• понеділок

    7 жовтня, 2024

  • 18.6°
    Гроза

    Миколаїв

  • 7 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 18.6° Гроза

235-й день війни: На півдні ЗСУ виконали 426 вогневих завдань, а росіяни спробували заслати ДРГ у напрямку звільненого села

Робота ЗСУ на Південному фронті, 7 жовтня 2022 року. Фото: Метіна Актаса/Anadolu Agency

16 жовтня триває 235-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

На південному фронті окупанти намагалися заслати диверсійно-розвідувальну групу у напрямку звільненого села Херсьонської області, був стрілецький бій, повідомили в оперативному командуванні «Південь».

Там розповіли, що українська авіація нанесла 13 уражень по районах розгортання протиповітряної оборони росіян в Бериславському і Каховському районах, а також по зосередженню живої сили і техніки окупантів у Миколаївському і Баштанському районах.

Водночас українські ракетно-артилерійські підрозділи виконано 426 вогневих завдань. В ОК підтвердили, що на півдні російсько-окупаційні війська протягом дня втратили:

  • 14 солдатів;
  • 3 самохідні артустановки;
  • гаубицю «Мста-Б»;
  • станцію радіоелектронної боротьби.

Також українські військові пошкодили 8 одиниць російської техніки, у тому числі 2 самохідні установки та гаубиця 122 калібру, танк й автобронетехніка.

У Чорному морі у готовності до ракетного удару перебувають 3 ракетоносії, які споряджені 12 ракетами типу «Калібр».

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:15 Через війну рівень бідності в Україні зріс вдесятеро, каже регіональний директор Світового банку у Східній Європі Аруп Банерджі.

— Якщо так триватиме, перспективи будуть набагато, набагато важчими, – сказав він журналістам.

За його словами, до кінця 2022 року 25% населення України житимуть у бідності, порівняно з трохи більше 2% до війни. А до кінця 2023 року ця цифра може зрости до 55%.

20:38 У Миколаєві патрульний та нацгвардієць врятували жінку з річки, яка стрибнула з мосту, повідомляє поліція області. 

Учора, близько 13-ї години, патрульний Іван Ботнар та нацгвардієць Дмитро Донченко патрулювали в Центральному районі міста. На Інгульському мосту охоронці порядку помітили жінку, яка перелізла через огорожу та зістрибнула вниз.

Не вагаючись, Іван та Дмитро скинули з себе спорядження, пірнули у холодну воду та витягли її на берег. Після надання домедичної допомоги 34-річну врятовану передали медикам.

19:47 Росіяни розпочали евакуацію «державних» установ з Херсонщини на тимчасово окуповану територію АР Крим, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

— Окупанти посилюють фільтраційні заходи у Херсонській області та розпочали процес евакуації так званих «державних» установ. За наявною інформацією, з Херсона на тимчасово окуповану територію АР Крим вивозять співробітників та майно банків і пенсійного фонду, — зазначив Генштаб.

За їхніми даними, рівень морально-психологічного стану населення у прикордонних районах РФ значно знизився. Зокрема, це викликано відсутністю медичної допомоги для цивільних.

19:05 Визволена з російського полону захисниця «Азовсталі» Катерина «Пташка» Поліщук заспівала гімн України перед грою донецького «Шахтаря» та київського «Динамо»

18:50 Херсонські партизани просять жителів 14 сіл евакуюватись на лівий берег Дніпра

Звернення спрямоване на жителів Правдиного, Солдатського, Петрівки, Барвінку, Новокиївки, Шмідтового, Крутого Яру, Киселівки, Надеждівки, Паришивого, Грозового, Знамянки, Зорянки, Томиної Балки та Червоного Поділу.

Херсонські партизани нагадують, що Армія оборони Ізраїля «ЦАХАЛ» перед штурмом населеного пункту скидає листівки з попередженням для місцевого населення, «результат таких акцій – успішний штурм та мінімізація людських втрат».

18:17 У РФ почали приходити похоронки на нещодавно мобілізованих солдатів, повідомляє The Guardian.

Видання пише, що «перші труни зараз повертаються до Росії з України, привозячи останки простих росіян, яким спочатку обіцяли швидку «спецоперацію», а тепер закликали йти воювати».

На думку західних журналістів, їхня смерть «може стати ще одним переламним моментом для Росії».

17:16 «Я лежав і чув, як орки добивають поранених», — боєць ТРО розповів про оборону Снігурівки у березні

Під час оборони Снігурівки 1 березня боєць Тероборони Максим Сокол отримав важке поранення. Цей день він тепер називає своїм другим днем народження.

— Орки повилазили з палаючих машин і почали вбивати тих, хто вижив. Просто ходили і стріляли. Я не знаю, скільки загинуло, але нас було десь 15 людей, може і більше. Вони ходили і стріляли, але я пам’ятаю все – я не втрачав свідомість. Один з наших сказав орку: «Ну, все, пока, уйобки!». І його застрелили. Я тоді думав, що мій час настав. Або помру від поранення, або мене пристрелять, – розповідає хлопець.

16:22 Співвідношення втрат з-поміж українських захисників та російських солдатів на півдні складає приблизно 1 до 6,5, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. 

— Критична межа співвідношення втрат — 1 до 8, після якої армія противника буде психологічно «сипатись, — пише вона, але наголошує, що розслаблятись не час.

16:16 Військовослужбовець РФ під Миколаєвом із запущеною формою стрептодермії (захворювання шкіри, – прим.) розповідає дружині про медичне забезпечення на фронті й ненависть військових до Путіна.

15:38 Вибух на Кримському мосту, значно погіршив стан російських військ на півдні України, повідомила спікер Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

Тепер загарбники наразі не отримують потрібного забезпечення: «Дуже критичний у них стан зі спорядженням, з поставками, з логістикою, тому що дійсно підтягування резервів звідти відбувалось. Майже 75% цих постачань проходили саме через Кримський міст. Наразі навіть море на нашому боці, навіть природа проти того, щоб у них щось функціонувало, тому що навіть пороми зупинили через вітер».

15:09 РФ не може виробляти снаряди так само швидко, як витрачає, йдеться у щоденному звіті британської розвідки.

Британці зазначили, що 10 жовтня Росія випустила по Україні понад 80 крилатих ракет — більше половини снарядів збили сили протиповітряної оборони.

— Російська оборонна промисловість, ймовірно, не в змозі виробляти передові боєприпаси з тією швидкістю, якою вони витрачаються, — йдеться у звіті британського Міноборони.

14:16 Головне управління розвідки України гарантує 100 тисяч доларів за передачу колишнього «міністр оборони ДНР», ексватажка донецьких бойовиків Ігора Гіркіна (Стрєлкова) в український полон.

13:55 В ООН сподіваються, що зернову угоду вдасться розширити і продовжити термін її дії

— З огляду на сигнали, які я отримую, угода не тільки буде продовжена, а й, можливо, – розширена, – зазначив координатор ООН щодо Чорноморської зернової ініціативи Амір Махмуд Абдулла.

13:41 «Врешті-решт той момент настане», — військовий експерт Жаданов вважає, що звільнення Херсону неминуче

Прогнозує такий розвиток подій військовий експерт Олег Жданов вже у середньостроковій перспективі.

— Кожного дня ми звільняємо потроху нашої території. І врешті-решт настане той критичний момент, коли російські війська не зможуть утримувати позиції на правому березі Дніпра. Тоді ми можемо перейти у рішучий контрнаступ для звільнення міста Херсон, – каже він.

13:25 «Не знімати і не викладати в мережу роботу ППО», – закликав голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

13:00 Внаслідок збройної агресії РФ в Україні загинули 423 дитини, — прокурори

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 407, Харківській – 256, Київській – 116, Миколаївській – 77, Чернігівській – 68, Запорізькій – 68, Луганській – 64, Херсонській – 57, Дніпропетровській – 31.

12:30 РосЗМІ повідомляють про нібито роботу протиповітряної оборони над Бєлгородом — нарахували 16 вибухів.

Унаслідок обстрілу нібито постраждали двоє людей, повідомив губернатор області В'ячеслав Гладков.

12:25 Миколаївська станція переливання крові чекає 17 жовтня на донорів. Потрібні носіїв груп IV(+), I(-), II(-), III(-) та IV(-), а також тромбоцити IV(+).

Здати кров можна з 08:00 до 13:00 за адресою: провулок Радіо, 2.

12:00 У Запорізькій області росіяни знищили дві школи ракетами, повідомив голова ОВА Олександр Старух.

Вночі проти 16 жовтня окупанти поцілили двома ракетами у школу села Воздвижівка та зруйнували її. Ще одна ракета влучила у місцевий парк. Снаряди також пошкодили приватні будинки навколо.

У селі Добропілля російські ракети також поцілили в школу. Люди не постраждали.

11:27 Франція візьме на навчання до 2000 українських військовослужбовців у рамках нової спільної навчальної місії Європейського Союзу, заявив міністр збройних сил Себастьєн Лекорню в інтерв'ю Le Parisien.

— Вони будуть приписані до наших частин на кілька тижні, – додав міністр, нагадавши, що «у Франції вже проходили навчання артилеристи для систем Ceaser».

За словами міністра, підготовка проходитиме на трьох рівнях: «Спочатку загальна підготовка бійця. Потім про конкретні потреби повідомляють українці, наприклад, про логістику. І третій рівень навчання на озброєнні, що надається».

11:07 У США хочуть, щоб ЄС збільшив фінансову допомогу Україні, — Washington Post

За новими прогнозами Світового банку, цього року економіка України може скоротитися на 35 відсотків. Президент Володимир Зеленський заявив, що тільки для бюджету на наступний рік Україні потрібно екстреної економічної допомоги від Заходу на 38 мільярдів доларів.

10:17 У Миколаєві на базі облтеплоенерго відкрили ще одну точку видачі очищеної води, повідомляють у міській раді. 

Вона розташована у мікрорайоні Ракетне Урочище  за адресою: вул. Безіменна, 91. Миколаївці мають змогу набирати якісну воду щодня з 06:30 до 20:30.

09:56 В окупованому Донецьку зранку палає будівля мерії, повідомляють РосЗМІ.

09:38 Українські зенітники збили ще один російський гелікоптер, повідомили у командуванні Повітряних сил ЗСУ.

Там зазначили, що зенітники, які виконують бойові завдання в оперативному підпорядкуванні повітряного з’єднання «Південь» знищили, ймовірно, гелікоптер Ка-52 «Алігатор».

09:03 Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:30 ранку 16 жовтня:

За інформацією ОК «Південь», ворог атакував Миколаївську область з берегового ракетного комплексу «Бастіон» однією крилатою ракетою типу «Онікс» з тимчасово окупованого Криму. Без втрат.

Миколаївський район:

Вчора, 15 жовтня, орієнтовно о 10:00 ворог завдавав ударів з міномету 120-го калібру по акватериторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

Також вчора, 15 жовтня, о 16:00 під час ворожих обстрілів Воскресенської громади зазнала поранень одна людина. Пошкоджено житловий будинок та адміністративну будівлю залізничної станції.

Баштанський район:

Вчора, 15 жовтня, з 14:00 до 16:00 були обстріли околиць Інгульської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Вчора, 15 жовтня, о 10:30 та о 23:15 обстрілів зазнала Широківська громада. Внаслідок чого зафіксовано значні пошкодження трьох будинків, господарських споруд та гаражів. Також були влучання по відкритим територіям та дорогам. Постраждалих немає.

Під постійним вогнем залишаються села, що знаходяться на лінії розмежування Березнегуватської громади. Вчора, 15 жовтня, о 09:17 ворог обстріляв околиці одного з населених пунктів громади. Також ще в одному населеному пункті внаслідок артилерійського обстрілу виникла пожежа господарчої споруди. Без постраждалих. Пошкоджено житловий будинок.

У Первомайському та Вознесенському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

За інформацією районних військових адміністрацій, ОК «Південь» та ГУ ДСНС України у Миколаївській області.

08:17 Росіяни викрали з окупованої Херсонщини кілька тисяч дітей, повідомив віцепремʼєр Росії Марат Хуснуллін.

Він розповів, що зараз із Херсонської області щодня «їдуть» майже 500 людей. Російська влада стверджує, що це відбувається в добровільному порядку, проте Україна та ООН заявляють, що це викрадення в рамках примусового переселення та депортації українців.

07:45 На південному фронті окупанти ведуть оборонні дії, щоб втримати зайняті рубежі,повідомили в оперативному командуванні «Південь».

 Протягом бойового дня вони наносили вогневе ураження із застосуванням ракетного озброєння, авіації, реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії, мінометів, танків вздовж лінії бойового зіткнення.

У командуванні кажуть, що росіяни здійснили мінування місцевості в районах імовірного просування українських військ.

Крім того, окупанти продовжували безперервну аеророзвідку з використанням безпілотників. Українські військові знищили двох безпілотних шпигунів типу «Орлан-10», коли ті намагалися розвідати успіхи Сил оборони на правому березі Дніпра.

Надвечір 15 жовтня росіяни спробували запустити диверсійно-розвідувальну групу до 7 людей у напрямку деокупованого села Трифонівки. У стрілецькому бою окупанти зазнали втрат та відступили.

Читайте також: