• субота

    5 жовтня, 2024

  • 17.3°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 5 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 17.3° Мінлива хмарність

Зеленський просить у ЄС поставок електроенергії до завершення опалювального сезону

Президент Володимир Зеленський просить Євросоюз постачати електроенергію в Україну до завершення опалювального сезону. Для цього потрібно наростити потужності.

Про це він заявив під час міжнародної конференції про допомогу Україні майбутньої зими, пише «Бабель».

— Як мінімум до завершення цього опалювального сезону ми потребуємо аварійної підтримки з боку європейської енергосистеми, тобто постачання електрики з країн Євросоюзу в Україну обсягом до 2 ГВт, — сказав Володимир Зеленський.

Президент наголосив, що для цього євромережі операторів систем передачі електрики повинні наростити імпортну потужність. За словами Зеленського, така підтримка коштуватиме приблизно €800 мільйонів.

— Це суттєво, але суттєво менше, ніж може коштувати нам усім блекаут в Україні, — додав він.

Крім цього, Володимир Зеленський наголосив, що Україні потрібно багато різного енергетичного обладнання, зокрема трансформатори, обладнання для відновлення високовольтних мереж, а також газотурбінні та газопоршневі енергоблоки.

Ще одна пропозиція від Володимира Зеленського — передати велику кількість LED-ламп для України.

— Це може здатися комусь не таким істотним, але 50 млн LED-ламп дадуть змогу зберегти близько 1 ГВт електрики. Враховуючи, що середній дефіцит нашої енергосистеми — близько 2,5 ГВт, цей проєкт також міг би суттєво допомогти, — наголосив він.

На цей проєкт одразу відгукнулися в Європейській комісії. Очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС профінансує придбання близько 30 мільйонів таких ламп.

Нагадаємо, Європейський Союз готовий постачати електроенергію Україні в разі її гострого дефіциту внаслідок російських обстрілів.

Читайте також: