• субота

    5 жовтня, 2024

  • 17.7°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 5 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 17.7° Мінлива хмарність

В Україні стартувала програма безкоштовного обміну старих ламп на енергоощадні

Починаючи з 30 січня, українці можуть обміняти у відділеннях «Укрпошти» 5 ламп розжарювання на стільки ж енергоощадних LED-ламп.

Про це під час пресконференції оголосила міністерка економіки Юлія Свириденко, передає Укрінформ.

— Ми дуже раді, що Євросоюз першим підтримав нашу ініціативу, надав нам таку можливість, і сьогодні ми розпочинаємо програму обміну старих лампочок розжарювання на LED-лампочки.

Кожен українець, який досяг віку 18 років, має можливість прийти до «Укрпошти» або залишити заяву в «Дії» і зробити обмін старих лампочок розжарювання на нові лампочки абсолютно безкоштовно, тим самим зробивши свій внесок у те, щоб допомогти енергетикам збалансовувати дефіцит в енергетичній системі, спричинений масованими ударами росіян, – сказала вона.

Урядовиця сподівається, що програма дасть поштовх до того, що українці і надалі в побуті використовуватимуть енергоощадні технології.

Проєкт триватиме кілька місяців, його метою є надання українцям 50 мільйонів ламп безкоштовно. Наразі 30 мільйонів лампочок надав Євросоюз, ще 5 мільйонів – уряд Франції.

Генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський поінформував, що тисячі відділень, де обмінюють лампи, сьогодні розпочали роботу в обласних центрах, а також Краматорську, Кривому Розі та Покровську.

— Далі в середині місяця будуть великі міста, а до кінця місяця плануємо, щоб у селах теж мали можливість замінити свої лампочки і допомогти країні боротися на енергетичному фронті, – сказав Ігор Смілянський.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, в «Дії» послуга вже доступна, і користувачі можуть оновлювати додаток для подання заявки, яка діятиме 5 днів.

Своєю чергою посол ЄС в Україні Матті Маасікас зазначив, що сучасні світлодіодні лампи допомагають заощаджувати близько 80% електроенергії порівняно зі старими лампами, тож замінивши 50 мільйонів ламп, можна заощадити до 1 гігавата електроенергії, що дасть змогу розвантажити один ядерний реактор. 

Нагадаємо, Миколаївська міська рада затвердила Програму часткової компенсації вартості закупівлі електрогенераторів співвласниками багатоквартирних будинків.

Читайте також: