• вівторок

    8 жовтня, 2024

  • 19.5°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 8 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 19.5° Переважно ясно

176-й день війни: ЗСУ вдарили по скупченню росіян на півдні

Миколаїв після обстрілу 17 серпня, фото: Світлана Вовк

На Південнобузькому напрямку війська противника основні зусилля зосереджують на утриманні зайнятих районів та сковуванні дій Сил оборони України, повідомляє Генштаб.

Обстріли зафіксовано неподалік населених пунктів Миколаїв, Степова Долина, Луч, Посад-Покровське, Галицинове, Олександрівка, Мирне, Широке, Квітневе, Киселівка, Кобзарці, Первомайське, Кавказ, Мурахівка, Андріївка, Осокорівка, Іванівка та Трудолюбівка.

Противник завдав авіаударів біля Білої Криниці, Благодатного, а також балки Хутірської.

Вів повітряну розвідку БпЛА в районах населених пунктів Білогірка, Лозове, Первомайське, Олександрівка, Трудолюбівка, Осокорівка та Іванівка.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:40 Навряд чи росіяни відмовляться від провокацій у визначні для України дні - День Незалежності та День Прапора. Тому люди мають бути готовими: не нехтувати сигналами повітряних тривог і не відходити далеко від бомбосховищ. Ворог все ще підступний, а надто для цивільних.

Як передає Цензор.НЕТ, таку думку висловив народний депутат фракції «Голос», який зараз боронить Південь, Роман Костенко.

— Звичайно, росіяни будуть робити провокації, а надто в символічні для України дні (День Прапора, День Незалежності). Потрібно готуватись: на всі тривоги реагувати, від бомбосховищ не відходити. Краще бути готовими до всього, - наголошує народний депутат.

Хоча як би ворог не старався, зруйнувати наш дух не вийде: Україна незалежна і Україна встояла.

— Думаю, що був період під час повномасштабного вторгнення, коли не всі українці думали, що в нас буде ще одне 24 серпня і ми будемо святкувати. Але завдяки ЗСУ і всім, хто долучився до оборони, ми це зробимо. Ніякі ракети, ніякі масовані обстріли нас не зламають. Країна буде далі стояти і ми будемо битися, - акцентує захисник Півдня.

22:15 Черговий випуск миколаївських новин від команди єНовини

0:31 Обстріли Миколаївщини

1:03 Росіяни вдарили по пожежній частині

2:10 Як живе Баштанська громада під постійними обстрілами

8:44 Росіяни завдали Миколаєву збитків на 800 млн гривень

9:16 Вода для миколаївців

11:25 Миколаїв знову у зведеннях Міноборони Росії

21:45 Голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва мала зустріч з повноважним послом Королівства Данії в Україні Олє Егберг Міккельсеном.

Про це вона повідомила на офіційних ресурсах.

Данія зацікавлена допомогти Миколаєву відновити водопостачання, запустити опалювальний сезон і надати спецтехніку для ДСНС.

— Відновлення економіки в громадах за рахунок запуску підприємств та виробництв на Миколаївщині втісній співпраці з датським бізнесом, інвестуванням через IFU фонд. Прагнемо, аби населення було забезпечено робочими місцями, — підсумувала Ганна Замазєєва.

Нагадаємо, раніше міський голова Олександр Сєнкевич розповідав про те, що бачить Миколаїв як  «український Гамбург», він планував розвивати місто як транспортно-логістичний хаб.  Також він казав, що Миколаїв має стати діловою столицею півдня України.

21:10 Російського десантника Махача Сайкумова ліквідували під Миколаєвом у другій половині березня, але його батьки продовжують виступати за війну з Україною і вимагають нової війни, на цей раз з ЄС.

Їх історію записав журнал The New Yorker.

24-літній уродженець Дагестану міг відмовитися від участі у війни проти України, але усе одно пішов і 17 березня отримав осколок у потилицю поблизу Миколаєва, побратими його кинули і він помер у ту ж добу.

Його матері, Хадіжат, залишилося відвідувати могилу сина на сільському кладовищі. Журналістам вона заявила, що підтримує війну, щоб вшановувати пам'ять своєї дитини.

— Махач був дуже релігійним хлопцем. Якби це була не справедлива операція, він би не пішов воювати, — вважає жінка.

Батько десантника, Расул, пережив інсульт після новини про смерть сина, і теперь вимагає бомбардувань Польщі та Німеччини, щоб покарати обидві нації запідтримку України.

— Я не думав, що це також вплине на моїх дітей, — поскаржився чоловік.

Єдина з сім'ї, хто не підтримує війну, це бабуся загиблого дагестанця, вона не розуміє навіщо онук загинув.

— Для чого нам Україна?, — питає вона.

20:45 На окупованій Херсонщині росіяни піддають українських вчителів тортурам, а будь-які навчальні матеріали, що їм не сподобаються, знищують у вогні.

Про це пише The Times з посиланням на власні джерела та на голову МОН Сергія Шкарлета.

За словами очільника освітнього відомства, російські солдати випалюють книги, викрадають і катують вчителів.

— На Херсонщині арештовують за викладання української шкільної програми та спалюють українські книжки. Це варварство, у 21 столітті, — наголосив міністр.

Сергій Шкарлет акцентував, що вже зараз Росія нав’язує українським дітям свою пропагандистську програму, щоб стерти їх ідентичність.

— Росіяни забирають вчителів, тримають їх кілька днів, катують, потім відпускають. Навіщо арештовувати людину за професію? Це дикість. Я пишаюся тим, що 97 відсотків наших освітян відмовилися скоритися і працювати на окупанта, — підкреслив він.

При цьому херсонці підтвердили The Times жахливий тиск на українських вчителів в окупованих населених пунктах на півдні країни. До того ж, росіяни використовують школи як казарми, заклавши навколо них вибухівку та поставивши розтяжки.

20:20 Через півроку з початку повномасштабного вторгнення Росії з Миколаєва не поїхала приблизно п'ята частина дітей, які проживали у місті до 24 лютого.

Про це Inkstick Media розповів керівник міського управління культури Юрій Любаров.

Діти, що залишилися у Миколаєві, зможуть отримувати освіту лише в онлайн-режимі через небезпеку.

— Важко спрогнозувати, скільки дітей залишиться до вересня, і як будуть працювати школи та інші заклади наступного семестру. Це не справжня освіта. Освіта соціальна, це реальне спілкування між дітьми та вчителем. Мало хто з дітей може таким чином вивчати музику чи щось інше, — наголосив Юрій Любаров.

Він додав, що в управління продовжують отримувати значну кількість співробітників, щоб продовжувати забезпечувати їх грошами для існування.

— Є люди, які залишаються в Миколаєві. Працює більше половини міських бібліотек, і місцеві жителі ходять туди не тільки за хлібом, а й за книгами та газетами. Люди продовжують читати, незважаючи ні на що, — додав начальник управління культури Миколаївської міської ради.

19:55 Із дитячого будинку-інтернату в Запоріжжі мають евакуювати близько 30 дітей з інвалідністю.

Про це повідомили в пресслужбі «Укрзалізниці».

Дітей разом із супроводжуючими перевезуть до Львова та Ужгорода.

— Продовжуємо евакуювати особливо чутливі групи пасажирів з регіонів, що наближені до зони ведення активних бойових дій, – наголосили в «Укрзалізниці».

19:35 Данія планує інвестувати 40 мільярдів датських крон (5,47 мільярда доларів) у нові військові кораблі для зміцнення морської безпеки на тлі вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомляє Reuters.

За словами глави Міноборони Данії Мортена Бодскова в рамках інвестицій, які планується залучити протягом 20-25 років, було розпочато партнерство з морською промисловістю країни з метою розробки та будівництва нових військових кораблів у Данії.

— З огляду на напад Росії на Україну та нову ситуацію з безпекою в Європі, як ніколи важливо, щоб Данія могла захистити себе, – сказав він.

Міністр додав, що безпека постачання тут відіграє вирішальну роль.

19:16 Президент Володимир Зеленський присвоїв ім’я «Гетьман Іван Мазепа» корвету класу Ada, якій будується для ВМС ЗСУ.

Відповідний указ, опубліковано на сайті президента.

— З метою відновлення історичних традицій національного війська, увічнення пам’яті видатного українського державного діяча гетьмана Війська Запорозького Івана Мазепи постановляю: Присвоїти корвету класу Ada Військово-Морських Сил Збройних Сил України ім’я гетьмана Івана Мазепи та надалі іменувати цей корвет - корвет «Гетьман Іван Мазепа», — йдеться в документі.

18:55 Україна має достатній обмінний фонд для обміну полоненими з РФ, але Кремль має невисокий інтерес до деяких груп своїх же військових, а також бойовиків з окупованих територій.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов, передає пресслужба відомства.

— Якщо ми говоримо про мобілізованих і військових із території ОРДЛО та представників «Л/ДНР», то справді до них найнижчий інтерес. Це ми бачимо на різних щаблях ставлення: від того, що вони найгірше навчені, вони у прямому сенсі примусово мобілізовані, найгірше одягнені і з найгіршою зброєю, до в тому числі питання обміну, — сказав Андрій Юсов, коментуючи інформацію про те, що країна-окупант «ділить на сорти» своїх військовополонених.

Попри це, переговорний процес щодо питання обміну триває, зазначив представник воєнної розвідки України.

— Робота над поверненням українських захисників триває, і чекаємо на новини. Обмінний фонд та інші інструменти для повернення українських захисників в Україні достатні. Окрім того, він постійно поновлюється. І це те, над чим працюють Україна і власне всі Збройні сили, — кажуть у ГУР.

18:35 Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що після завершення війни Росії проти України Захід стане слабшим, ніж до її початку.

Про це Віктор Орбан заявив і інтерв'ю Tichys Einblick.

За його словами, країни Заходу не зможуть виграти війну в Україні військовим шляхом, в той же час санкції проти Росії нібито ніяк не дестабілізують її. При цьому, на його думку, збиток від введених проти країни-агресора обмежень для Європи "величезний".

— Цілком можливо, що саме ця війна демонстративно покладе край пануванню Заходу, — заявив Віктор Орбан.

Прем'єр також додав, що від війни виграли тільки ті, у кого є власні джерела енергії.

— Росіяни наживаються. Імпорт Євросоюзу з Росії скоротився на чверть, але доходи «Газпрому» подвоїлися. Виграли китайці, які раніше перебували в залежності від арабів. І, звичайно, великі американські корпорації отримують вигоду, — зазначив голова уряду Угорщини.

18:13 Російські окупанти 19 серпня готують провокацію на Запорізькій АЕС, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони. 

Там розповіли, що окупанти раптово оголосили «вихідний» на станції, і в п'ятницю там залишиться тільки оперативний персонал, а вхід іншим співробітникам закриють. Представники Росатому, які останнім часом постійно перебували на ЗАЕС, терміново виїхали. 

Водночас міністерство оборони країни-терориста РФ поширює фейк про те, що ЗСУ нібито готують «теракт» на станції.

17:46 У Харкові з-під завалів дістали тіла ще 7 загиблих. Таким чином, станом на зараз загинули 17 людей, в тому числі хлопчик 2009 року народження, поранено 42 людини, повідомив голова ОВА Синєгубов.  

В Краснограді (Харківська область) від обстрілу у власному будинку загинуло подружжя. Їхня 12-річна донька була викинута вибуховою хвилею з будинку у двір та отримала серйозні поранення. Ще двоє людей отримали поранення.

17:02 Через ворожий обстріл сьогодні вдень в селі Галицинове Миколаївського району згорів пожежний автомобіль місцевої пожежної охорони, інший зазнав суттєвих пошкоджень. 

Про це повідомляє Головне  управління ДСНС України в Миколаївській області.

Росіяни вкотре застосували заборонені касетні боєприпаси реактивних систем залпового вогню проти цивільного населення.

— Особовий склад підрозділу знаходився у будівлі та не постраждав, — додали в пресслужбі.

16:47 Генерал-майор Дмитро Марченко, який командував обороною Миколаєва до початку квітня, відреагував на борди зі словами вдячності від миколаївців. Він закликав містян не робити цього, оскільки не вважає своєю особистою заслугою те, що місту вдалося уникнути російської окупації.

Про це Дмитро Марченко написав на своїй сторінці у Facebook.

— Шановні миколаєвці, дуже вдячний за вашу довіру і віру, але дуже прошу не робити поки що такого, йде війна і воно (подібні борди, — прим.) не дуже доречно! Дякую і сподіваюсь на розуміння. Вважаю це перебільшенням, це не особисто моя заслуга, що Миколаїв — місто герой, це нам далося потом і кров’ю тисячі солдат, офіцерів, волонтерів і просто людей! — наголосив Дмитро Марченко.

16:33 В Україні до нової навчальної програми дітей у школах внесено зміни у відповідь на виклики, що виникли у зв'язку з повномасштабною збройною агресією Росії проти України. Політолог Володимир Фесенко впевнений, що Володимир Путін є головним винуватцем усіх антиросійських настроїв в Україні.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу Дождь.

У програмі додано поняття «рашизм» та додано програму з навчання навичок поведінки в умовах воєнного часу. Міністерство освіти приділило особливу увагу цивільному захисту та поводженню з вибухонебезпечними предметами.

16:21 Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич вважає, що депутати в онлайн-форматі можуть працювати над питаннями, які мали піти на їхній розгляд до початку повномасштабного вторгнення РФ.

Про це він сказав під час інтерв’ю телеканалу ТРК «НІС-ТВ».

Ймовірно, мова йде про земельні питання, що не були розглянуті ще під час попередньої каденції міської ради.

— Я взагалі вважаю, що якщо сьогодні сесія проходить в такому електронному вигляді і депутати можуть працювати, то треба брати всі наші питання, які були накопичені за останні 7 років чи більше, опрацьовувати їх і запускати в роботу. Про це я сказав Дмитру (Фальку, секретарю міськради, — прим.), — відзначив міський голова.

16:07 Міністерству оборони Росії примарилося, що в дитячому садку №117 в Миколаєві розміщуються військові, а також облаштовані позиції артилерії та склади боєприпасів.

Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

— Це означає, що російські терористи збираються обстріляти цей дитячий садок. Це їхня звична тактика. Ми її спостерігаємо увесь час від початку повномасштабної війни. Але весь світ мусить знати правду, — наголосив Олександр Сєнкевич.

Сьогодні було знято відео, у якому чітко видно, що ніяких військових чи техніки там нема.

15:50 Персонал Запорізької атомної електростанції звернувся до світової спільноти із закликом запобігти ядерній катастрофі.

Текст звернення розміщено в Телеграм-каналі ЗАЕС.

На ЗАЕС підкреслюють, що артилерійські удари стають з кожним разом дедалі потужнішими та небезпечнішими, а загроза знищення критично важливих об'єктів забезпечення ядерної безпеки – все реальнішою.

15:41 Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь пояснив, чому прибрали твори російських письменників в українських школах. Він зазначив, що шкільна програма формує цінності громадянина України, тому ці цінності мають бути широкого діапазону. Про це він розповів телеканалу Дождь.

Тарас Кремінь наголосив, що ідея оновлення шкільної програми зарубіжної літератури виникла дуже давно, але війна Росії цей процес посилила та активізувала.

15:24 Журналісти з Херсону поскаржилися, що новий голова обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич ігнорує місцеві ЗМІ.

Про це йшла мова під час спільного прямого ефіру херсонських журналістів 16 серпня.

Зокрема, головний редактор херсонського видання «Мост» Сергій Нікітенко розказав, що він спілкувався з Ярославом Янушевичем, якому запропонував записати інтерв’ю, проте той відмовився. 

15:24 Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич вважає, що українська сторона не повинна мати доступу до грошей європейських компаній, які будуть займатися післявоєнним відновленням України та безпосередньо Миколаєва. На його думку це виключить корупційні ризики.

По це він розповів в інтерв’ю телеканалу НІС-ТВ.

Мер вважає, що всі будівельні та ремонтні роботи повинні виконуватись під контролем європейських компаній, а всі тендери проводитись за європейськими правилами.  

15:00 Фонд Сергія Притули придбав супутник компанії ICEYE за 600 мільйонів гривень. Це кошти, які раніше збирали на купівлю трьох «Байрактарів».

Про це повідомляє пресслужба фонду.

Фонд підписав угоду з компанією ICEYE, яка надає Міністерству оборони України повний доступ до всіх систем і повних можливостей одного зі своїх супутників SAR, який вже знаходиться на орбіті.

Це допоможе українським військовим отримувати радіолокаційні супутникові зображення місць із високою частотою.

14:48 Сьогодні вранці, 18 серпня, російські війська нанесли ракетний удар 2 протирадіолокаційними ракетами з літака Су-35 в напрямку Баштанського та Миколаївського районів. Обійшлось без руйнувань та постраждалих.

Про це повідомляє оперативне командування «Південь».

14:33 Міський голова Олександр Сєнкевич створив комісію, яка мала провести співбесіди з кандидатами на посаду його радника з питань прозорості та доброчесності процесу відновлення міста Миколаєва.

Відповідне розпорядження він підписав 9 серпня.

Головою комісії став перший віце-мер Віталій Луков, секретарем — керівник компоненту ІІ Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Тарас Случик.

До складу також увійшли заступник міського голови Сергій Коренєв та консультант Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Тарас Хавунка.

14:17 Внаслідок обстрілу Миколаєва, сьогодні вдень, 18 серпня, поранення отримали двоє осіб. Одна людина померла дорогою до медзакладу.

Про це повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

— Збираємо детальну інформацію про наслідки обстрілів. Райони ураження та всі інші подробиці повідомлю вам згодом, — додав він.

14:11 Ексмера Южноукраїнська судитимуть за побиття своєї заступниці — йому загрожує до 5 років в’язниці

Прокуратура спрямувала в суд обвинувальний акт щодо ексмера Южноукраїнська Валерія Онуфрієнко, який навесні кілька разів вдарив свою заступницю Марію Дроздову.

«За даними слідства, в березні 2022 року, під час проведення наради з приводу розподілу гуманітарної допомоги, між колишнім мером та його 41-річною заступницею виник конфлікт, у ході якого обвинувачень, зневажаючи правилами поведінки в чинному органі місцевого самоврядування, наніс жінці кілька ударів, чим спричинивши тілесні ушкодження», — йдеться в повідомленні.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий рядок.

Нагадаємо, що 16 червня, депутати Южноукраїнської міської ради визнали незадовільною роботу мера Валерія Онуфрієнка та достроково припинили його повноваження.

13:43 Російське військове командування погрожує зупинити роботу Запорізької атомної електростанції.

Про це заявив начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ генерал-лейтенанта Ігор Кирилов.

«Звертаємо вашу увагу, що при продовженні негативного розвитку ситуації, пов’язаної з обстрілами атомної станції Україною, може бути розглянуто питання про виведення до «холодного резерву» 5 та 6 енергоблоків, що призведе до зупинки Запорізької АЕС», — заявив він.

13:14 В Миколаєві до 600 багатоквартирних будинків, пошкоджених обстрілами росіян, в яких буде проблемно запустити теплопостачання, в інтерв’ю ТРК «НІС-ТВ» розповів міський голова Олександр Сєнкевич.

Він повідомив, що найближчим часом оголосять перелік будинків, в яких потрібно перекривати дахи, заколочувати вікна в залишених квартирах, аби розпочати опалювальний сезон.

12:55 СБУ затримала агента РФ, який «провів» до околиць Києва понад 120 одиниць техніки окупантів, повідомляє пресцентр відомства.

За даними СБУ, зрадником виявився мешканець Сумщини, завербований спецслужбами РФ. Із перших днів тимчасової окупації регіону він розпочав активну співпрацю з ворогом, запропонувавши стати провідником і показати безпечні шляхи до Києва.

А після звільнення Сумської області агент продовжив співпрацювати із фсб РФ і виконувати завдання своїх кураторів. Він збирав дані про місця розташування, кількість та озброєння Сил оборони в регіоні.

Фігурант передавав працівникам фсб координати військових об’єктів із прив’язкою до місцевості. Для комунікації використовував закриті канали електронного зв’язку.

Затриманому повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

12:21 В Миколаєві не планують проводити примусову евакуацію через проблеми з теплом, але сезон буде надскладним, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

«Звичайно, що на сьогоднішній день ми збираємося запустити опалювальний сезон в Миколаєві за планом. Не дивлячись на війну, не дивлячись на зруйновану котельню, не дивлячись на поламані мережі, наші підприємства готуються», — сказав він.

За словами міського голови, одне з проблемних питань — вода, якою будуть наповнювати мережі. Наразі її готують, адже вона має бути якісна, щоби не руйнувалися комунікації.

Також можуть бути проблеми з газопостачанням і в приватних будинках, тому міський голова радить запастися електроприладами, вугіллям і дровами.

«І звичайно не ходити в одних трусах по хаті і казати, що 18 градусів — це не нормативно, мені холодно. Запастися теплими речами і розуміти, що сьогодні не просто якийсь черговий 2022 рік, сьогодні йде війна, війна на виживання нашої держави», — додав він.

11:33 Після вибухів в Криму росіяни переміщують авіацію вглиб півострова та в РФ, повідомляє  Центр стратегічних комунікацій ЗСУ.

Активність відзначена після серії вибухів на об’єктах військової інфраструктури тимчасово окупованого півострова.

Відмічено переліт не менше 24 літаків та 14 вертольотів.

11 серпня до аеродрому Гвардійське було перекинуто: 5 літаків Су-27/30 та 5 літаків СУ-34.

17 серпня відмічено переліт 14-ти вертольотів КА-27.

17 серпня з аеродрому Бельбек на аеродроми, що розміщені на території РФ, відмічено переліт літаків:

  • 3 літаки Су-35С в Приморсько-Ахтарськ;
  • 3 літаки Су-34 в Приморсько-Ахтарськ;
  • 5 літаків CУ-27/З0СМ в Кримськ;
  • літак, ймовірно МіГ-31 в Геленджик;
  • 2 літаки, ймовірно МіГ-31 в Кущевська.

ЗСУ бачать ці переміщення і готові до будь яких дій ворога, відзначають у СтратКомі.

11:25 Окупанти вкотре намагаються відвернути увагу від своїх воєнних злочинів і підірвати заклик України до оголошення РФ країною-спонсором тероризму. Саме тому РФ намагається виставити удари по російських військових об'єктах в Криму як теракти.

—Офіційні особи РФ, швидше за все, все частіше пов'язуватимуть напади українських партизанів на окуповані території з операціями, які проводять пов'язані з ісламістським екстремізмом організації, у спробі віддалити український партизанський рух від міжнародного співтовариства і підірвати заклики України офіційно визнати Росію державою-спонсором тероризму, — пише Інститут вивчення війни (ISW).

10:53 Гендиректор МАГАТЕ готовий очолити візит на Запорізьку АЕС. Про це генеральний директор міжнародної агенції з ядерної енергетики Рафаель Маріано Гроссі повідомив під час розмови з головою МЗС України Дмитром Кулебою у відповідь на запрошення України.

Російські військові захопили ЗАЕС у ніч проти 4 березня, після чого почалися збройні провокації. ЄС та 42 країни закликали росію негайно вивезти свої війська з ЗАЕС та всієї України. Нині активно обговорюється допуск інспекції МАГАТЕ на станцію.

10:27 Генштаб опублікував втрати Росії в Україні станом на 18 серпня.

09:52 Естонія з 18 серпня припинила пропускати російських громадян з шенгенськими візами, які видала країна.

В Естонію пускатимуть тих, хто приїжджає за туристичними візами до рідних: батьків, дітей та подружжя. Крім того, винятки робляться для візитів із гуманітарними цілями: наприклад, на похорон.

Тих, хто приїхав до 18 серпня, виганяти з країни не будуть, але при виїзді з Шенгенської зони їх візи анулюються. Винятки роблять для тих, хто до початку дії санкцій поїхав транзитом через Естонію до третьої країни, наприклад, Британії, і хоче тим самим шляхом повернутися додому.

09:10 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу:

Вчора, 17 серпня, орієнтовно о 10:30 внаслідок ворожих обстрілів в с. Червоне Воскресенської громади зазнала поранень одна людина та пошкоджено житловий будинок.

Ввечері, 17 серпня, орієнтовно о 17:20 зафіксовано обстріл с. Шевченкове Шевченківської громади. Є пошкодження житлових будинків та господарських споруд. Постраждалих немає.

Вчора, 17 серпня, близько з 10:30 по 13:00 та сьогодні, 18 серпня, орієнтовно о 06:00 були обстріли за межами с. Широке Широківської громади. Влучання були в сільськогосподарські будівлі. Постраждалих немає.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Інформація щодо постраждалих та пошкоджень уточнюється.

08:41 Вранці 18 серпня росіяни знову обстріляли Харків. Зокрема, влучили у ще один гуртожиток в Слобідському районі міста.

За інформацією Харківської обласної військової адміністрації, там 18 постраждалих, з яких двоє дітей. Усіх доставлено до лікарень. Одна людина  загинула. Рятувальники загасили пожежу на площі 800 квадратних метрів.

07:46 На миколаївсько-херсонському напрямку авіація ЗСУ атакувала опорні пункти та районів зосередження живої сили, озброєння та техніки росіян. Такі ураження нанесено в районі Нововознесенського та Олександрівки, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Також в рамках виконання ракетно-артилерійськими підрозділами вогневих завдань, ворог втратив:

  • 29 окупантів
  • самохідну гармату 203-го калібру «Піон»
  • 5 одиниць броньованої та автомобільної техніки
  • склад постачання боєкомплекту в Білогірці.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

07:11 Бігова спільнота Миколаєва рганізувала благодійний онлайн-забіг на підтримку українських міст та їхніх жителів, що постраждали внаслідок війни в Україні. Захід отримав назву «Hero Cities Run»та триватиме до 31 серпня.

Читайте також: