• вівторок

    8 жовтня, 2024

  • 13.1°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 8 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 13.1° Мінлива хмарність

194-й день війни: ЗСУ знищили командні пункти росіян на Миколаївщині та Херсонщині

5 вересня триває 194-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Як повідомляє Генштаб, на Південнобузькому напрямку противник веде оборонні дії, здійснив обстріли в районах населених пунктів Мирне, Степова Долина, Олександрівка, Таврійське, Партизанське, Ольгине, Киселівка, Кобзарці, Біла Криниця, Андріївка, Нововоскресенське, Миронівка, Любимівка, Петрівка. Ворожих авіаційних ударів зазнали райони Березнегуватого, Безіменного, Великого Артакового, Сухого Ставка та Білої Криниці. Для коригування вогню окупанти задіяли БпЛА.

Протягом вчорашнього дня ЗСУ на півдні знищили понад 100 окупантів і 40 одиниць техніки, повідомляє Оперативне командування «Південь». Ракетно-артилерійські підрозділи продовжують виконувати вогневі завдання в інтенсивній кількості.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:30 Президент Володимир Зеленський пообіцяв окупантам відповідь за ракетні удари по Україні. Про це він сказав у вечірньому відеозверненні.

21:45 Екскомандувач сухопутних військ Польщі Вальдемар Скшипчак високо оцінює шанси ЗСУ в херсонській операції.

Його цитує канал TVN24.

За словами генерала броні Збройних Сил Польщі, якщо українські війська продовжуватимуть атакувати тилово-командний комплекс росіян, то «‎мають шанси виграти бій на Херсонському плацдармі»‎.

 Прогрес у питанні українських здобутків такий, що російські війська витісняються з існуючих позицій, які були підготовлені через страх перед оголошеним контрнаступом, — пояснив військовий.

Він додав, що мова йде про «‎комплексний контрнаступ, спрямований на знищення російських військ на західному березі Дніпра»‎.

 Мета контрнаступу – розбити російські війська на Херсонському плацдармі та вийти до Дніпра. На мій погляд, українці не мають наміру прориватися через Дніпро через те, що росіяни вже організовують оборону на східному березі, яка обов’язково зупинить українські війська,  нагадав офіцер.

Відповідаючи на запитання, чи зможуть українці відбити правий берег Дніпра, екскомандувач Сухопутних військ оцінив, що «за умови, що удари, які були  по матеріально-технічному забезпеченню, по системі управління російської армії здійснюватимуться весь час, вони паралізують функціонування російської армії, а переправи на Дніпрі будуть зламані».

21:25 Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра попередив, що партнерам України потрібно готуватися до довгої підтримки.

Його слова наводить ресурс Gelderlander.

Він наголосив, що альтернативи «наполегливості» у підтримці України зараз немає.

— Втома від війни, втома від війни ховається в такій ситуації.  Путін спробує підігріти цю втому, — акцентував голова дипломатичного відомства.

Політик пригадав війни, в яких Росія раніше брала участь:  війна в Афганістані тривала дев'ять років, холодна війна тривала десятиліттями. За словами Хоекстри, війна в Україні вимагає «рішучості та жертв».

—  На ці жертви варто піти заради безпеки та стабільності. Тільки разом ми зможемо протистояти залякуванням Путіна, — підсумував Вопке Хукстра.

21:05 Директор МКЧХ  (Міжнародного комітету Червого Хреста) Роберт Мардіні після повернення з Миколаєва наголосив, що російська армія винна у найбільших проблемах, з яким стикається місто — відсутністю питної води і регулярних обстрілах цивільних.

Про це пише портал RTS.

Голова гуманітарної організації заявив, що «мешканці міста живуть у стражданні та страху перед наступним снарядом»

—  У місті все ще залишаються 250 тисяч людей із 500 тисяч. Багато з них виїхали, оскільки в сусдньому регіоні посилюються бої. Наші бригади парамедиків також евакуюють уразливих людей, — зауважив гендиректор МКЧХ.

Мардіні додав, що чим ближче лінія фронта, тим більше погіршується ситуація

—   Є міста, де постійно лунають сирени, де ведуть мінометний вогонь, ракети, б’ють по житлових кварталах, лікарнях, школах, —  пояснив він.

Керівник комітету також нагадав, що у Миколаєві доступ до питної води залишається обмеженим через пошкодження водопостачання з Херсону, у чому винна російська армія.

—    Ми запровадили альтернативну, тимчасову систему. Ми наполегливо працюємо над очищенням води, видаленням солі та роздачею її населенню, — підсумував Роберт Мардіні.

20:45 Як тільки українські сили перейшли до наступальних дій в Херсонській області, окупанти почали поспішно забирати з регіонального центру своїх родичів, яких самостійно завезли до Херсону ще весною.

Про це пише Yahoo News з посиланням на свідчення водіїв-волонтерів, що евакуюють людей з Херсону.

Зокрема,  58-річний чоловік каже, що російські родини, яких окупанти переселили до Херсона після того, як вони захопили місто в перші дні війни, намагаються втекти, прагнучи переїхати в Росію або хоча б в Крим, звідки є маршрут до відступу.

—  Ми починаємо бачити, як вони росіяни вивозять своїх дітей і дружин. Вони розуміють, що щось насувається. Вони не дурні... Росія не може утримати місто Херсон, тому залишається тільки одне - піти,  —  підкреслив він.

Ще один водій підтвердив панічні настрої серед російських солдатів, які базуються у Херсоні.

20:30 Окрім наступальних дій української армії в Херсонській області,  окупантів незабаром чекає ще багато неприємних сюрпризів.

Це росіянам гарантув президент України Володимир Зеленський в інтерв’‎ю ABC.

Голова держави підкреслив, що українці будуть «крок за кроком деокупувати свою територію».

—   Це завдання складне, і воно залежить не тільки від нас, але я впевнений, що так і буде, — наголосив він.

На запитання, чому українські військові вирішили розпочати контрнаступ саме в Херсонській області, Зеленський відповів, що південь це лише точка відліку для чогось більш великого.

—    Я не скажу, що контрнаступ тільки на Херсон… Є напрямок або напрямки – множина – і ми повинні рухатися вперед. Я хочу, щоб ворог отримав від нас сюрпризи, — пояснив президент.

Після чого окремо окцентував, що Україна  «не поступиться жодною територією».

20:10 В Офісі президента України закликали жителів окупованих Росією українських територій, зокрема Криму, приготуватися до деокупації.

Про це повідомив радник голови ОП Михайло Подоляк.

— Просимо жителів окупованих територій, включно з півостровом Крим, стежити за оголошеннями органів влади стосовно дотримання рекомендацій під час заходів із деокупації. Зокрема, вже зараз облаштувати укриття, запастися достатньою кількістю води й зарядити повербанки, – наголосив він.

19:45 У Балтійське море впав літак німецького бізнесмена Петера Гріземанна, він та ще троє людей, які перебували на борту, загинули.

Про це пише Reuters.

Петер Гріземанн — власник компанії аеротаксі та медичних літаків Quick Air. На борту разом із ним була його дружина, донька та її хлопець.

Літак летів з узбережжя Іспанії до Кельну. Після злету в Хересі екіпаж повідомив про проблеми з тиском у салоні, потім контакт із судном перервався. Іспанські та французькі винищувачі вилетіли для перевірки ситуації. Пілоти не могли розгледіти нікого ні в кабіні, ні в салоні літака. На думку авіаційних експертів раптове падіння тиску в салоні могло призвести до того, що пасажири та пілот знепритомніли, і літак продовжував рух у режимі автопілота.

Наразі в районі аварії в Латвії перебувають три невеликі кораблі та вертоліт, уже знайшли три частини літака, тіл поки немає. Прессекретар латвійських ВМС заявила, що на борту Cessna не було жодної ознаки присутності людей.

Керівник шведської пошуково-рятувальної операції Ларс Антонссон заявив, що літак розбився через те, що в нього закінчилось паливо і додав, що рятувальники загалом не мали жодних пояснень, вони могли «тільки здогадуватися» про те, що сталося, але люди на борту були вочевидь недієздатні.

19:10 Низка країн-членів НАТО зобов'язалися поставити Україні зимову форму для військових. Загалом готові забезпечити близько 50% від потреб.

Про це пише німецьке видання Spiegel з посиланням на офіційну відповідь Альянсу.

За інформацією ЗМІ, наприкінці липня міністр оборони України Олексій Резніков надіслав генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу терміновий запит з проханням допомогти з постачанням зимового одягу для ЗСУ. Spiegel пише, що йшлося про теплу форму, зимове взуття та намети для 200 000 військових.

З того часу різні партнери НАТО шукали на своїх складах доступний матеріал, щоб забезпечити українську армію.

У НАТО підтвердили виданню, що Альянс перебуває у контакті зі своїми членами, щоб підготувати зимовий пакет допомоги для України. За кілька тижнів після запиту з Києва США, Канада, Швеція та Фінляндія вже пообіцяли поставки.

Відповідно до перших повідомлень, партнери зможуть покрити близько 50% потреб, запитуваних Україною.

18:50 Сили оборони вивели з ладу переправи окупантів в районі Херсона та зірвали їх спроби відновити перекидання військ через Дніпро, повідомляє Генштаб.

Водночас, в місті Херсон уражено понад 30 військовослужбовців та 3 танки противника; а в районі Антонівського мосту і переправи знищено зенітний ракетний комплекс та шість вантажівок ворога.

18:38 Попри повномасштабне вторгнення в Умань приїхало понад тисячу паломників на святкування Рош ха-Шана. Після 18 вересня має прибути до 10 тисяч віруючих, заявив голова Черкаської ОВА Ігор Табурець. 

Він також зазначив, що місцева влада заздалегідь попереджала віруючих про небезпеку перебування в Україні через російську військову агресію і просила не приїжджати на святкування Рош ха-Шана.

18:14 В ніч на 4 вересня російські війська завдали ракетних ударів по цивільній інфраструктурі Миколаєва: пошкоджено три медичні заклади, два навчальні заклади, готель та музей.

Кореспондент «НикВести» побував на місцях обстрілів та зробив фото наслідків російських ударів по інфраструктурі Миколаєва.

16:53 Єдиним способом відновлення безпеки на Запорізькій антомній електростанції є виведення окупаційних військ. Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон, пише The Guardian.

Зазначимо, що сьогодні президент України Володимир Зеленський провів півторагодинні телефонні переговори з Макроном.

16:39 Мешканець Миколаєва за суму в 4 тисячі доларів США пропонував чоловікам призовного віку вивезти їх за кордон — до Молдови. Перевозив «нелегалів» до місця призначення ще один учасник злочинної схеми — 50-річний мешканець Одеської області. Про це повідомляє пресслужба поліції Миколаївської області.

16:31 В Очакові через ворожий обстріл руйнувань зазнала місцева церква. Ось такий він «русский мир» — нічого святого.

Відео: Facebook Ганна Кузнєцова. 

16:24 Сьогодні, 5 вересня, внаслідок пожежі, яка почалася через російські обстріли, була відімкнена ЛЕП 330 кВ ЗаТЕС – Феросплавна. Це остання лінія, яка з'єднувала вузол ЗАЕС/ЗаТЕС з енергосистемою України.

Про це йдеться в заяві «Енергоатому».

Там зазначили, що через вимкнення лінії був розвантажений та відключений від мережі енергоблок №6, який зараз живить власні потреби ЗАЕС.

16:08 Вночі та вранці 5 вересня російські окупаційні війська обстріляли прикордоння Сумської області. Всього ворог випустив більше сотні боєприпасів.

Про це повідомляє голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Найбільше від обстрілів постраждала Білопільська громада. Там внаслідок ударів пошкоджено будинки та ЛЕП. Близько 25 сімей залишилися без світла.

15:50 До Умані вже приїхали понад тисяча прочан на святкування Рош га-Шана, місцева влада очікує, що після 18 вересня приїдуть до 10 тисяч.

По це сказав на брифінгу голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець, передає Укрінформ.

— На наш погляд, безпека сьогодні понад усе. Тому говорити, що заклик утриматися від відвідування Умані щодо вірян є суворим заходом, не варто, — сказав Ігор Табурець.

15:39 У Житомирській області за матеріалами Служби безпеки України накладено арешт на активи підприємства, кінцевим бенефіціаром якого є родина гауляйтера тимчасово захопленої росіянами Херсонської області Володимира Сальдо.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Прибуток від діяльності бізнес-структури, яка пов’язана із видобутком та обробкою граніту, Сальдо спрямовував на фінансування дій, спрямованих на зміну меж території України, а також на ведення війни проти України.

15:25 Колаборант Кирило Стремоусов повідомив, що окупанти «взяли паузу» в проведенні псевдо референдуму з «приєднання Херсонської області до Росії».

Про це пише російське пропагандистське інформагентство «ТАСС».

— Херсонська область готова до референдуму щодо входження до РФ, але через ситуацію з безпекою було взято паузу, — заявив Кирило Стремоусов.

Колаборант також виправдовувався, що і без проведення референдуму «Херсон назавжди російський», а люди буквально готові «бігти» на псевдо референдум окупантів.

15:05 Члени Консервативної партії обрали главу Міністерства закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс новим лідером партій й наступним прем’єр-міністром країни.

Глава МЗС Ліз Трасс набрала 82,326 голосів, її опонент екс-канцлер Казначейства Ріші Сунак набрав 60,399.

На посаді прем’єр-міністра вона замінить Бориса Джонсона, який пішов у відставку в липні.  З 2019 року Ліз Трасс очолювала Міністерство закордонних справ Великої Британії.

14:55 На тлі повної зупинки постачання газу «Північним потоком-1» біржові ціни на газ у Європі на відкритті торгів у понеділок перевищили 2800 доларів за тисячу кубометрів, показавши зростання на понад 30%.

Про це свідчать дані біржі ICE, пише «Економічна правда».

Так, вартість жовтневого ф’ючерсу на хабі TTF у Нідерландах зросла до 279 євро за 1 МВтч (2853 доларів за 1 тисячу кубометрів).

14:40 Наразі за кордоном перебувають понад 492 тисяч українських школярів.

Про це повідомив в ефірі національного марафону UArazom міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

— На сьогодні дітей, які залишилися за межами митної території України, 492 тис. 77 осіб. Я маю стриманий оптимізм, тому що понад 170 тис. дітей шкільного віку вже повернулися в Україну, — заявив міністр.

14:26 У Бучі на Київщині виявили рештки ще двох людей, вбитих російськими військовими.

Про це повідомив у Telegram начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

— Стратили і спалили. Рештки щонайменше двох вбитих окупантами громадян виявили в одному із гаражів Бучі, — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що під час відпрацювання в гаражному боксі виявили останки спалених людей. Приміщення гаража також повністю вигоріло. За свідченнями місцевих жителів, російські військові вбили тут кількох мирних осіб.

14:13 Станом на 5 вересня з початку російського вторгнення на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 10 тисяч 436 цивільних об’єктів. За добу руйнувань різного ступеню зазнали 154 таких об’єкти.

Про це свідчать дані Миколаївської обласної військової адміністрації.

З 24 лютого по 5 вересня пошкоджено або знищено:

  • об’єкти житлового фонду — 6803,
  • медичні заклади — 70,
  • навчальні заклади — 338,
  • заклади культури — 151,
  • об’єкти промислових підприємств — 126,
  • об’єкти життєзабезпечення: газо — 858, електро — 599, водо — 29, теплопостачання — 95,
  • інші не військові об’єкти — 1367.

13:57 ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» подаватиме теплоносій до всіх житлових будинків міста, де це можливо. Мова не йде лише про зруйновані будівлі.

Про це підприємство повідомило на своїй сторінці у Facebook.

 — Чому? Тому що температура в приміщеннях нижче +14 вже може з великою вірогідністю мати негативний вплив на будівельні конструкції через брак відповідного обміну та вологості повітря. Відсутність опалення житлових будинків також може стати чинником, що призведе до виходу з ладу внутрішньобудинкового обладнання, перш за все – трубопроводів опалення та радіаторів, – зазначає директор підприємства Микола Логвінов, додаючи, що заміна цього устаткування буде коштувати набагато більше ніж платіжка за тепло. 

13:42 Курс євро до долара знизився після того, як Росія перекрила газопровід до Європи, що змусило деякі уряди оголосити про надзвичайні заходи. Євро втратив 0,5%, опустившись до мінімуму за 20 років в 0,99 долара, оскільки ринки оцінили більший ризик європейської рецесії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Німеччина оголосила про плани витратити 65 мільярдів євро на захист клієнтів і підприємств від зростання витрат. Енергетична криза є додатковим ускладненням для Європейського центрального банку (ЄЦБ), оскільки на цьому тижні він розгляне питання про те, наскільки підвищити процентні ставки.

13:41 «НикВести» зробили аналіз води: наскільки небезпечним є те, що тече в кранах миколаївців 

За її результатами – поточний стан води у місті не відповідає Державним санітарним правилам і нормам, які діють для визначення питної води. Зокрема, вода у кранах миколаївців є небезпечною для споживання, оскільки містить ентерококи, синьогнійну паличку, токсичні елементи, має підвищений вміст хлоридів, сульфатів, сухого залишку та інше.

13:23 За добу росіяни пошкодили понад 80 житлових будинків на Миколаївщині, повідомляє пресслужба ГУ Нацполіції в Миколаївській області.

Після вчорашніх обстрілів Миколаєва, Вознесенська, Очакова, Петрово-Солонихи та Первомайського Первомайської громади, поліцейські задокументували 66 пошкоджених приватних та 16 багатоквартирних будинків. Також руйнацій зазнали навчальні заклади, культова споруда, приміщення підприємств та інші об’єкти інфраструктури.

12:42 Після вчорашніх обстрілів Миколаєва, Вознесенська, Очакова, Петрово-Солонихи та Первомайського Первомайської громади, поліцейські задокументували 66 пошкоджених приватних та 16 багатоквартирних будинків. 

12:13 Чотири із шести представників команди інспекції МАГАТЕ 5 вересня завершили роботу на Запорізькій АЕС і покинули майданчик станції. Очікується, що два експерти продовжать роботу на ЗАЕС на постійній основі, повідомили в «Енергоатомі».

«Сьогодні, 5 вересня 2022 року, чотири із шести представників команди інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і покинули майданчик станції. Очікується, що два експерти продовжать роботу на ЗАЕС на постійній основі», — йдеться у повідомленні.

11:52 Російські військові бунтують та відмовляються від участі в бойових діях на півдні України, повідомляє ОК «Південь».

За даними військових, зафіксований бунт військовослужбовців 127-го полку 1 армійського корпусу окупаційних вйськ у вигляді колективної відмови від участі у бойових діях.

Однією із причин є незадовільне всебічне забезпечення: на передових позиціях особовий склад залишився навіть без води.

Бунтівників вже вивезено з позицій російськими спецслужбами

11:24 У небі над Миколаївщиною збито керовану авіаційну ракету класу «повітря-поверхня» Х-59, випущену російським винищувачем. Про це повідомили в Повітряному командуванні «Південь».

Також 4 вересня, близько 23:00, у Бериславському районі Херсонщини, силами та засобами протиповітряної оборони було виявлено та знищено два безпілотні літальні апарати оперативно-тактичного рівня «Орлан-10».

10:52 За минулу добу на території Миколаївської області через ворожі обстріли сталося чотири пожежі. Про це повідомили в ДСНС України в Миколаївській області.

Вранці 4 вересня після ворожого обстрілу горіли складські приміщення на території зерноскладу у місті Вознесенськ. Пожежа охопила 100 квадратних метрів території. Вдень окупанти снарядами зруйнували та спалили житловий будинок у селі міського типу Первомайське Первомайської ТГ Миколаївського району.

Також ворог поцілив по село міського типу Березнегувате, де зайнялися складські приміщення одного з місцевих підприємств. Сталося це вдень, близько 12 години.

Нічний масований обстріл по Миколаєву теж мав свої наслідки. Російські військові в черговий раз «звільнили» одне з підприємств міста від вже пошкодженого складського приміщення.

10:12 Також сьогодні комунальники продовжують ліквідовувати наслідки вчорашніх обстрілів Миколаєва, повідомив мер Сєнкевич.

В районі однієї з лікарень досі перекритий рух вулицею. Тут ракета впала просто на проїжджу частину, пошкодивши водопровід. Фахівці «Миколаївводоканалу» перекрили воду на даній ділянці. Тепер їм потрібно замінити частину пошкодженої труби. Після цього вирву зариють та відновлять дорожнє покриття.

09:19 Близько 00:30, 5 вересня, місто Миколаїв було знову атаковано ракетами. За попередніми даними, типу С-300, повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Влучання були у промислове підприємство на околицях міста. Попередньо без жертв та постраждалих. Детальна інформація уточнюється.

08:33 Україна ще не отримала інженерно-ядерний звіт за результатами візиту МАГАТЕ, повідомив радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк.

07:45 На півдні результати бойового дня складають втрати ворожого війська у кількості:

  • 104 окупанти
  • 6 танків
  • 26 одиниць іншої броньованої та автомобільної техніки
  • 9 гаубиць «Мста-С» і «Мста-Б»
  • безпілотний розвідник «Елерон-10»

Знищено склад ворожих боєприпасів в районі Томиної Балки, понтонну переправу поблизу села Львове, уражено пункт управління 35 армії в Каховському районі та два контрольно-спостережні пункти батальйонних тактичних груп 247-го десантно-штурмового полку і 126-ої окремої бригади берегової оборони в Миколаївському та Бериславському районах, відповідно.

Переправи через Дніпро і Інгулець перебувають під щільним вогневим контролем.

07:11 Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на зустрічі у Берліні обговорив із канцлером Олафом Шольцом можливі поставки нової номенклатури німецької важкої бронетехніки в Україну, зокрема танків.

Читайте також: