• вівторок

    8 жовтня, 2024

  • 13.1°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 8 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 13.1° Мінлива хмарність

195-й день війни: ЗСУ відбили ворожий штурм на Миколаївщині та збили гелікоптер РФ

Фото: Костянтин Ліберов

6 вересня триває 195-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

За інформацією Генштабу, протягом минулої доби росіяни на Південнобузькому напрямку росіяни обстрілювали наступні населені пункти: Миколаїв, Новогригорівка, Яковлівка, Партизанське, Квітневе, Киселівка, Шевченкове, Тернові Поди, Правдине, Любомирівка, Степова Долина, Таврійське, Мирне, Степове, Новоолександрівка, Первомайське, Кобзарці, Петрівка, Зарічне, Іванівка, Токареве, Ольгине та Широке.

Вчора, з метою покращення тактичного положення, росіяни проводили штурмові дії в напрямку Шмідтового і Тернових Под на Миколаївщині, повідомляє Оперативне командування «Південь».

В штурм ворог пішов силами зведеного підрозділу, зокрема, із застосуванням спецпризначенців. Але успіху не мав.

Загалом основна увага його була зосереджена на утриманні займаних рубежів, нанесенні авіаційних ударів в напрямку Малої Сейдеменухи, Правдиного, Білогірки.

За день ворог здійснив 24 авіаційних та 3 ракетних удари.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:40 Будапешт на чолі з прем'єр-міністром Віктором Орбанов погрожує Євросоюзу усіляко перешкоджати санкціям проти російських олігархів, якщо з-під їх дії не виведуть Алішера Усманова, Петра Авена та Віктора Рашнікова.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на дипломатичні джерела.

Угорщина також вимагає винятку для «гуманітарних організацій», щоб вони мали змогу співпрацювати з російськими банками.

 Будапешт хоче виключити трьох олігархів зі списку візового режиму та заморожування активів перед продовженням європейських санкцій ще на півроку. Питання продовження обговорюватиметься 7 вересня, останній термін — 15 вересня. Список складається з 1217 фізичних осіб та 108 організацій. Усманов і Авен були додані до нього в лютому, Рашніков у березні. Санкції проти Усманова призвели до конфіскації найбільшої у світі яхти вартістю $600 млн, пов'язаної з олігархом, який безуспішно оскаржив ці заходи у Європейському суді, — вказують журналісти.

21:20 Незабаром представники Збройних сил України назвуть конкретні села або селища міського типу на херсонському напрямку, з яких останнім тижнем були з кінцями вибиті російські загарбники.

Позитивні новини анонсувала керівниця пресцентру оперативного командування «Південь» Наталя Гуменюк.

Військові не поспішають називати звільнені території, оскільки потребують часу, щоб дозачистити деякі села і провести розмінування.

— Ми продовжуємо позиційні бої, і є території, які нами вже звільнені. Є розрахунковий час оголошення цих територій такими, які вже повністю під юрисдикцією України. Тому давайте ще трішечки почекаємо, ми готуємо повідомлення офіційне на цей рахунок,  пояснила спікерка ЗСУ.

Наталя Гуменюк підкреслила, що росіяни досить не можуть користуватися мостами через Дніпро, а українські підрозділи винищують переправи, які ворог не завжди встигає наводити.

— Ми продовжуємо роботу з виснаження логістики ворога. Це дуже серйозно підриває їхній моральний дух, бо вони усвідомлюють: підтягувати резерви і чекати допомоги їм більше не доводиться, — промовила начальниця об'єднаного координаційного пресцентра сил оборони півдня України.

21:00 У союзній Великій Британії бачать, що наступальними діями на Херсонщині підрозділи Збройних сил України досягли «реальних успіхів».

Таким чином бої на півдні охарактерезував очільник Міноборони Великої Британії Бен Уоллес.

Міністр країни-партнера підкреслив, що перемоги України в Херсонській області почалися з руйнування мостів і знищення ворожих тилових складів, після чого продовжилися скоординованим наступом.

— Вони досягають реальних успіхів, але зрозуміло, що, як ми бачили в інших місцях цього конфлікту, бої відбуваються на близькій дистанції і є важкими, — зазначив він.

Пан Уоллес доповнив свій виступ словами про додатковий пакет підтримки для України, який опрацьовується урядом Великої Британії.

— Сполучене Королівство продовжує надавати військову допомогу українським збройним силам, щоб допомогти протистояти незаконному вторгненню, -— зробив він акцент.

20:40 У випадку втрати плацдарму у Бериславі положення російської армії на правому березі Дніпра стане катастрофічним.

До такого висновку прийшов військовий журналіст журналу Forbes.

Як пише Девід Екс, після знищення основних переправ навколо Херсону і у Новій Каховці росіяни почали використовувати Берислав як транзитний пункт для логістики. Військові понтонні пороми перетинають річку задля забезпечення 49-ої загальновійськової армії РФ.

— Колись існували й інші надійні шляхи до Херсонської області — мости через Дніпро в Херсоні та навколо нього, а також міст через річку Інгулець на північний схід від міста-порту. Але українські батареї, які останніми тижнями стріляли американськими ракетами з GPS-наведенням, пошкодили або скинули багато з цих мостів. Якщо українські війська знищать плацдарм у Бериславі, вони можуть принаймні тимчасово відрізати підрозділи 49-ї армії від поповнення запасів, таким чином їх ще більше скоротивши та — у найкращому випадку для Києва — потенційно спровокувавши масовий відступ або капітуляцію. Вже повідомлялося про успішні удари української артилерії по Бериславу, — сказано у публікації.

У Forbes наголошують, що Берислав може бути «лише одним із кількох варіантів», на який націлилися ЗСУ.

— Є достовірні повідомлення про те, як українські війська звільняли села по всьому південному фронту протяжністю приблизно 100 миль. Якщо українська армія в найближчі дні чи тижні зможе пройти всю дорогу до Берислава та витіснити російські формування, потенційно тисячі російських військ на заході Херсонської області матимуть небагато варіантів для поповнення запасів, підкріплення, допомоги … або відступу. Удари російської авіації по населеним пунктам Сухий Ставок, Безіменне та Костромка можуть свідчити про те, що українські сили просунулися на 7,5 миль на південний схід від свого плацдарму в районі Давидова Броду, зазначив Вашингтонський інститут вивчення війни. Це третина шляху до Берислава, — підсумував Девід Екс.

20:20 Коли наступальні дії ЗСУ в Херсонській області показали перші успіхи  росіяни на південному фронті почали хвилюватися — від рядового складу до найвищих ланок офіцерства.

Про це написала французька газета Le Monde з опорою на дані українських розвідників.

Офіцер, який брав участь у наступі, розповів журналістам, що «росіяни вклали величезні ресурси, село за селом, для зміцнення своєї оборони» на Херсонщині.

— Майже в кожному селі ми стикаємося з танками, артилерією, мінними полями. Після першої лінії оборони наш прогрес сповільнюється, — каже він.

Однако для загарбників просунення українських захісників стало повною несподіванкою.

— Ми відчуваємо, що ми створили відчуття паніки на двох рівнях у російській армії: на самій лінії фронту, де солдатів сприймають як гарматне м’ясо і вони часто тікають без бою; і, за даними нашої військової розвідки, в штабах, де офіцери здивовані нашими атаками в глибину і не розуміють наших бойових планів, — прокоментував Le Monde український офіцер.

20:00 Російські військовослужбовці на тимчасово захоплених територіях України мріють не перемогти, а залишитися живими.

Про це свідчить нове перехоплення телефонної розмови, опубліковане Службою безпеки України в Telegram.

На записі звучить розмова двох росіян, один із яких перебуває на позиціях. Він описує, як Збройні сили України не дають окупантам виконувати завдання командування, контролюючи ситуацію за допомогою безпілотників та артилерії.

— Пташка вирахувала, як почали 152-й накладати... ми ледве ноги винесли, в укритті сидимо, – каже він.

Судячи з його слів, утечею закінчується кожна така спроба.

— Приходимо: як почали нас петушити із двох гармат! Як почали нас вогнем... Ми зй...бували пішки звідти, – скаржиться окупант.

З його розповіді зрозуміло, що військовослужбовці РФ шукають можливість вціліти й потрапити додому і вже не вважають метою перемогти у розв'язаній війні.

— Чуєш, «Гради» х...ярять? Це цілий день така х...йня. Це не передати. Як це пережити – не знаю. Узагалі не знаю... Як тільки вижити хоча б, – чути на записі його слова.

19:40 Міжнародні валютні резерви України зросли до 25,4 мільярда доларів завдяки надходженню допомоги від іноземних партнерів.

Про це йдеться в повідомленні Національного банку.

У серпні резерви збільшилися на 13,6%. Зростанню посприяли також помірні боргові виплати в іноземній валюті та менші інтервенції НБУ з продажу валюти.

Валютні надходження на рахунки уряду України в Національному банку в серпні становили 4,78 мільярда доларів. При цьому загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 171,9 мільйона доларів. З них 165,4 мільйона доларів спрямовано на обслуговування та погашення боргу перед міжнародними кредиторами та 6,5 мільйона доларів — на обслуговування виплат за облігаціями.

19:20 Представник компанії Meta, якій належить Instagram, заявив, що соцмережа оскаржить штраф.

Про це пише Reuters.

Регулятор конфіденційності даних Ірландії вирішив накласти рекордний штраф у розмірі 405 мільйонів євро (402 мільйони доларів) на соціальну мережу Instagram після розслідування щодо того, як соціальна мережа захищає дані дітей.

Проте Instagram планує оскаржити цей штраф.

Розслідування, яке розпочалося у 2020 році, стосувалося дітей-користувачів віком від 13 до 17 років, яким було дозволено керувати бізнес-аккаунтами, що полегшувало публікацію номера телефону та/або адреси електронної пошти користувача.

За словами представника Meta, Instagram оновив свої налаштування більше року тому і з того часу випустив нові функції для забезпечення безпеки підлітків та конфіденційності їхньої інформації.

19:00 Жительку Донецької області, яка в червні 2022 року погодилася увійти до російського керівництва окупованої Херсонської області, повідомили про підозру в колабораційний діяльності.

Про це Офіс генпрокурора України повідомив у Telegram.

У статусі так званого «заступника голови Херсонської військово-цивільної адміністрації» вона виконує функції в галузі цифровізації і соціальної політики, йдеться в повідомленні.

За даними слідства, підозрювана також сприяла запуску російських радіостанцій та мобільних операторів, відкриттю нових відділень пенсійного фонду, пошти та центру зайнятості для залучення місцевого населення до роботи під прапором країни-агресора.

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури її заочно повідомлено про підозру в колабораційний діяльності (частина 5 статті 111-1 Кримінального кодексу України).

18:40 Із Росії від початку року виїхало 419 тисяч осіб, майже вдвічі більше порівняно з минулим роком.

Про це 5 вересня повідомило російське агентство РБК, посилаючись на дані Федеральної служби державної статистики РФ (Росстат).

Агентство уточнює, що за аналогічний період минулого року Росію покинуло 202 тисячі осіб. Міграційний відтік 2022 року сягнув 96 тисяч осіб, тоді як 2021-го було зафіксовано приріст на 114 тисяч осіб.

Найбільше людей із Росії виїхало в Україну (79,6 тисячі), Таджикистан (58,4 тисячі), Вірменію (49 тисяч), Киргизстан (43,6 тисячі), Казахстан (40,7 тисячі), Узбекистан (38,6 тисячі), Китай (6,6 тисячі), В'єтнам (5,4 тисячі) та Індію (4,1 тисячі).

18:20 Абсолютна більшість жителів Євросоюзу висипають за підтримку України для відбиття агресії Росії та відмову від російських енергоресурсів.

Про це йдеться у соціологічному дослідження ЄС Eurobarometer, яке провели у червні-липні 2022 року, йдеться на сайті Єврокомісії.

Зазначається, що як і в попередніх опитуваннях жителі ЄС підтверджують свою рішучу підтримку реакції ЄС на повномасштабне вторгнення рф в Україну. Найбільше схвалюють гуманітарну допомогу (92%) та прийом у себе українців, які рятуються від війни (90%). 78% європейців підтримують економічні санкції проти рф, 68% виступають за надання військової техніки Україні.

Більшість громадян ЄС погоджується з тим, що ЄС має інвестувати у відновлювані джерела енергії (87%), знизити свою залежність від російських джерел енергії (86%) і що сховища газу в країнах ЄС мають бути швидко заповнені, щоб забезпечити безперебійну подачу газу узимку (86%).

18:00 «Це дуже копітка робота» , — військовий експерт пояснив, чому на Херсонщині немає бліцкригу ЗСУ 

— Ми ніколи не розраховували на бліцкриг. Ми завжди говорили, що звільнення наших територій — це буде дуже копітка робота наших Збройних Сил та силових структур зі знищення ворога та звільнення наших територій, — сказав Олег Жданов, коментуючи заяву видання Politico про те, що бліцкригу Збройних Сил України в Херсонській області не буде.

Він саркастично припустив, що видання Politico переплутало українську армію з російською, оскільки «лише вона воює на бліцкригах».

17:45 МАГАТЕ опублікувала звіт за підсумками місії на Запорізьку АЕС

Там зазначається, що існує нагальна необхідність у тимчасових заходах щодо запобігання ядерній аварії, яка може статись через військові дії. Крім цього, потрібна домовленість усіх сторін на створення захисної зони навколо ЗАЕС, щоб уникнути пошкоджень — МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації, які ведуть до термінового створення такої зони ядерної безпеки.

16:45 Лише 22% учнів залишилися на території міста, повідомила керівниця управління освіти міської ради Ганна Личко. Ще 14% знаходяться на території Миколаївської області, 25% – в інших областях України, 39% – за кордоном.

Що стосується вчителів, то у Миколаєві знаходиться їх 53%, 30% – наразі в інших областях України, ще 17% – за кордоном.

16:09 Миколаївська обласна станція переливання крові з технічних причин тимчасово не прийматиме донорів.

Про поновлення прийому станція переливання повідомить додатково.

15:50 ЗСУ вночі знищили ще 35 окупантів та чотири бойові машини піхоти, повідомляє Оперативне командування «Південь».  

Протягом ночі ракетно-артилерійськими підрозділами також виконано понад 150 вогневих завдань з ураженням живої сили, озброєння та техніки, двох переправ в районах Дарївки та Голої Пристані.

Всі переправи перебувають під вогневим контролем Сил оборони, додають у командуванні.

14:59 На підприємства в «ЛНР» через брак чоловіків набирають вахтовиків із РФ, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Чоловіки так званої «ЛНР» або переховуються, або вже мобілізовані, а на їхні місцях на заводах вахтовим методом працюють громадяни РФ.

«Під тінь «большого брата» потрапив і славнозвісний металургійний комбінат в Алчевську. Примусова мобілізація торкнулась навіть тих, у кого була бронь. Чоловіки, які ще залишаються в місті, розуміють, що влаштуватися на АМК — це одразу за першою зарплатою отримати повістку. Тому й не йдуть. На металургійному комбінаті працюють чоловіки з рф. Кажуть, що перебувати в місті будуть не постійно, і з часом вахтовиків змінять інші, трохи підзароблять і поїдуть до своїх сімей», — розповів Сергій Гайдай.

14:42 Ректор Чорноморського національного університету Леонід Клименко написав листа ректору Московського державного університету імені М. В. Ломоносова Віктору Садовничому, в якому розповів про те, як Росія руйнує цивільні об’єкти, в тому числі Могилянку.

Він коротко розповів російському колезі про заснування, розвиток і досягнення навчального закладу, після чого пояснив його зв’язок з видатним науковцем Михайлом Ломоносовим.

У 1899 році Міська дума Миколаєва вирішила відкрити два початкові училища: Ломоносівське та Лермонтівське. Корпус Ломоносівського училища пізніше став одним з корпусів ЧНУ імені Петра Могили. Саме в нього влучили російські ракети С-300.

Фасад будівлі
Вчена Рада

«Корпус Ломоносівського училища зберігся й зараз, щоправда не в найкращому вигляді «завдяки» війні, яку називають спецоперацією. Його відреставрували та саме в ньому знаходився ректорат, музей та зала Вченої Ради ЧНУ імені Петра Могили. У ній тішать око великі портрети історичних діячів та вчених, пов’язаних із Києво-Могилянською академією: це й Петро Могила, і Григорій Сковорода, і, звичайно ж, Михайло Ломоносов», — розповів Леонід Клименко.

Меморіальна табличка, присвячена Ломоносівському улилищу
Приймальня ректора

Він додав, що російська агресія з 24 лютого 2022 року внесла значні корективи в реставрацію будівлі. 17 серпня головний корпус університету було пошкоджено двома російськими ракетами С-300. 19 серпня в будівлю вдарили ще дві ракети, які призвели до часткового руйнування головного корпусу та даху будівлі. І, як насміх долі, 29 серпня, перед початком навчального року, ще одна ракета приземлилася практично в середині колишнього Ломоносівського училища біля кабінету ректора та Вченої Ради, мало не дотягнувши до музею.

«А що ж власне з портретом Ломоносова? Ми його намагаємося врятувати зі зруйнованої зали Вченої Ради, із заповненого водою підвалу, і просто тому, що це пам'ять про великого вченого, якому, напевно, було б соромно за своїх нащадків, які воюють із мирними жителями, закладами освіти та культури. Адже як говорив М. В. Ломоносов: «… ежели сделаешь что худое с услаждением, услаждение минется, а худое останется», — резюмував ректор Могилянки.

14:03 Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов  показав наслідки ракетного удару.

За його даними, одна з ракет влучила у дах 5-поверхового житлового будинку, вщент зруйнувавши три поверхи. Наразі тривають роботи з розбирання завалів. Більшість мешканців цього будинку були відселені.


13:45 Україна повернула тіла ще 25 своїх захисників, повідомляє Мінреінтеграції.

13:03 Росія запускає по Миколаївщині браковані ракети С-300, розповіла начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

«По-перше, із початку повномасштабного вторгнення РФ по Україні випущено понад три з половиною тисячі ракет, відповідно до оприлюдненої офіційної статистики. По-друге, поповнювати цей арсенал у них немає можливості, вони продовжують його застосовувати. Тому наразі ми можемо спостерігати, що використовують навіть ті парії зброї, зокрема ракетних систем С-300, що, вочевидь, відбраковані, оскільки ми спостерігаємо за їхньою «поведінкою» під час пуску», — відзначила вона.

12:53 Аварійність водомереж у Миколаєві зросла приблизно у 5 разів, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім під час брифінгу в Українському медіацентрі.

«Через те, що вона має підвищену солоність і забір береться з іншого джерела, аварійність мереж зросла приблизно у 5 разів. Тобто водоканал і комунальні служби постійно займаються ремонтом, оскільки не витримує арматура», — сказав він.

Також сьогодні проводять ремонтні роботи через потрапляння російської ракети у водогін.

12:14 Росія запускає по Миколаївщині браковані ракети С-300, розповіла начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

«По-перше, із початку повномасштабного вторгнення РФ по Україні випущено понад три з половиною тисячі ракет, відповідно до оприлюдненої офіційної статистики. По-друге, поповнювати цей арсенал у них немає можливості, вони продовжують його застосовувати. Тому наразі ми можемо спостерігати, що використовують навіть ті парії зброї, зокрема ракетних систем С-300, що, вочевидь, відбраковані, оскільки ми спостерігаємо за їхньою «поведінкою» під час пуску», — відзначила вона.

11:12 В Харкові росіяни завдали ракетного удару по багатоквартирному будинку.

11:09 Внаслідок удару окупантами по Кривому Рогу почалася сильна пожежа на нафтобазі.

«У нас ракетний удар по Кривому Рогу. Сильна пожежа на нафтобазі. На місці працюють вогнеборці та пожежний потяг. Масштаби руйнацій та інформація про постраждалих з’ясовуються», —  повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

10:39 Вранці 6 вересня у небі над Миколаївською областю сили ППО знищили чотири крилаті ракети Х-101, повідомили в повітряному командуванні «Південь». 

Ракети виявили та знищили 6 вересня у проміжок часу з 07:00 до 08:00.

Пуски крилатих ракет здійснювались із російського стратегічного бомбардувальника Ту-95МС із північної частини Каспійського моря.

Всього вранці Повітряні сили України збили один вертоліт окупантів Ка-52 та п’ять з шести високоточних ракет, випущених з Каспійського моря.

— Ранок починається з гарних новин: збито ще один вертоліт окупантів Ка-52 зенітно-ракетними військами повітряних сил. Також під час повітряної тривоги, яка лунала зранку у більшості областей країни, було збито п’ять із шести ракет окупантів класу Х-101, які вважаються високоточними, — повідомив в ефірі телемарафону речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

10:09 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 6 вересня:

  • За інформацією ОК «Південь», вчора, 5 вересня, силами протиповітряної оборони було знищено ракету «Іскандер», що ворог випустив по Миколаївщині.
  • Вдень, 5 вересня, близько об 11:00 були обстріли с. Широке Широківської громади. Влучання було у вже зруйновану сільгоспбудівлю домогосподарства. Постраждалих немає.
  • Вночі, 6 вересня, близько 01:00 були обстріли околиці с. Явкіно Баштанської громади. Влучили в склад з зерном фермерського господарства. Внаслідок чого виникла пожежа. Постраждалих немає, по пошкодженням інформація уточнюється.
  • Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Інформація щодо пошкоджень та постраждалих уточнюється.

09:50 Станом на ранок 6 вересня 2022 року більше ніж 1 тисяча 123 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 382 дитини загинули та понад 741 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 389, Харківській - 204, Київській - 116, Миколаївській - 71, Чернігівській - 68, Луганській - 61, Херсонській - 55, Запорізькій - 46, Дніпропетровській - 26.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Так, 5 вересня внаслідок обстрілу ворогом міста Бахмут Донецької області поранено 17-річного підлітка.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2 тисячі 328 закладів освіти. З них 289 зруйновано повністю.

09:27 За минулу добу, 5 вересня, українські військові ліквідували ще 350 окупантів. Всього з початку повномасштабного вторгнення в Україну втрати Росії склали 50 тисяч 150 солдатів, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ в Facebook.

Загальні бойові втрати противника на 06.09 орієнтовно склали:

  • особового складу — 50150 (+350) осіб;
  • танків — 2077 (+9) одиниць;
  • бойових броньованих машин — 4484 (+25) одиниць;
  • артилерійських систем — 1179 (+22) одиниць;
  • РСЗВ — 296 (+2) одиниць;
  • засоби ППО — 156 (+0) одиниць;
  • літаків — 236 (+0) одиниць;
  • вертольотів — 207 (+1) одиниць;
  • БПЛА — 876 (+9) одиниць;
  • крилаті ракети — 209 (+4) одиниць;
  • кораблі / катери — 15 (+0) одиниць;
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3305 (+19) одиниць;
  • спеціальна техніка — 109 (+2).

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

08:52 Глава Чечні, ставленик президента РФ Володимира Путіна Рамзан Кадиров, який нещодавно заявив про плани піти у відставку, передумав залишати посаду.

Більше того, дізнавшись про те, що в Росії один із глав регіонів був при владі аж 27 років, Рамзан Кадиров вирішив побити цей рекорд.

— Багато обговорюють цими днями мої слова про безстрокову відпустку. Міркування, аналіз, прогнози, домисли. Хочу розрядити атмосферу і покласти край усім розмовам. Того дня натрапив на публікацію, в якій йшлося про те, що я обіймаю свою посаду 15 років і є «довгожителем» серед голів регіонів. Я подумав, що це багато, і вирішив дізнатися про вашу думку. Пізніше з'ясував, що не такий я і «довгожитель» — колишній рекорд, як з'ясовується, становить 27 років. Тому скажу більше: тепер я вирішив піти на побиття чинного рекорду. Подивимося, може, я обійду цей показник, — написав він.

07:48 ЗСУ знищили ще понад 80 окупантів і 20 одиниць техніки росіян на херсонському напрямку, повідомляє ОК «Південь».

Авіація ЗСУ нанесла 18 ударів по позиціях, логістиці, командних та опорних пунктах російської армії на Херсонщині.

Протягом бойового дня, в районі Високопілля продовжувалась розвідувальна діяльність за допомогою безпілотного шпигуна «Орлан-10». Влучним пострілом зенітного ракетного підрозділу лазутчика знищено.

А під час ракетної атаки по визволених територіях Херсонщини, в районі Андріївки, силами протиповітряної оборони знищено дві ракети Х-59.

Ракетно-аптилерійськими підрозділами виконано 370 вогневих завдань з ураження підрозділів протиповітряної оборони ворога, районів зосередження сил і засобів, станцій радіоелектронної боротьби й понтонних переправ поблизу Дар’ївки та вздовж Каховської ГЕС.

Вогневий контроль переправ через річку Дніпро системний і ефективний.

Підтверджені втрати ворога складають:

  • 86 окупантів
  • 4 танки
  • 12 одиниць авто-бронетехніки
  • 4 гаубиці 152 —го калібру «Мста-Б» та «Мста-С»
  • 3 гармати 152-го калібру «Гіацинт-Б» та «Гіацинт-С»
  • станцію зв’язку
  • протитанковий ракетний комплекс.

Ліквідовано 4 склади ворожих боєприпасів в Бериславському, Херсонському й Баштанському районах.

07:11 В районі Новогригорівки на Миколаївщині під час спроби росіян атакувати наші позиції, було відкрито вогонь на ураження і знищено ударний ворожий гелікоптер Ка-52.

Такий гелікоптер коштує близько 16 мільйонів доларів.

Читайте також: