• понеділок

    7 жовтня, 2024

  • 16.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 7 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 16.4° Похмуро

216-й день війни: армія РФ масовано обстріляла Миколаїв, ЗСУ знищили баржу росіян на Херсонщині

Наслідки обстрілу 25 вересня

27 вересня триває 216-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Миколаїв двічі за ніч зазнав потужних обстрілів. Влучання зафіксовані у різних районах міста. Наразі відомо про пошкодження низки цивільних об’єктів, зокрема житлових будинків та магазинів, а також мережі водопроводу.

Загалом на Південнобузькому напрямку від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 25 населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення, повідомляє Генштаб. Зокрема, Червона Долина, Широке, Андріївка, Білогірка, Тернові Поди, Лимани та Мирне.

Разом з тим, нашою авіацією нанесено 10 ударів по ворогу, в Баштанському районі Миколаївщини знищено ворожий безпілотний розвідник «Орлан-10».

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:28 В результаті ударів по Миколаєву руйнувань зазнали близько 30 комерційних приміщень, серед яких магазини, кав’ярні та аптеки, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

У трьох із 8 багатоповерхівок, що постраждали від обстрілу, окрім вікон, балконів і дверей, понівечений дах.

Зранку комунальники розчистили проїжджу частину та пішохідну зону від уламків, скла та гілок. Бригада КП «ЕЛУ автодоріг» засипала вирву від ракети посеред дороги, щоб відновити рух транспорту. За кілька днів на цій ділянці укладуть асфальт.

Будівельні бригади за сьогодні встигли закрити вікна у чотирьох будинках. Завтра продовжать роботи.

Щодо водопроводу в районі «Серця міста». Там зранку було два пориви мережі — один від влучання ракети, інший від вибухової хвиля. На одній із ділянок комунальники замінили частину пошкодженої труби, на іншій — встигли зробити всі підготовчі роботи. А саму трубу довжиною близько 8 метрів обіцяють замінити завтра. Після цього одразу відновлять водопостачання.

20:46 У вівторок, 27 вересня, армія РФ завдала чергових артилерійських та ракетних ударів по місту Очакову та селищу Весняне Миколаївського району,  повідомляє пресслужба Миколаївської окружної прокуратури.

Внаслідок обстрілів у Очакові пошкоджено приватні житлові будинки, у Весняному — будівлі школи, дитячого садочка, амбулаторії та гаражу.

Жертв серед мирного населення немає. Будь-які військові об’єкти на даних територіях відсутні. З місць подій вилучено уламки ворожих снарядів.

Також на фото, опублікованих прокуратурою, видно залишки іранських дронів-камікадзе.

19:35 У Повітряних силах ЗСУ пояснили великі втрати авіації у військ РФ за останні дні.

Великі втрати бойових літаків у військ РФ пов’язані з тим, що російські окупанти залучають дедалі більше авіації поблизу лінії фронту, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Він додав, що йдеться про Харківську, Запорізьку, Миколаївську та Херсонську області.

«Відповідно, застосовуючи авіацію, він наближається до лінії зіткнення та зазнає втрат. Досвід наших ЗСУ зростає з кожним днем», — наголосив він.

17:41 В Маріуполі учасник спротиву сфотографувався на фоні пошкодженого російськими обстрілами дитсадка з розгорнутим національним прапором України.

— Черговий дайджест від Маріупольського спротиву. Поки зрадники роблять вигляд волевиявлення, справжні маріупольці демонструють справжні думки щодо майбутнього Маріуполя. Під носом окупантів, — написав радник мера Маріуполя Петро Андрющенко під опублікованими фото.

16:50 У Харківській області українські сили оборони звільнили від російських загарбників 454 населені пункти.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко на брифінгу, повідомляє Укрінформ.

— Харківщина. Завдяки наступальним діям наших військових в області деокуповано 454 населені пункти, — сказав Кирило Тимошенко.

За його словами, на деокупованих територіях області відновили свою роботу 14 відділень поліції, розпочали онлайн навчання 90 закладів освіти, почали роботу 78 фельдшерських пунктів, 23 органи місцевого самоврядування, 10 відділень Укрпошти.

16:41 Прикордонна служба Фінляндії рекомендує побудувати паркан на кордоні з Росією. Максимальна довжина огорожі — 260 кілометрів, вона може коштувати країні кілька сотень мільйонів євро. Про це пише Yle.

Улітку у Фінляндії змінили Закон про прикордонну службу, зокрема дозволили будувати стаціонарні загородження. Прикордонна служба вже обстежила точки, де паркан був би корисним.

16:27 Сьогодні, 27 вересня, близько 13.00 години, в Баштанському районі Миколаївської області, воїни зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування «Південь» збили російський штурмовик Су-25.

Про це повідомляє оперативне командування «Південь».

16:17 Комунальні служби ліквідовують наслідки нічних обстрілів центра міста Миколаєва

16:05 У Росії визначилися з датою засідання Ради Федерації, де можуть ухвалити «закони про входження» в склад Росії захоплених територій України.

Про це повідомляє пропагандистське видання РИА Новости.

За даними видання, нібито Радфед не проводитиме позачергових засідань для ухвалення законів «про входження до складу Росії нових суб'єктів».

За словами російського сенатора Андрія Клішаса, наступне за графіком засідання відбудеться 4 жовтня.

15:50 В Миколаєві вже розпочали процес заповнення систем опалення в багатоквартирних будинках. Для цього буде використовуватися вода із домішками спеціальних хімічних реагентів, яку в жодному разі не можна використовуватися у якості технічної, або питної.

Про це в інтерв'ю телеканалу «МАРТ» розповів перший віце-мер Миколаєва Віталій Луков.

Він зазначив, що міська влада прогнозує ситуацію, коли містяни у разі відсутності води будуть зливати воду з радіаторів у своїх квартирах. Віталій Луков застеріг миколаївців від таких дій, оскільки така вода не буде придатна, навіть, для технічних цілей.

— Зараз є ще певна складність з випробовуванням самих мереж (теплопостачання, — прим.), але и вже починаємо заповнювати системи і розуміємо, що періодична відсутність води може призвести до таких дій миколаївців як відбір води з системи опалення. Я хотів би попередити, що вода буде зафарбовуватися спеціальними хімічними реактивами певного кольору. Ця вода не буде придатна для будь-чого, ви тільки нашкодите своєму господарству. Я вже не говорю про приготування їжі, здоров’я — це саме собою, — зазначив Віталій Луков.

15:42 Європейські країни почали розслідувати витоки у двох російських газопроводах «Північний потік-1 та 2», що пролягають дном Балтійського моря. Є підозри, що витоки сталися через диверсію.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерело в європейській службі безпеки.

— Є деякі ознаки того, що це навмисне пошкодження. Ви повинні запитати: кому це вигідно? — зазначило джерело. Але додає, що ще рано робити висновки.

Речник президент РФ Дмитро Пєсков теж назвав диверсію одним із можливих пояснень витоку.

15:27 Поки що жоден іранський дрон-камікадзе «Shahed-136» не долетів до Миколаєва.

Про це під час брифінгу повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

— Вже є певна кількість збитих таких дронів-камікадзе. Жоден із них не долетів до об'єктів міста, — зазначив Віталій Кім.

Окрім іранських дронів, за останню добу в області був збитий БПЛА «Орлан-10».

Віталій Кім додав, що зараз опрацьовуються шляхи ефективної боротьби із дронами-камікадзе.

15:07 Президент Володимир Зеленський звільнив Максима Кононенка з посади посла України в Нідерландах і Артема Рибченка з посади посла в Швейцарській Конфедерації та Ліхтенштейні.

Відповідні документи опубліковані на сайті глави держави.

14:51 В одному з дитячих будинків-інтернатів Львівської області, де також перебувають люди, які мають інвалідність з дітинства, зафіксовано спалах дифтерії.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я.

— Під час проведення планового профілактичного обстеження підопічних інтернату було виявлено у 7 з них ознаки початкової стадії дифтерії. Усіх госпіталізовано до Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні, — розповіли у відомстві.

14:39 Харьюський суд в Естонії виніс вирок 26-річному чоловікові, який спалив державний прапор України. Його засудили до умовного позбавлення волі.

Про це повідомляє портал ERR.

За даними пих'яської окружної прокуратури, 8 серпня приблизно о 23:20 підозрюваний перебував біля Burger King в районі Балтійського вокзалу. Він кинув на землю і підпалив прапор України.

14:25 Кремль намагається перекласти провину за порушення під час мобілізації на місцевих чиновників. Але вони занадто масові, щоб люди в це повірили.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Йдеться про те, що у країні не дотримуються критеріїв мобілізації та пільг. Зокрема, на війну викликають людей, які значно старші заявленої владою верхньої вікової межі або взагалі ніколи не служили в армії.

14:04 Родичі мобілізованих росіян скаржаться, що їхніх чоловіків зґвалтували кадировці.

13:54 У миколаївському сквері «Серце міста» (Манганаріївський сквер) через ворожі обстріли на двох ділянках пошкоджений водопровід.

Із самого ранку там працюють фахівці «Миколаївводоканалу». Їм потрібно замінити пошкоджені труби, повідомив мер міста Сєнкевич.

Також на місці працюють комунальники. Вони прибирають проїжджу частину і територію парку від уламків.

13:15 Росія може оголосити про анексію окупованих територій України приблизно 1 жовтня, щоб примусово мобілізувати українців в рамках осінньої призовної кампанії.

— Запланована Кремлем анексія окупованої України може статися до або незабаром після 1 жовтня, початку нормального осіннього призову в Росії, щоб забезпечити можливість примусового призову українських цивільних воювати проти України, — пишуть в американському Інституті дослідження війни (ISW)

12:46 Голова Харківської ОВ Олег Синегубов підтвердив, що ЗСУ встановили контроль над селищем Куп'янськ-Вузловою в Харківській області. Про це він повідомив  в ефірі телемарафону.

За його словами, ще близько 6% територій Харківської області досі залишаються окупованими.

— Дійсно у росіян було декілька важливих напрямків - це Ізюм, так звана «ізюмська висота». Умовно кажучи, шлях, через який ворог направляв свою військову техніку на території Луганської та Донецької областей, де посилювали свою присутність. І, звичайно, Купянськ-Вузловий - це одна із найбільших залізничних логістичних розв'язок на території Харківської області, яка з початку повномасштабної війни була окупована і її ворог досить сильно обороняв і тримав. Завдяки успішній військовій операції ЗСУ дійсно її зараз відбили та фактично повністю контролюють, — заявив Олег Синєгубов.

11:45 В Южноукраїнську на Миколаївщині затримано місцевого мешканця, яких прославляв дії військових РФ на території України.

Про це повідомили в прокуратурі Миколаївської області.

За даними слідства, підозрюваний у власному акаунті забороненої соціальної мережі «Однокласники» активно публікував дописи т прославляв російських військових, які воюють на території України.

Чоловіку повідомлено про підозру (ч. 2 ст. 436-2 КК України). У разі доведення вини йому загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк до п’яти років з конфіскацією майна або без такої.

11:25 У Державному департаменті США заявили, що не бачать жодних ознак того, що Китай готується сприяти вторгненню РФ в Україну або допомагати Росії в обході санкцій.

Про це повідомляє CNN.

— Ми вивчаємо кожну інформацію, яку отримуємо. Ми поки що не бачимо нічого, що вказувало б на те, що КНР застосовує інший підхід, коли йдеться про допомогу у сфері безпеки, коли йдеться про зусилля, спрямовані на те, щоб систематично допомагати Росії уникати санкцій, — заявив речник Державного департаменту Нед Прайс.

Він заявив, що США «продовжують спостерігати» за тим, що робить Китай щодо України, і сказав, що зауваження міністра закордонних справ Китаю Ван Ї свідчать про те, що Китай має «певне занепокоєння тим, що Росія робить в Україні».

11:10 Бійці мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка, яка боронить південні регіони України, гарантували, що нові, мобілізовані російські солдати дуже швидко повторять долю старих, які були випалені влучним вогнем РСЗВ.

Про роботу на системі «Град» вони розповіли інформаційному агентству АрміяInform.

— Сьогодні добряче відпрацювали по ворогу — по живій та легкоброньованій техніці, зокрема, завдяки точним розрахункам спрацювали швидко. Сподіваюсь, що дуже допомогли нашій піхоті, полегшили їм працю, — розповів один з артилеристів.

У бригаді підтверджують, що після успішних наступальних дій ЗСУ ворог на Півдні втратив активність.

— Бояться нас. І правильно роблять, а коли приволочуть сюди новеньких, мобілізованих, ми зробимо з ними те саме, що й зі старими, бігтимуть вони звідси аж за Сибір. Кожного разу, коли смалимо їх, відчуваю смак Перемоги, що наближається! Тому ми продовжуватимемо звільняти українську землю від ворога та злагоджено давати відсіч російській навалі, — додав інший військовий.

10:53 Через ворожі обстріли у центрі Миколаєва понівечені як мінімум 8 багатоповерхівок. У них вибиті вікна, зруйновані балкони. У двох будинках пошкоджена покрівля.

Як повідомляє мер міста Олександр Сєнкевич, усі магазини, які були розміщені на перших поверхах у цих будинках, також зазнали руйнувань різного ступеню.

Пошкоджене приміщення і міської виставкової зали.

На місці працюють електрики та бригади підприємств «ЕЛУ автодоріг» і «Миколаївські парки». Також будівельні бригади вже забивають понівечені у квартирах вікна ОСБ плитами.

10:11 27 вересня, близько 8 години ранку, протиповітряною обороною Військово-Морських Сил Збройних Сил України знищено три із трьох безпілотників-камікадзе «Shahed-136», які атакували Миколаївщину.

09:54 Вночі 27 вересня в самий центр міста прилетіли ворожі ракети. Зруйновані будинки та авто. 

Зазначається, що вночі Миколаїв двічі зазнав масованих обстрілів – орієнтовно о 01:04 та 04:02. Попередньо, з РСЗВ «Торнадо-С» ворог вдарив по різних районах міста.

Наразі відомо про пошкодження низки цивільних об’єктів в центрі міста, зокрема житлових будинків, магазинів та мережі водопроводу. Також внаслідок обстрілу сталося руйнування складського приміщення з подальшим горінням. За попередньою інформацією постраждалих немає.

09:12 Росія зменшила кількість ударів по Україні дорогими крилатими ракетами, але збільшила використання іранських дронів-камікадзе «Shahed-136».

ЗСУ вчаться протидіяти іранським дронам. Для боротьби з ними використовують стрілецьку зброю, кулемети, зенітні установки та засоби РЕБ.

«Вісім з десяти серед перших були збиті, противник це врахував і використовує нові тактичні прийоми, але й ми відпрацьовуємо прийоми протидії. Загроза є, але ціль збивається», — сказав речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат.в ефірі Белсату.

08:45 Російський військовий на допиті СБУ зізнався у розстрілі цивільного у Бучі.

Як повідомляє прес-центр СБУ, на початку березня цього року він спільно з іншими військовослужбовцями ЗС РФ з автомата розстріляв легковий автомобіль на трасі поблизу селища Здвижівка Бучанського району. В результаті обстрілу водій авто загинув на місці.

«Щоб приховати злочин, рашист спільно зі співслужбовцями закопали тіло вбитого у лісі», — розповіли в СБУ.

У вересні зловмисник був затриманий українськими військовими під час бойового зіткнення на Херсонському напрямку.

07:20 Ракетно-артилерійськими підрозділами відпрацьовано 250 вогневих завдань. В Херсонському і Бериславському районах уражено 4 осередки ворожого озброєння та техніки й 4 склади з боєприпасами, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Ще одну баржу в районі Херсону у окупантів відмінусовано разом з надією налагодити сполучення між берегами Дніпра. Вогневий контроль проведено й по позиціях протиповітряної оборони, і по спробах окупантів відновити пропускні спроможності мосту в Новій Каховці.

Підтверджені втрати ворога складають 77 окупантів, 6 танків, 5 гаубиць, в тому числі самохідна «Мста-С», 3 зенітних гарматно-ракетних комплекси «Панцир-С1» та 14 одиниць авто-бронетехніки.

 

Читайте також: