• понеділок

    7 жовтня, 2024

  • 18.8°
    Слабкий дощ

    Миколаїв

  • 7 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 18.8° Слабкий дощ

239-й день війни: артилеристи ЗСУ за добу виконали понад 440 завдань на Херсонщині

20 жовтня триває 239-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Росіяни з мінометів намагалися обстріляти Очаківський порт, повідомляє Оперативне командування «Південь»

«На Миколаївщині з міномету ворог гатив в напрямку Очаківського порту, його акваторії та по рекомендованих морських шляхах», — йдеться у повідомленні.

В свою чергу, ЗСУ вдарили по пунктах розгортання зенітно-ракетних комплексів росіян на Херсонщині.

Онлайн-репортаж

Оновлюється


22:37 21 жовтня також будуть обмеження енергоспоживання, повідомляє Укренерго.

«В яких областях — повідомимо завтра зранку. Будь ласка, тримайте телефони зарядженими» — зазначили в Укренерго.

21:46 Мер тимчасово окупованого Мелітополя Іван Федоров просить усіх терміново виїжджати з тимчасово окупованих територій на тлі ухваленого рішення про воєнний стан.

— Закликаю всіх, а особливо чоловіків призовного віку, якнайшвидше евакуюватися з окупованих територій, щоб уникнути примусової мобілізації у ворожу армію!"

Зараз це зі складнощами, але можна зробити через Василівку, через тимчасово окупований Крим та через Новоазовськ, - каже Федоров.

21:36 Завершилася ексгумація тіл у звільненому Лимані Донецької області – поліція знайшла 111 цивільних та 35 військових ЗСУ.

На сьогоднішній день у Лимані встановлено 25 стихійних поховань. В одному масовому похованні були тіла цивільних, в іншому – військових Збройних Сил України.

За інформацією правоохоронців, всього на деокупованих територіях північної частини Донецької області ексгумовано 166 тіл, серед них п'ятеро дітей

21:00 Росіяни замінували дамбу та агрегати Каховської гідроелектростанції, - повідомив Володимир Зеленський.

«Якщо російські терористи підірвуть цю дамбу, то в зоні швидкого затоплення опиняться понад 80 населених пунктів, включаючи...

Російський теракт може залишити Запорізьку атомну станцію без води для охолодження – вода для ЗАЕС береться саме з Каховського водосховища», - сказав Зеленський на засіданні Європейської Ради.

20:34 Грузія з початку року збільшила товарообіг з Росією на 50%. Найбільше зріс імпорт, особливо нафтопродуктів, повідомляє «Новости-Грузия», наводячи цифри зі звіту національної служби статистики «Сакстат».

За дев’ять місяців, з січня по вересень, експорт зріс на 11% до 473 мільйонів доларів, імпорт — на 73%, до 1,24 мільярда доларів.

Зростання імпорту відбулося значною мірою через нафтопродукти: якщо за 9 місяців минулого року Грузія закупила в РФ нафту на 96 млн доларів, у 2022 році ця цифра зросла до 431 мільйона доларів.

Також зріс імпорт російського коксу, борошна, маргарину.

Серед товарів, для яких спостерігається зростання експорту — грузинське вино, якого продали до Росії на 15% більше, ніж за цей період у 2021 році.

Також суттєво зріс реекспорт авто з Грузії до РФ: за дев’ять місяців 2021 року до Росії експортували близько 2 тисяч авто, а в 2022 році — 3,2 тисячі.

18:50 У Полтаві підприємцям, які не економлять електроенергію, відключатимуть світло, повідомив мер міста Олександр Мамай.

За його словами, сьогодні, 20 жовтня, о 15:00 вулиці міста почала патрулювати інспекція з благоустрою спільно зі співробітниками поліції.

«Підприємці, які не вимкнуть зовнішнє освітлення і не реагуватимуть на розпорядження та рекомендації, будуть відключені від електропостачання», — попередив він.

Він також зазначив, що такі заходи є крайніми і розуміння намагатимуться досягти за допомогою переговорів.

18:23 Українська сторона не причетна до вибуху на Кримському мості, який стався 8 жовтня 2022 року, заявив президент Зеленський в інтерв’ю для канадського телеканалу CTV News.

«Ми цього (вибуху на Кримському мості, — прим.) точно не замовляли, наскільки мені відомо», — зазначив він.

Він також натякнув, що в Росії є серйозний конфлікт між військовими та спецслужбами, і якась з цих сторін могла стояти за вибухами.

«Там багато вертикалів влади. Це велика система. У Радянському Союзі це був КДБ. Сьогодні вона складається з кількох гілок, які постійно вирішують, хто з них є головним», — додав президент.

17:40 Ще 32 населені пункти, тобто трохи менше 2% Харківської області залишаються окупованими росіянами, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

«На сьогоднішній час у нас деокуповано 544 населені пункти. І залишається під тимчасовою окупацією 32, це складає трохи менше 2%», — сказав він.

16:50 За даними Генштабу ЗСУ, загроза поновлення наступу РФ на Україну на північному фронті зростає. Однак ціллю агресора буде не Київ, а прешкоджання постачанню озброєння від країн-партнерів.

Про це під час брифінгу повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Олексій Громов, пише НВ.

— Загроза відновлення ЗС РФ настання на північному фронті зростає. Цього разу напрямок наступу може бути змінений на захід білорусько-українського кордону для перерізання основних логістичних артерій постачання озброєння та військової техніки Україні від країн-партнерів, — сказав Олексій Громов.

16:37 У Грос-Стремкендорфі на півночі Німеччини згорів притулок для українських біженців.

Про це повідомляє видання Spiegel, передає Укрінформ.

Пожежа, яка сталася в ніч проти четверга, майже повністю знищила помешкання для біженців з України у землі Мекленбург-Передня Померанія, інформує ЗМІ.

— Всі 14 мешканців змогли покинути заклад неушкодженими. З трьома співробітниками також нічого не трапилося, — сказав речник округу Північно-Західний Мекленбург.

16:26 Миколаїв попри регулярні обстрілами росіян готовий до опалювального сезону. Його у місті планують розпочати з 1 листопада.

Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич під час брифінгу.

— Минулого року ми запустили опалення 1 листопада. Десь на ці дати орієнтуємося і цього року, але вже готові запустити його і наступного тижня, – заявив Олександр Сєнкевич.

Як і зазвичай, тепло запустіть у разі, якщо середньодобова температура протягом трьох днів буде триматись на рівні 8 градусів за Цельсієм.

16:01 Ліз Трасс, під час виступу на Даунінг-стріт, оголосила про свою відставку з посади прем'єр-міністра Великобританії.

Про це повідомляє BBC.

—Я усвідомлюю... що, враховуючи ситуацію, я не можу виконати мандат, на який мене обрала Консервативна партія, — заявила Ліз Трасс.

15:51 Ще 32 населені пункти, тобто трохи менше 2% Харківської області залишаються окупованими росіянами.

Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов на брифінгу 20 жовтня, передає «Радіо Свобода».

— На сьогоднішній час у нас деокуповано 544 населені пункти. І залишається під тимчасовою окупацією 32, це складає трохи менше 2%, — сказав він.

15:40 Російська Федерація значно скоротила свій військовий контингент у Сирії, передислокувавши особовий склад та військову техніку для посилення своїх позицій в Україні.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на двох західних дипломатів і високопоставленого чиновника із сектору оборони Ізраїлю.

Водночас вони мають різні оцінки щодо кількості виведених російських військ – двоє із них сказали, що це два батальйони, або від 1200 до 1600 солдатів, а третій співрозмовник видання сказав, що ця цифра є набагато більшою. Однак всі троє зійшлися на тому, що чисельність військового контингенту росії у Сирії скоротили.

15:27 На сьогоднішній день мешканці Миколаєва, навіть ті, які знаходяться за кордоном, продовжують сплачувати житлово-комунальні послуги, підтримуючи рідне місто. Зокрема платежі за теплопостачання становлять 70-80 відсотків від необхідних розрахунків.

Про це повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич під час брифінгу.

— Наші миколаївці підтримують рідне місто, і навіть знаходячись за кордоном намагаються сплачувати за житлово-комунальні послуги. Зокрема, це теплопостачання, рівень розрахунків за яке нині становить близько 70-80 відсотків. Бо наші комунальники постійно працюють, підтримуючи систему у робочому стані, — сказав Олександр Сєнкевич.

15:10 Північноатлантичний Альянс отримав інформацію, яка вказує на іранське походження бойових дронів, якими росія наразі атакує мирні міста та критичну інфраструктуру України.

Про це сьогодні у Брюсселі заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції за участі прем’єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона, повідомляє Укрінформ.

— Я ніколи не розкриваю особливості розвідки. Але я можу сказати, що всі ознаки вказують на те, що Іран постачає Росії ці дрони. Ми закликаємо всі держави, включаючи Іран, не підтримувати російську злочинну війну проти України. Це агресивна війна. Це війна, яка очевидно порушує міжнародне право та є атакою на незалежну суверенну державу в Європі, — наголосив Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання журналістів.

14:55 На військовому аеродромі Зябрівка під Гомелем протягом останнього місяця з’явилися піщані насипи, а останніми днями побільшало російської військової техніки.

Про це повідомила білоруська служба Радіо Свобода.

Про це, зокрема, повідомили читачі Радіо Свобода. Журналісти відслідковували ситуацію на аеродромі за допомогою супутникових знімків.

— Насправді російська військова техніка і жива сила прибули в Зябрівку (Гомельський район) півтора тижні тому. Росіяни залишаються там з весни, але в обмеженій кількості. На Зябрівку доступ, як і раніше, закритий. Як стояли, так і стоять російські війська, але зараз більше техніки і людей, — розповіло джерело з Гомельського району.

14:37 18 жовтня з власних домівок озброєні російські військові викрали молодих медиків Каховської центральної лікарні ім. родини Панкеєвих.

Про це повідомляє Каховська міська територіальна громада.

У Каховці з власних домівок військові РФ забрали лікаря анестезіолога реаніматолога Дениса Лемешева та операційну сестру Юлію Павлюк

14:21 18 жовтня з власних домівок озброєні російські військові викрали молодих медиків Каховської центральної лікарні ім. родини Панкеєвих.

Про це повідомляє Каховська міська територіальна громада.

У Каховці з власних домівок військові РФ забрали лікаря анестезіолога реаніматолога Дениса Лемешева та операційну сестру Юлію Павлюк

14:06 У четвер, 20 жовтня, Рада ЄС затвердила санкції щодо Ірану за постачання безпілотників, які завдають ударів по Україні.

Про це повідомило головування Чехії у Раді ЄС у Twitter.

— Санкції по Ірану за рекордно короткий час! Після 3 днів переговорів посли ЄС узгодили заходи проти організацій, які постачають іранські безпілотники, що завдали ударів по Україні. Письмова процедура завершена, санкції набувають чинності сьогодні вдень після публікації в «Офіційному журналі, — йдеться у повідомленні.

13:45 Підрив росіянами Каховської гідроелектростанції призведе до катастрофи з величезною кількістю людських жертв, а також унеможливить водопостачання до Криму на найближчі роки, - вважає секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов

«Тоді взагалі я не можу пояснити, як світ має на це реагувати. Тому що це не лише знищення об'єктів інфраструктури. Це буде катастрофа величезних масштабів із величезною кількістю людських жертв», — зазначив він.

13:20 На військовому аеродромі Зябрівка під Гомелем протягом останнього місяця з’явилися піщані насипи, а останніми днями побільшало російської військової техніки. Про це повідомила білоруська служба Радіо Свобода.

— Насправді російська військова техніка і жива сила прибули в Зябрівку (Гомельський район) півтора тижні тому. Росіяни залишаються там з весни, але в обмеженій кількості. На Зябрівку доступ, як і раніше, закритий. Як стояли, так і стоять російські війська, але зараз більше техніки і людей, – розповіло джерело з Гомельського району.

12:52 Російські загарбники почали тікати та вивозити награбоване з тимчасово захопленого Енергодара Запорізької області, зокрема пограбували готель «Скіфський», повідомляє НАЕК «Енергоатом».

«Окупанти починають втікати з Енергодара. Паніка, страх та очікування поразки, які охопили окупантів у Херсонській та Запорізькій областях, дійшли й до Енергодара. Вчора, 19 жовтня, та сьогодні вночі з осередків компактного проживання російських військових і окупаційної «адміністрації» міста почали вивозити награбоване майно», — ідеться у повідомленні.

Зокрема було зафіксовано масове пограбування готелю «Скіфський».

«Рашисти виносили звідти й пакували в автобуси та вантажівки все що можна: телевізори, холодильники, меблі, чайники та інші побутові речі. Така собі евакуація з пограбунком або фактично дозволене черговим указом путіна мародерство під прикриттям введеного ним «воєнного стану» на тимчасово окупованих Росією українських територіях», — зазначили в Енергоатомі.

12:25 Допомагати забивати вибиті вибухами вікна в Миколаєві будуть команди ще з трьох міст України, повідомив мер Олександр Сєнкевич.

«Сьогодні наші команди не встигають працювати. Я попросив через Асоціацію міст України інші міста допомогти нам. Власне вже відпрацювали команди з Одеси та Івано-Франківська. Зараз вже розпочали роботи команди з Житомира, Рівного і очікуємо команди з Луцька. Сподіваюсь, що ці люди нам допоможуть. Зараз кількість розбитих вікон, які ми закриваємо ОСБ-плитами і піною монтажною, складає 60%. У нас ще багато роботи», — відзначив міський голова.

11:56 В Миколаєві сьогодні курсують близько 300 одиниць громадського транспорту, повідомив мер Олександр Сєнкевич під час брифінгу 

Він відзначив, що кількість електротранспорту в цілях економії енергії зменшили на 60%. При цьому збільшили кількість автобусів на маршрутах.

«Сьогодні місто функціонує в режимі економії електроенергії. Ми зменшили на 60% кількість електротранспорту на вулицях Миколаєва. Сьогодні по місту всього курсують 14 тролейбусів і 12 трамваїв, решта транспорту – це автобуси та маршрутки. Сподіваюся, що це не дуже створить незручностей миколаївцям, і вони зрозуміють, що це робиться в інтересах нашої держави. Загальна кількість транспорту сьогодні — біля 300 одиниць. Трохи більше у нас зазвичай курсує щодня. Ми просто сьогодні замінили тролейбуси та трамваї на автобуси», — відзначив мер.

11:08 В Миколаєві дві посадовиці Фонду держмайна виправдовували війну та заперечували агресію РФ, повідомляє Миколаївська обласна прокуратура.

За даними слідства, чиновниці, незважаючи на систематичні обстріли Миколаєва росіянами, через Telegram у приватній переписці між собою поширювали повідомлення, у яких виправдовувалася та заперечувалася збройна агресія РФ проти України, підтримувались незаконні дії окупантів, а також поширювали матеріали, у яких міститься глорифікація представників армії держави агресора.

Під час обшуку за місцями проживання зловмисниць правоохоронці вилучили мобільні телефони із доказами протиправної діяльності.

Досудове розслідування здійснюється управлінням Служби безпеки в області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

10:38 Росія може використати атаку на Каховську ГЕС, щоб прикрити або виправдати свій відступ на Херсонщині, - заявили в американському Інституті дослідження війни (ISW).

Російське військове керівництво, вочевидь, зробило висновки з попередніх невдач на Харківщині і намагається пом'якшити наслідки нездатності захиститися від ще одного успішного українського наступу.

10:13 Наказ президента Росії Володимир Путіна призвати 300 тисяч резервістів для участі в бойових діях в Україні підірвав довіру споживачів та ділову активність і, ймовірно, чинитиме тиск на економіку найближчими місяцями.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на звіт дослідницького відділу центрального банку РФ.

«У вересні відновлення економічної активності застопорилося, і до кінця місяця тенденція почала трохи погіршуватися», – йдеться у звіті.

«Часткова» мобілізація, перша з часів Другої світової війни, викликала відтік із країни понад 350 тисяч росіян, що посилило і без того гостру нестачу робочої сили та негативно вплинуло на довіру споживачів та бізнесу.

09:47 Вночі, 20 жовтня, ворог атакував Миколаїв ударними безпілотниками-камікадзе «Shahed-136», повідомляють в Миколаївській ОВА.

Чотири дрони поцілили в один з навчальних закладів міста. Ще один безпілотник впав на закриту приватну територію. Також внаслідок цього виникли дві пожежі на відкритих територіях, які були оперативно ліквідовані. Без жертв та постраждалих. Інформація щодо пошкоджень уточнюється.

Також тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Інформація щодо постраждалих та пошкоджень уточнюється.

Вчора, 19 жовтня, близько 15:30 та 20:00 були обстріли Широківської громади, внаслідок чого один будинок зруйновано та ще один пошкоджено. Постраждалих немає.

09:07 Вночі, 20 жовтня російські окупаційні війська знову атакували Миколаївщину ударними безпілотниками-камікадзе «Shahed-136», повідомляє Повітряне комвандування «Південь».

Дев’ять дронів збито силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Південь», по два безпілотники знищено воїнами Військово-Морських Сил та Національної гвардії України, ще один — Національною поліцією України.

08:30 Існує висока ймовірність здійснення російськими окупантами обстрілів мирного населення Херсонської області, попереджає Генштаб ЗСУ.

Вранці 19 жовтня, на тимчасово зайнятій території, проведена розсилка повідомлень із закликом до евакуації населення Нової Каховки нібито у зв’язку з підготовкою обстрілів з боку підрозділів Збройних Сил України.

07:50 Штурмовою авіацією наших Повітряних сил нанесено 6 ударів по пунктах розгортання зенітно-ракетних комплесів «Бук- 2М», «ТОР» та «ПАНЦИР», а парою гелікоптерів Мі-24 та Мі-8 атаковано район зосередження живої сили та техніки ворога неподалік Любомирівки.

Ракетно-артилерійськими підрозділами Сил оборони, протягом дня відпрацьовано понад 440 вогневих завдань.

Уточнені втрати ворога склали:

  • 43 окупанти
  • 6 танків
  • 9 одиниць авто-бронетехніки
  • 2 гаубиці 152 калібру
  • командно-штабну машину
  • ворожий безпілотник-розвідник.

Знищено 2 склади боєприпасів в Бериславському районі.

Читайте також: