• пʼятниця

    4 жовтня, 2024

  • 18.9°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 4 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 18.9° Похмуро

Миколаївський порт може бути включений до «зернового коридору» залежно від успіхів на фронті, – МЗС

Миколаївський порт може бути включений до «зернового коридору», якщо українські Збройні сили продовжують здобувати успіхи на фронті.

Про це повідомила посол з особливих доручень при Міністерстві закордонних справ України Ольга Трофімцева на Канадсько-українському аграрному форумі.

За її словами, чим далі відступає ворог від портів, тим більша ймовірність включення Миколаївського порту до зернового коридору. Якщо це не станеться в березні, то включення може відбутися на наступному етапі перемовин.

— Коли розмова на цю тему підіймалась ще у листопаді 2022 року, було зрозуміло, що чим далі наші Збройні сили відсунуть ворога від портів, тим більшою буде ймовірність того, що Миколаївський порт буде включено до зернового коридору. На цей раз дану можливість я оцінюю більш позитивно. І якщо цього не станеться в березні, це відбудеться на наступному етапі перемовин 100%, – сказала вона.

Вона також додала, що, незважаючи ні на що, найкращими зернотрейдерами на сьогодні є ЗСУ. Щойно Україна отримає всю необхідну далекобійну зброю і винищувачі, буде експортувати без проблем.

Раніше Україна наполягала на тому, щоб окрім трьох портів Одеського регіону до зернової угоди було включено порти Миколаєва.

Нагадаємо, на саміті G20 Президент України Володимир Зеленський запропонував розширити зернову угоду на порти Миколаєва та «Ольвія» у Миколаївській області.

Водночас, голова Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що морські порти Миколаївської області на 90% готові до експорту зерна, але без згоди росіян «зерновий коридор» не зможе функціонувати.  

Читайте також: