• понедельник

    7 октября, 2024

  • 18.8°
    Пасмурно

    Николаев

  • 7 октября , 2024 октября

  • Николаев • 18.8° Пасмурно

233-й день війни: ЗСУ на півдні уразили 4 позиції ППО росіян та знищили три командні пункти окупантів

14 жовтня триває 233-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

ЗСУ на південному фронті завдали своєю авіацією ще сім ударів, уразили 4 позиції протиповітряної оборони росіян у Бериславському і Каховському районах, а також знищили три командні пункти, повідомили в оперативному командуванні «Південь».

Там зазначили, що авіація Збройних сил України також уразила 3 місця скупчення живої сили, озброєння та техніки російських військ у Миколаївському, Баштанському і Херсонському районах.

Українські ракетно-артилерійські підрозділи виконали понад 190 вогневих завдань. Тож за день російсько-окупаційні війська на півдні країни втратили:

  • 2 реактивні системи залпового вогню «Ураган та один «Град»;
  • важку вогнеметну систему «Солнцепек»;
  • станції радіоелектронної боротьби;
  • два міномети калібру 120 мм;
  • три танки;
  • три командні пункти підрозділів російської 35-ої армії.

Також українські захисники знищили два безпілотні шпигуни типу «Орлан-10», коли окупанти намагалися провести повітряну розвідку.

В ОК кажуть, що окупанти іноді застосовують диверсійно-розвідувальні групи для спроб викриття позицій українських військ. Так, вдень 13 жовтня російське ДРГ вийшла на наш спостережний пост. Внаслідок стрілецького бою противник зазнав втрат та відійшов.

Росіяни двічі атакували позиції українських військ в районі Давидова Броду гелікоптером і штурмовиком. Без втрат.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:27 В Гостомелі з’явився мурал з зображенням Мрії

Величезний малюнок площею 1179 кв метрів, на який було витрачено 300 кг фарби, з елементами петриківського розпису, української культурної символіки та зображення літака Мрія як символа початку відродження та відновлення Гостомеля з’явився в парку Щасливий.

21:20 Авіація Сил оборони України за поточну добу уразила 12 районів зосередження озброєння й військової техніки та зенітний ракетний комплекс російської федерації, підтверджене знищення українськими захисниками ще близько 150 загарбників на території Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

Про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомив у Фейсбуці.

За даними Генштабу, станом на 18:00 14 жовтня російські війська продовжують зосереджувати зусилля на спробах реалізації своїх планів з виходу на адміністративний кордон Донецької області, а також утриманні захоплених районів Харківської, Луганської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей.

Ворог не припиняє завдавати ударів по критичній інфраструктурі та цивільних об’єктах України. Повідомляється, що протягом поточної доби постраждала інфраструктура й мирні жителі Костянтинівки, Чумаків, Лебединського, Запоріжжя, Давидова Броду, Мирного та Очакова.

Ударів росіяни завдавали, зокрема, крилатими, авіаційними й зенітними керованими ракетами, також використовували ударні безпілотні літальні апарати іранського виробництва.

Загалом за поточну добу війська російської федерації здійснили три ракетні й десять авіаційних ударів, а також близько десяти обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

На Волинському та Поліському напрямках, за інформацією Генштабу, обстановка суттєвих змін не зазнала. Керівництво республіки Білорусь продовжує надавати допомогу рф для здійснення військової агресії на території України. Встановлено, що черговий ешелон з озброєнням, військовою технікою та боєприпасами прибув із Гомеля на територію тимчасово окупованого Криму.

На Сіверському напрямку російські війська обстріляли з мінометів і ствольної артилерії райони населених пунктів Українське й Атинське Сумської області. На Слобожанському напрямку вдарили з мінометів, ствольної й реактивної артилерії по районах Стрілечої, Красного, Огірцевого, Вовчанська, Зеленого, Стариці, Дворічної та Гряниківки.

На Краматорському напрямку ворог бив з артилерії різних типів по районах Першотравневого, Надії, Новоєгорівки, Ольгівки, Греківки, Ямполівки, Тернів, Зарічного й Торського.

На Бахмутському напрямку загарбники обстріляли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони понад 15 населених пунктів уздовж усієї лінії зіткнення. Ідеться, зокрема, про Сіверськ, Білогорівку, Григорівку, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Костянтинівку, Опитне й Іванград.

На Авдіївському напрямку противник завдавав ударів із танків і різнокаліберної артилерії по районах Бердичів, Авдіївки, Первомайського, Водяного, Опитного, Невельського та Мар’їнки.

На Новопавлівському й Запорізькому напрямках російські війська наступальних дій не вели, натомість продовжують облаштовувати позиції для оборони. Застосувавши міномети, ствольну й реактивну артилерію, загарбники обстріляли понад 20 районів населених пунктів. Серед них — Новосілка, Времівка, Новопіль, Нескучне, Золота Нива, Вугледар, Кам’янське та Білогір’я.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження з боку російських військ зазнали райони понад 30 населених пунктів уздовж лінії зіткнення.

У тимчасово захопленому Херсоні, за даними Генштабу, загарбники вилучили з місцевого річкового порту 13 із 15 плавальних засобів баржевого типу для перевезення особового складу й техніки через річку Дніпро.

Тим часом у Криму окупаційна влада видала наказ, у якому визначила порядок евакуації музеїв. Зокрема, для місцевих закладів затверджені плани внутрішньої (у межах регіону) та зовнішньої (на територію Росії) евакуації. Встановлено, що першочерговій евакуації підлягають експонати, що мають найбільшу матеріальну цінність.

За уточненою інформацією, підтверджене знищення значної кількості особового складу російських військ за попередні дні. «Так, у результаті ефективних дій Сил оборони в районах населених пунктів Хлібодарівка Донецької області, Токмак Запорізької області та Токарівка Херсонської області, окупанти втратили до 150 осіб загиблими та близько 100 – пораненими», — зазначили в Генштабі.

Також повідомляється про знищення трьох комплексів С-300 та близько 10 одиниць іншого озброєння й військової техніки ворога.

За попередніми даними, у районі залізничної станції в місті Антрацит Луганської області українські захисники знищили значну частину озброєння та військової техніки противника, що переправлялися залізничним транспортом. Кількість і характер ушкоджень уточнюються.

Протягом поточної доби авіація Сил оборони України завдала по ворогу 13 ударів. Підтверджене ураження 12 районів зосередження озброєння й військової техніки, а також одного зенітного ракетного комплексу РФ.

Ракетні війська й артилерія ЗСУ уразили три пункти управління, вісім районів зосередження живої сили, озброєння й військової техніки та три склади боєприпасів противника.

19:40 Німецька система ППО IRIS-T вже працює на південному напрямку України, повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

19:11 "Розвʼязана росією війна зараз вирішальна. Ми можемо своєю перемогою забезпечити те, за що боролися покоління до нас. Можемо гарантувати на покоління вперед свободу для всіх українців в усіх куточках нашої країни. Вірю, що ми це зробимо", заявив президент України Володимир Зеленський.

– Бо весь народ став на захист держави. Мільйони людей воюють і працюють заради нашої перемоги. Наші героїчні воїни захищають Україну на всіх напрямках, як би тяжко їм не було. Дякую всім, хто наближає нашу перемогу!, - наголосив президент.

19:00 США готують новий пакет військової допомоги для України на суму $725 мільйонів, повідомляє Reuters із посиланням на двох американських посадовців. 

За словами співрозмовників агентства, в новому пакеті будуть додаткові боєприпаси, а також військові автомобілі HMMWV. Нових систем протиповітряної оборони у цьому пакеті немає, але його вміст може змінитися.

18:53 Окупанти масово заселяються на бази відпочинкупід Мелітополем, — ЗМІ

За інформацією місцевих жителів, близько 100 окупантів завезли до Атманая та розселяють по будинках. Рух також розпочався і в прибережній зоні – на бази відпочинку у Приморському посаді заселяють військових.

18:00 Судна в окупованому порту Херсона змушують піднімати прапор Росії

У так званому «розпорядженні» йдеться про те, що українська область, де окупанти провели фейковий референдум, тепер нібито живе за їхніми правилами. У зв'язку з цим усі іноземні судна, які стояли у Херсоні, мають підняти прапор РФ як другий.

17:51 На деокупованій Херсонщині СБУ виявила повний склад із ракетно-артилерійським озброєнням рашистів.

Серед виявленого – понад пів тисячі артснарядів та боєприпасів до реактивних систем залпового вогню «Град» і «Ураган», а також більше сотні протитанкових керованих ракет і протитанкових мін, повідомляє пресцентр СБУ.

Замаскований склад із ворожими боєприпасами знаходився в приміщенні будинку культури селища Велика Олександрівка.

Наразі всі вилучені російські засоби ураження передано для потреб Збройних Сил України.

17:42 США готують новий пакет допомоги Україні на 725 мільйонів доларів, повідомляє Reuters із посиланням на двох американських чиновників.

Україні передадуть боєприпаси і транспортні засоби, зокрема автомобілі Humvee.

17:05 Біля будинку в Миколаєві, який вчора вночі постраждав від влучання ворожої ракети, патрулюватимуть правоохоронці, щоб люди могли не переживати за своє майно, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

— Тепер, після того, як рятувальники завершили свою частину роботи, комунальники зачистять територію біля будинку від уламків та сміття. Ремонтні бригади заб'ють ОСБ плитами вікна у вцілілих квартирах, — повідомив він.

16:50 Міська влада Миколаєва закликала миколаївців долучитися до онлайн-опитування, результати якого будуть враховані розробниками нового Генерального плану міста.

Про це повідомляє пресслужба міської ради.

— Друзі, нагадуємо, що було розпочато роботу щодо розробки нового Генерального плану Миколаєва. Наразі архітектори аналізують наше місто. Аби врахувати потреби всіх миколаївців, проводиться опитування. Його розробили іноземні архітектори, а результати будуть передані безпосередньо фірмі-розробнику Генплану, — йдеться у повідомленні.

Опитування доступне за посиланням.

16:39 Міжнародний комітет Червоного Хреста вимагає негайно надати йому доступ до всіх військовополонених, пише Sky news.

За словами Зеленського, МКЧХ досі не відвідали Оленівку. В організації відзначили, що були готові це зробити «протягом декількох місяців».

— Ми поділяємо розчарування щодо відсутності доступу до всіх військовополонених, які утримуються в рамках міжнародного збройного конфлікту між Росією та Україною, — йдеться у заяві МКЧХ.

16:27 З українських портів вийшли ще 3 судна з агропродукцією. Вони прямують споживачам до Африки та Азії, повідомляє Мінінфраструктури.

— Серед них балкери SUPER ARSENAL, який доставляє 27,5 тисячі тонн кукурудзи в Туніс, і SEA LUCK, який доставляє 13,5 тисячі тонн пшениці в Алжир, — розповіли в міністерстві.

16:10 Збройні Сили України вже звільнили від російських загарбників 1620 населених пунктів, повідомив заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко

— Сьогодні важливе свято – День захисників та захисниць України. День Героїв, яких поважає уся країна і про подвиги яких чули у всьому світі. Вітаю усіх, хто боронить Україну, і пам’ятаємо усіх, хто віддав життя за Україну. Завдяки вам уже звільнено 1 620 населених пунктів від російських загарбників, — сказав Кирило Тимошенко.

15:56 Ситуація в Україні швидко розвивається, тож країни ЄС мають бути готовими до збільшення притоку українців, особливо із наближенням зими, щоб надати їм необхідне піклування.

Про це у Люксембурзі перед початком Ради міністрів ЄС із юстиції та внутрішніх справ заявила єврокомісар із внутрішніх справ Йлва Йоганссон, повідомляє «Укрінформ».

— Сьогодні ми матимемо нагоду обговорити Україну - те що відбувається просто зараз, як ми можемо продовжувати нашу підтримку, бути готовими прийняти в Європі більше українців, якщо це буде необхідним. Ми також говоритимемо про можливість продовження тимчасового захисту, принаймні, до березня 2024 року, і, безумовно, як надати допомогу українцям, які хочуть повернутися. Ми маємо бути готовими до різних сценаріїв, коли йдеться про Україну, тому що речі змінюються просто зараз, мірою того, як ми з вами говоримо, — сказала єврокомісар під час підходу до преси.

15:40 Після переговорів гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі з представниками України та Росії намітився прогрес у створенні захисної зони для Запорізької АЕС, повідомив сам Гроссі у Twitter.

— Прибув до Польщі нічним потягом з України після інтенсивного тижня консультацій з Росією та Україною. Наближаємося до створення захисної зони для Запорізької АЕС - ситуація на станції неприйнятна і нам потрібні негайні дії для її захисту, — написав він.

15:25 Станом на 12 жовтня у Росії залишилося 609 високоточних ракет із 1 тисячі 844, які були на початку повномасштабного вторгнення.

Таку оцінку у Twitter оприлюднив міністр оборони України Олексій Резніков.

За даними Міноборони, у Росії залишилося 124 ракети «Іскандер» (з 900), 272 «Калібра» (з 500), а також 213 ракет Х-101 і Х-555 (з 444).

15:09 Рятувальники завершили пошукову операцію. З-під завалів житлового будинку загалом деблоковано тіла шістьох загиблих.

Про це повідомляє міський голова Олександр Сєнкевич.

— Таким чином, внаслідок російської атаки 13 жовтня загинуло 8 миколаївців: сім мешканців будинку та один рятувальник, який загинув на човниковій станції під час чергування, — підсумував він.

Крім того, пошкоджень зазнали 4 багатоповерхівки. В одній з них, куди влучила ракета, два під’їзди аварійні.

14:48 Литва відремонтувала пошкоджені на полі бою самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000 та відправляє їх назад до України.

Про це повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

— Відремонтовані в Литві PzH2000 повертаються на поле бою в Україну. Удачі!, — написав він у Twitter.

14:36 Петро Порошенко привітав захисників і захисниць України, перебуваючи у 79-їй десантно-штурмовій бригаді на Донбасі.

В ефірі «Суспільного» п’ятий президент сказав, що Збройні Сили України мають абсолютну, безпрецедентну підтримку всього суспільства, яке об‘єдналося задля перемоги над агресором, повідомили у пресслужбі політика.

— Нічого важливішого за українську армію для українців не існує. Вони – наші захисники, вони – найкращі дипломати. І сьогодні український народ повністю підтримує армію,  робить для неї все можливе, — наголосив Петро Порошенко.

14:23 Іспанія вирішила надати Україні зенітні комплекси Hawk для потреб протиповітряної оборони.

Про це повідомив 13 жовтня міністр оборони Олексій Резніков.

— Я вдячний моїй іспанській колезі Маргариті Роблес за рішення надати чотири системи протиповітряної оборони Hawk. Це швидка реакція на запит України на зустрічі «Рамштайн 6, – повідомив він.

14:09 За ухилення від призову на військову службу під час мобілізації перед судом постане миколаївець.

Про це повідомили у прокуратурі Миколаївської області.

За даними слідства, обвинувачений, будучи військовозобов’язаним, тричі отримував повістки на відправку до військової частини. Однак, розуміючи протиправність своїх дій, чоловік відмовився бути призваними по мобілізації, ухилившись таким чином від проходження військової служби.

13:55 Протягом 10 та 11 жовтня військовослужбовець зенітної ракетної бригади імені Пилипа Орлика повітряного командування «Південь» знищив чотири російські крилаті ракети.

Про це повідомляє командування Повітряних сил ЗС України.

Боєць на ім'я Ярослав знищив чотири крилаті ракети точними пострілами із ПЗРК «Ігла».

— Під час пуску завжди є хвилювання та головне – результат, адже незбита крилата ракета може накоїти біди. Почуття відповідальності допомагає впоратися з тривогою та впевнено, з холодним розумом провести запуск ракети. Вийшов, спіймав ціль, супроводив, натиснув спуск — ракета вийшла. І швидко перезаряджаєш ПЗРК! Від’єднав пусковий механізм, приєднав його до наступної «труби» і продовжую працювати по цілях, – каже боєць.

13:42 Українські військові знищили спостережний пункт російських окупантів у районі Очакова Миколаївської області, повідомили Військово-морські сили ЗСУ.

Українські військові також знищили два ударних дрони-камікадзе іранського виробництва Shahed-136.

13:33 У Херсоні за відмову співпрацювати з окупаційною владою вбили колишнього головного диригента Херсонського театру Юрія Керпатенка. Про це повідомив миколаївський музикант Володимир Алєксєєв.

13:18 Вулицю Kiewstraße у німецькому Мюнхені перейменували на Kyivstraße

Перший варіант назви був пов'язаний з російськомовною назвою столиці України, пояснила влада міста. Мюнхен – місто-побратим Києва, і це знак солідарності з Україною, зазначили у мерії.

12:34 Миколаївська станція переливання крові чекає 15 жовтня на донорів. Потрібні носіїв груп IV(+), I(-), II(-), III(-) та IV(-), а також тромбоцити IV(+).

Здати кров можна з 08:00 до 13:00 за адресою: провулок Радіо, 2.

12:27 З початку липня РФ змогла захопити лише кілька населених пунктів на Донбасі, — британська розвідка

За даними розвідки, за останні три дні окупаційні війська РФ здійснили тактичний наступ у напрямку до центру міста Бахмут Донецької області. Проте за останні три місяці вони змогли захопити лише два населені пункти.

12:07 Лукашенко ухвалив рішення про приховану мобілізацію у Білорусі під виглядом перевірки боєздатності, — «Наша Ніва»

Як зазначається, на першому етапі вона не торкатиметься великих міст, мобілізуватимуть насамперед сільське населення. 

«Прихована мобілізація» проходитиме під виглядом перевірки боєздатності частин та виклику військовозобов'язаних на збори, які в народі відомі як «набір у партизани».

11:57 Російський уряд доручив відновити Кримський міст не пізніше 1 липня 2023 року, повідомляє російське пропагандистське видання «РИА Новости» з посиланням на відповідне розпорядження від 13 жовтня.

11:30 До Дня захисників і захисниць фандрейзингова платформа UNITED24, monobank та Ігор Лаченков оголосили благодійний збір на комплекс боротьби з дронами. Серед усіх, хто пожертвує щонайменше пʼять гривень, розіграють спеціальний наклад браслетів з останньої партії «Азовсталі». Наклад складається з тисячі штук і не буде повторюватися. 

Сто браслетів власноруч підписав головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Вісімдесят із них можна гарантовано отримати за внесок 100 тисяч гривень. Ще двадцять браслетів розіграють серед усіх учасників, незалежно від суми їхнього внеску. 

Ціль збору – 100 мільйонів. Банка за посиланням.

11:04 Росія вербує іноземців на війну проти України, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Стало відомо, що 9 жовтня на тимчасово окуповану територію АР Крим прибуло близько 400 бойовиків-іноземців. Надалі їх планують залучити до бойових дій на території України.

10:37 SpaceX повідомила Пентагон, що не може більше фінансувати роботу Starlink в Україні. Відповідний лист компанія Ілона Маска SpaceX надіслала ще у вересні листа. Там також міститься прохання до Пентагону взяти на себе фінансування використання Starlink в Україні.

Як стверджує компанія, на оплату послуг потрібно понад 120 мільйонів доларів до кінця цього року та близько 400 мільйонів доларів за наступний рік.

09:11  В Україні створили застосунок для допомоги українським силам ППО. Android-версія «єППО» вже доступна  для завантаження.

— Якщо ви побачили повітряну ціль (крилату ракету чи ворожий дрон), відкрийте «єППО», виберіть тип цілі, направте телефон у напрямку її руху та натисніть червону кнопку, – пояснили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

09:23 Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 09:00 ранку 14 жовтня

М. Миколаїв:

За інформацією ГУ ДСНС України у Миколаївській області, аварійно-рятувальні роботи у п’ятиповерховому житловому будинку після нічного обстрілу, 13 жовтня, продовжуються. Всього з-під завалів деблоковано п’ять людей, врятований 11-ти річний хлопець помер у лікарні.

Також рятувальники деблокували тіло співробітника Державного воєнізованого гірничо-рятувального загону ДСНС України з-під завалів човникової станції.

Наразі внаслідок вчорашнього масованого ракетного удару по Миколаєву кількість жертв становить сім людей.

Баштанський район:

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Сьогодні, 14 жовтня, о 04:20 під час обстрілів одного з населених пунктів громади було пошкоджено об'єкти торгівлі та адміністративні будівлі. Без жертв та постраждалих.

Також, вчора, 13 жовтня, з 19:00 до 20:00 були обстріли околиць села Інгульської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Миколаївський район:

Інформація про наслідки бойових дій не надходила.

У Первомайському та Вознесенському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

08:58 Сьогодні Протиповітряна оборона знищила вісім дронів-камікадзе «Shahed-136» на південному та східному напрямку, повідомляють Повітряні сили ЗСУ. 

П’ять – зенітними ракетними військами Повітряних Сил і три –протиповітряною обороною Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

08:47 Нідерланди допоможуть Україні з опаленням – виділяють €70 мільйонів

Гроші перерахують через спеціальний фонд Світового банку, який створили для проходження Україною зимового сезону, зазначила міністерка внутрішньої торгівлі та розвитку співробітництва Ліше Шрайнемахер.

— З наближенням зими проблеми для українців лише загострюються. Будинки, водопроводи та опалення потребують термінового ремонту. Повідомила Світовому банку від імені Нідерландів, що я вже надаю €70 мільйонів спеціально для цієї зими, – повідомила вона.

08:31 Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич привітав українців із Днем захисників та захисниць України

Вами захоплюється весь світ. Ваша мужність та професійність стала прикладом для всіх передових армій світу. Вами пишається кожен українець. І кожен українець стоїть за вами міцним тилом. Так буде завжди. Допоки є ви. І допоки є Україна, – сказав міський голова. 

08:26 Президент України Володимир Зеленський привітав українців із Днем захисника України.

Ви б'єтеся за Україну, незалежність і волю для усіх наступних поколінь. Абсолютні герої. Люди з великої літери. Наші захисники й захисниці, – сказав президент.

08:12 У Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають 3 ракетоносії, у тому числі один підводний. Їхнє загальне ракетне спорядження — до 20 ракет типу «Калібр», повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

07:23 Агресор продовжує зосереджувати зусилля на спробах реалізації своїх планів з виходу на адміністративний кордон Донецької області, а також утриманні захоплених районів Херсонської, Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Противник обстрілює позиції наших військ вздовж усієї лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання позицій на окремих напрямках та веде повітряну розвідку, підтягує резерви, проводить мобілізацію, вербує найманців.

Читайте также: