• середа

    18 вересня, 2024

  • 18.8°
    Слабкий дощ

    Миколаїв

  • 18 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 18.8° Слабкий дощ

Море у Миколаївській області. Чи досі загрожують міни? Пояснюємо

Один з пляжів у Миколаєві з попереджувальною табличкою про небезпеку, архівне фото «НикВести»Один з пляжів у Миколаєві з попереджувальною табличкою про небезпеку, архівне фото «НикВести»

На Миколаївщині, яка завжди славилася своїми пляжами на узбережжі Чорного моря, вже розпочався туристичний сезон. Однак від початку повномасштабного вторгнення українці вимушені були відмовитись від відпочинку на улюблених пляжах через ймовірні обстріли та потенційну мінну небезпеку, а у 2023 році ще додався підрив Каховської ГЕС, через що у море потрапили небезпечні для здоров’я речовини.

Як та де цьогоріч будуть відпочивати жителі Миколаївщини пояснюємо у матеріалі «НикВести».

Фахівці знищують викинуту міну (Фото: Оперативне командування «Південь»)Фахівці знищують викинуту міну (Фото: Оперативне командування «Південь»)
Фахівці знищують викинуту міну (Фото: Оперативне командування «Південь»)Фахівці знищують викинуту міну (Фото: Оперативне командування «Південь»)

Які види мін можна зустріти у Чорному морі та біля узбережжя?

Загалом морські міни поділяються на контактні (якірні), неконтактні (донні та якірні) та плаваючі.

Контактні міни утримуються на певній глибині за допомогою якорів. Вони детонують, коли корпус корабля торкається міни. Неконтактні міни лежать на дні моря й детонують при наближенні корабля, реагуючи на магнітне, акустичне або інше фізичне поле корабля. Плаваючі міни дрейфують за течією, утримуючись на заданому поглибленні під водою за допомогою спеціальних пристроїв.

Проте, більшість ворожих мін, виявлених біля узбережжя, становили міни, зірвані штормами з якорів. Під впливом течії та вітрів ці міни переміщувалися на мілководдя або безпосередньо викидалися на берег. Зважаючи на різноманітність морських мін, які можуть перебувати в Чорному морі, особливу увагу варто приділити саме тим типам, які найчастіше зустрічаються біля нашого узбережжя.

Попереджувальна табличка щодо небезпеки на одному з пляжівПопереджувальна табличка щодо небезпеки на одному з пляжів

Більшість ворожих мін, які були виявлені поблизу берегової лінії, становлять міни, зірвані штормами з якорів. Під впливом течії та вітрів їх виносить на мілководдя або вони безпосередньо викидаються на берег. Ці міни є особливо небезпечними для кораблів, рибалок та відпочиваючих. 

Відомо, що найнебезпечніші водойми в Україні ті, що знаходяться в зоні бойових дій, на окупованих територіях та в областях, де було багато масованих обстрілів. За даними керівниці об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталії Гуменюк лише протягом 2023 року близько 50 мін вибухнуло в Чорному морі через замінування акваторії окупантами. 

Пляж Очакова, архівне фото, автор Володимир СіляковПляж Очакова, архівне фото, автор Володимир Сіляков

Миколаївська область не є виключенням. Отже, місцева влада вирішила знайти альтернативи для місцевого туристичного сезону. Замість пляжного відпочинку на Чорному морі, який залишається закритим через високий ризик обстрілів і мін, пропонується відпочивати біля внутрішніх водойм та лиманів. Більшість пляжів регіону залишаються закритими через окуповану Кінбурнську косу з якої росіяни можуть обстрілювати область з артилерії та РСЗВ.

— Якщо Одесу ворог може обстрілювати лише крилатими ракетами та безпілотниками-шахедами, то нас вони дістають РСЗВ та артилерією. Тому не можемо запустити сезон, якщо кажемо про Чорне море. Але ми будемо дозволяти лимани, внутрішні річки, озера, внутрішні басейни. Тобто про сезон, як Аркадія (курортний район Одеси – прим.) працює, можемо тільки мріяти, – сказав Віталій Кім.

Заступник начальника Миколаївської ОВА з питань туризму Микола Марінов розповів в коментарі «НикВести» про складну ситуацію з розмінуванням пляжів у регіоні та цьогорічний курортний сезон. За його словами, торік планувалося, що спеціалізовані служби зможуть точково розмінувати та огородити пляжі для безпечного відпочинку місцевих жителів і туристів, але цьогоріч виявилося, що це не вдасться реалізувати.

Заступник начальника Миколаївської ОВА з питань туризму Микола Марінов, архівне фото: «НикВести»Заступник начальника Миколаївської ОВА з питань туризму Микола Марінов, архівне фото: «НикВести»

— Торік ми думали, що вдасться точково розмінувати пляжі у Миколаївській області, огородити їх і дати людям доступ. Але в цьому році ми вже знали, що це буде не можливо. На це є три причини. По-перше – десантна небезпека, по-друге – розмінування і по-третє, – захисні споруди. ДСНС просто не встигають займатися розмінуванням пляжів, тому що вони зайняті більш нагальними питаннями, такими як поля, наприклад, – сказав він.

Посадовець зазначив, що ДСНС перебувають під великим тиском через інші нагальні завдання, тому розмінування пляжів не входить у їхні пріоритети.

— Головними перешкодами в цьому процесі стали десантна небезпека, нестача ресурсів для розмінування та проблеми з облаштуванням укриттів, – розповідає Микола Марінов.

Відповідаючи на запитання щодо строків розмінування територій, прилеглих до водойм, Микола Марінов сказав, що це складний процес, який може зайняти багато років. 

— На жаль, ми не можемо сказати скільки років займе розмінування територій прилеглих до води, пляжів. Ще до повномасштабної війни фахівці час від часу проводили розмінування ділянок від боєприпасів часів другої світової війни. Тому, остаточне розмінування не знаю коли може завершитись, і коли ми зможемо убезпечити наше узбережжя. Я думаю перший курортний сезон після війни ми зробимо якраз з точково розмінованими ділянками, щоб і бізнес зміг хоч якось працювати, – сказав Микола Марінов.

Миколаївський пляж, архівне фото «НикВести»Миколаївський пляж, архівне фото «НикВести»
Миколаївський пляж, архівне фото «НикВести»Миколаївський пляж, архівне фото «НикВести»

Що з пляжами в Миколаєві?

За інформацією «НикВести», на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки при Миколаївській міській раді від 29 травня було вирішено продовжити заборону функціонування пляжів та інших місць масового відпочинку на пляжах Миколаєва. 

Це рішення також передбачає заборону використання плавучих засобів, улаштування водних атракціонів, а також занять водними видами спорту та фізкультурно-оздоровчих занять. 

Співробітники ДСНС України у Миколаївській області інформують населення щодо правил безпечного відпочинку поблизу узбережжя річок, ставківСпівробітники ДСНС України у Миколаївській області інформують населення щодо правил безпечного відпочинку поблизу узбережжя річок, ставків
Співробітники ДСНС України у Миколаївській області інформують населення щодо правил безпечного відпочинку поблизу узбережжя річок, ставківСпівробітники ДСНС України у Миколаївській області інформують населення щодо правил безпечного відпочинку поблизу узбережжя річок, ставків

Районні адміністрації повинні були встановити інформаційні щити з написом «Купання заборонено», а ДСНС провести обстеження прибережних смуг на предмет наявності вибухонебезпечних предметів до 20 червня в наступних локаціях: 

–  Центральний район: пр. Героїв України, 2/2, вул. Веселинівська, 1/1;
–  Заводський район: берегова зона мкр. «Намив» по вул. Лазурна;
– Корабельний район: берегова зона між вул. Новобудівною та вул. Ольшанців. 

Голова пресслужби ДСНС в Миколаївській області Іляна Пацюк в коментарі «НикВести» повідомила, що наразі діють два відділення підводного розмінування, які вже здійснили значну кількість заходів, включаючи обстеження акваторії річки Інгул в Миколаєві за допомогою спеціалізованого обладнання, такого як автономний гідрографічний апарат SONOBOT та підводний дрон FIFISH. Ці технічні засоби дозволяють здійснювати роботи в реальному часі з максимальною ефективністю, забезпечуючи безпеку людей.

Робота миколаївських водолазів-саперів. Фото: «НикВести»Робота миколаївських водолазів-саперів. Фото: «НикВести»
Робота миколаївських водолазів-саперів. Фото: «НикВести»Робота миколаївських водолазів-саперів. Фото: «НикВести»

— Водолази-піротехніки працюють за допомогою сучасного спеціального обладнання — автономний гідрографічний апарат SONOBOT під час пошуку об’єктів, що становлять загрозу безпеці людей та інфраструктурі. Цей дрон може виконувати автономні місії за заздалегідь затвердженим маршрутом. Дані обстеження виводяться у реальному режимі часу. Також застосовували підводний дрон FIFISH для обстеження водойм і виявлення на дні боєприпасів та інших небезпечних предметів. Ця техніка розширює коло можливостей водолазів. Так, наприклад, система камери підводного дрона забезпечує фіксацію 4K з низьким рівнем шуму, ультрашироке поле огляду, уповільнену відеозйомку та алгоритми покращення кольору. Удосконалена пара світлодіодних ліхтарів забезпечує чітке зображення навіть у каламутних водах, – розповідають в ДСНС.

За інформацією ДСНС водолази-сапери обстежили 37,8 га акваторії Миколаївщини та знищили 150 вибухонебезпечних предметів. 

Поки на Миколаївщини триває процес для розмінування, місцеві служби визначили чотири місця масового відпочинку людей на воді у Миколаївській області. Ці місця включають:

  1. КЗ «Районний табір відпочинку «Пелагеївський» в селі Пелагіївка;

  2. Міський пляж «Радуга» у місті Первомайськ;

  3. Міський пляж у місті Южноукраїнськ;

  4. Міський пляж у місті Нова Одеса.

Узбережжя Тилігульського лиману, фото з відкритих джерелУзбережжя Тилігульського лиману, фото з відкритих джерел

Також було прийнято рішення іншими територіальними громадами заборонити купання на водних об'єктах через небезпеку, пов'язану з можливістю детонації морських мін в акваторії Чорноморського узбережжя Миколаївської області.

Микола Марінов зауважив, що випадки порушень щодо заборони купання на пляжах Миколаївщини трапляються не часто, але разом з тим закликав громадян бути обережними через потенційну небезпеку. 

— Щодо штрафів для людей, які будуть порушувати заборону на купання, то мені такі випадки не відомі. Я просто можу застерегти таких людей, наголосити на тому, що є трагічні випадки. Тож не рекомендуємо таким займатися, – наголосив він.

Міна, яку винесло на узбережжя одного з пляжів. Фото: з відкритих джерелМіна, яку винесло на узбережжя одного з пляжів. Фото: з відкритих джерел

Чоловік підірвався на Чорноморській косі — тіло так і не знайшли

«НикВести» поцікавилися в ДСНС, скільки нещасних випадків через підрив на мінах у воді сталося на Миколаївщині від початку повномасштабної війни. Однак рятувальники зазначили, що точної статистики щодо таких випадків у них не має.

Попри застереження ДСНС і регулярні нагадування про правила поводження з ВНП на Миколаївщині відомо про два випадки підриву людей на мінах у воді. Перший випадок стався у вересні 2023 року у селі Чорноморка, що біля Очакова. Інший випадок підриву відбувся відносно нещодавно на березі Дніпро-Бузького лиману у селі Яселка Куцурубської громади.

— Ми статистику таку не ведемо. Медицина катастроф надає дані, але пам’ятаю торік підірвався чоловік на Чорноморській косі – тіло так і не знайшли, – сказала речниця ДСНС у Миколаївській області Іляна Пацюк.

Нагадаємо, що «НикВести» зібрали усю необхідну інформацію про види вибухівок та правила поводження з вибухонебезпечними предметами.

Також раніше «НикВести» показали, як сапери-водолази розміновують Миколаївщину. Зазначимо, що з початку повномасштабного вторгнення сапери-водолази ДСНС обстежили та розмінували більше 30 гектарів акваторії регіону.

Читайте також: