• неділя

    8 вересня, 2024

  • 16.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 8 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.8° Ясне небо

Арахамія заявив, що Україні невигідно забирати МГЗ у Дерипаски: «Не треба було його чіпати, але ура-патріотизм переміг»

Голова парламентської фракції «Слуги народу» Давид Арахамія вважає, що наразі Україна не зможе забезпечити прибуткову роботу Миколаївського глиноземного заводу, який вона конфіскувала у російського олігарха Олега Дерипаски.

Про це він написав, коментуючи пост у Facebook. 

На думку Давида Арахамії, цей завод стане проблемою для держави, оскільки наразі немає змоги завозити туди сировину і відправляти глинозем на експорт.

— На жаль, для держави цей завод стане не перлиною, а проблемою. Більше 7 тисяч працівників, яким немає з чого сплачувати ЗП. Завод працював наступним чином: завозив морем боксити з родовищ Дерипаски в Південній Гвінеї (зараз морських перевезень вже немає, як немає і контрактів з родовищами) — далі переробляли в глинозем і відправляли морем на експорт на заводи Дерипаски. Як зараз буде це працювати ніхто не знає, але витратна частина велика і тепер держава матиме цю проблему замість Дерипаски, — відзначив Давид Арахамія.

На його думку, забирати завод треба було тільки після розробки зрозумілої бізнес-моделі або наявності інвестора, готового ним займатися. Конфіскацію підприємства зараз він назвав «ура-патріотизмом».

— Я ще тоді казав, поки не з’явиться зрозуміла бізнес модель, або інвестор для цього підприємства — не треба його чіпати — але ура-патріотизм переміг. До таких «активів» має бути застосована «смарт стратегія», але, на жаль, не всі це розуміють, — додав він.

Давид Арахамія також поки не бачить можливості виготовляти алюміній із сировини МГЗ на Запорізькому алюмінієвому комбінаті.

— ЗАЛК мені здається це утопія, з електрикою все погано, сподіваюся, поки що. Боксити можна купувати, згоден, але поки що їх нема чим привозити, а витрати вже із завтрашнього дня, на зарплати, на підтримку нормального стану шламових полів. Гроші чималі, бюджету нема. Тому я казав, давайте цей актив забирати тоді, коли ми матимемо план його утримання хоча б у беззбитковому стані, а зараз тупо отримаємо видаткову статтю та соціальну кризу (це цілий мікрорайон міста), — резюмував він.

Нагадаємо, раніше Мін'юст України подав позов до Вищого антикорупційного суду про стягнення у дохід держави активів російського олігарха Олега Дерипаски.

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін’юсту щодо передачі у державну власність України підприємств, які належали російському олігарху Олегу Дерипасці, зокрема, Миколаївського глиноземного заводу.

Як відомо, ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» є одним із найбільших забруднювачів атмосферного повітря в області. Протягом 2021 року підприємством викинуто в атмосферу 2672,7 тонн забруднюючих речовин, що на 140,9 тонн більше, ніж у 2020 році. Основні забруднюючі речовини, які викидалися підприємством 2021 року: сполуки азоту - 1345,1 т, речовини у вигляді суспендованих твердих частинок - 756,6 т, оксид вуглецю - 316,7 т, метали та їх сполуки - 234,8 т.

Раніше повідомлялось, що Миколаївський глиноземний завод, «Югцемент» та «Оператор газотранспортної системи «Миколаївгаз» стали найбільшими забруднювачами атмосферного повітря у 2021 році.

Нагадаємо, алюмінієвий гігант «РУСАЛ», яким володіє російський олігарх Олег Дерипаска, пов'язав призупинення виробництва на Миколаївському глиноземному заводі зі зниженням чистого прибутку у першому півріччі 2022 року.

Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами (АРМА) раніше заявляло, що не змогло взяти в управління Миколаївський глиноземний завод.

Нагадаємо також,  що голова Миколаївської ОВА Віталій Кім бажає, щоб Миколаївський глиноземний завод, що належить російському олігарху Олегу Дерипасці, після переходу у держвласність виготовляв сировину для виробництва алюмінію в Європі.

Читайте також: