• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 15°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15° Ясне небо

Хабар за права: миколаївська автошкола, працівників якої викрили у «корупційних оборудках», заробляє на військових і їхніх родинах

Українські захисники та їхні рідні мають  можливість отримати водійське посвідчення за рахунок держави. Та виділені на це бюджетні кошти, потрапивши у Миколаїв, опиняються на рахунку сумнівної автошколи, працівників якої журналісти вже викривали у корупції. Недобросовісні «вчителі» рекомендують учням платити за екзамени, а працівники сервісного центру МВС, у якому й складають ці іспити, обживаються нерухомістю та автівками захмарної вартості. 

«Сім тисяч і порішаємо»   

У миколаївській автошколі «Адріа 20» можна навчитися водити автомобіль за 14,5 тис. грн. Принаймні саме так обіцяє особа, яка іменує себе її представником. Та вже на першій зустрічі чоловік розповів журналістці Nikcenter, яка прийшла дізнатися про умови і вартість навчання, про додаткові «опції», що пропонує його заклад. 

Так, представник автошколи стверджує, що для отримання медичної довідки зовсім не обовʼязково проходити комісію. Начебто, достатньо заплатити лише 850 грн. А щоб стати власником омріяного водійського посвідчення, можна не вчити правила дорожнього руху, запамʼятовувати як керувати автівкою і отримувати навички водіння. Схоже, що всього за 7-8 тис. грн, і питання з екзаменами у сервісному центрі МВС може бути вирішене.  

«Знаєш, що даються гроші на іспиті чи ні? Ну от якщо не даєш гроші, то там скільки вчити. А так, якщо гроші даєш, ми вирішимо комп’ютер. Треба присутність. Але сидиш за комп’ютером, я скажу, що треба давати гроші. 7-8 (тис. грн – Ред.), зазвичай 7, і вирішуємо все. Головне запишись, тоді порішаємо все», – сказав представник автошколи «Адріа 20».

Представник автошколи «Адріа 20» розповідає, як отримати водійське посвідчення за гроші 

Цей чоловік нами ідентифікований як Борис Стояноскі. Раніше він працював у іншій автошколі – «Світлофор Плюс». Саме там два роки тому Nikcenter викрив корупційну схему за його участі та за участі працівників Регіонального сервісного центру МВС. Після резонансу, спричиненого розслідуванням Nikcenter, Стояноскі звільнили, а «Світлофор Плюс» позбавили ліцензії.

Попри зміни, які сталися після публікації розслідування, схоже, докорінно на ситуацію вони не вплинули. Нинішня автошкола «Адріа 20» знаходиться у тій самій будівлі  по вулиці Велика Морська, де раніше займалися учні «Світлофор Плюс». Навіть на рекламному банері, розміщеному на будівлі, змінена тільки назва фірми.

Хоча Стояноскі представляється власником нової автошколи, офіційно вона належить іншому жителю Миколаєва – Олександру Малицькому. Чоловіку 78 років і він – досить відомий у місті громадський діяч. Багато років чоловік є засновником та керівником кількох громадських організацій, серед яких – «Миколаївська крайова організація Народного руху України» і «Зелений рух Миколаївщини».

Хоча Олександр Малицький володіє автошколою, Nikcenter знайшов його оголошення про пошук роботи на одному із відповідних сайтів. У ньому йдеться, що чоловік шукає роботу журналіста, прессекретаря або редактора за 10 тис. грн на місяць. 

Nikcenter звернувся до Олександра Малицького із питанням, чи відомо йому про хабарництво у автошколі «Адріа 20». Чоловік запевнив, що про корупцію нічого не знає і попросив журналістку повідомити йому про такі факти. Проте пояснити телефоном, чому при наявності фірми він шукає роботу, Малицький відмовився, наполягаючи на особистій зустрічі. 

Бюджетне фінансування – героям антикорупційного розслідування 

Нова автошкола, у якій працює Борис Стояноскі, не лише навчає майбутніх водіїв, попри корупційний скандал, у якому він засвітився. Саме ця автошкола отримала бюджетне фінансування за навчання військових та їхніх родичів. І, як виявилося, без жодної конкуренції. 

Українські військові та члени їхніх родин із 2017 року мають можливість безкоштовно отримати водійське посвідчення. Вартість їхнього навчання автошколам компенсує держава. Розпорядником коштів є Міністерство у справах ветеранів України, яке передає бюджетні гроші на місця. На Миколаївщині питанням соціальної та професійної адаптації військових опікується департамент соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації. А відбирають автошколи вже міські та районні соціальні департаменти і управління. У Миколаєві це – департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради. Серед тих, хто має право навчатися в автошколі за рахунок держави, – родичі військовополонених та загиблих військових. 

Nikcenter на умовах анонімності поспілкувався з однією з учениць цієї автошколи. Дружина українського захисника, яка зараз проходить навчання, розповіла: у міському департаменті, куди вона прийшла, дізнавшись про можливість безкоштовного навчання, їй дали дані ТОВ «Адріа 20». Жодної альтернативи чиновники не запропонували. 

У системі «Прозоро» є інформація про проведення закупівель послуг навчання в автошколах у 2017-2018 роках. Тоді контракти підписували із Миколаївською зразковою автомобільною школою Товариства Сприяння обороні України. Протягом же останніх років знайти згадки про такі закупівлі не вдалося.

У департаменті праці та соціального захисту населення Миколаївської міськради у коментарі Nikcenter розповіли, що автошколу, яка отримуватиме бюджетне фінансування, обирали «вручну».

«Раніше ми дійсно проводили тендери. А зараз знайшли спосіб їх не проводити. Ми укладаємо тристоронні договори між департаментом, автошколою і учнем. Ми (обираючи автошколу «Адріа 20» – Ред.) моніторили ціни автошкіл і їхня була найнижчою», – розповіла журналісту працівниця соцдепартаменту Ірина Нікітіна. 

У відповіді на запит Nikcenter чиновники повідомили, що у 2023 році уклали договорів із ТОВ «Адріа 20» загалом на 261 тис. грн. За навчання 18 осіб фірмі вже заплатили 153 тис. грн за рахунок платників податків.

Після розмови з Борисом Стояноскі, під час якої той розповів про додаткові «опції», доступні в автошколі, Nikcenter звернувся до нього вже по офіційний коментар. Та за цих умов працівник автошколи від своїх слів відмовився.

«Я нікому нічого не говорив такого. Ми нікому нічого не продаємо. Це спеціально підставляють мене», – відповів Борис Стояноскі на запитання журналіста Nikcenter щодо його слів про можливість отримання медичної довідки та складання екзамену у сервісному центрі МВС за хабар.

У сервісний центр – усією родиною 

Скласти іспит з теорії або практики водіння учням пропонують не тільки в автошколі «Адріа 20». 

Nikcenter поспілкувався із місцевою жителькою Оленою (імʼя змінено), яка отримала водійське посвідчення у Миколаєві цього літа. Перший, теоретичний екзамен, розповідає: здала сама. За другий – практику – начебто довелося платити. Жінка говорить: в автошколі, де вона навчалася, всіх переконують, що здати водіння самостійно неможливо, тому простіше заплатити. 

«Коли ми сіли в авто, інструктор показав, які підказки він даватиме під час екзамену. Я проїхала і за пів години права були в мене на руках. У Миколаєві всі здають (гроші – Ред.), бо інакше тебе будуть тягати у сервісний центр пʼять-шість разів, ще й треба дуже довго чекати – великі черги», – розповідає жінка. 

Загалом отримання водійського посвідчення обійшлося Олені десь у 30 тис. грн. Із них – 7 тис. грн. – начебто хабар до сервісного центру МВС. Таку ж суму у розмові із журналісткою Nikcenter озвучив і Борис Стояноскі. 

Робота у сервісному центрі МВС – справа прибуткова. 

Під час повномасштабної війни, у травні 2023 року, відповідно до даних реєстру МВС, колишній провідний консультант – адміністратор територіального сервісного центру Регіонального сервісного центру МВС у Миколаївській області Юрій Погорєлов придбав елітне авто Range Rover Discovery 2023 року випуску. Він є братом Геннадія Погорєлова, нинішнього очільника Регіонального сервісного центру МВС та у минулому керівника обласного управління Державтоінспекції. Новеньке авто із салону коштувало йому близько 3,5 млн грн. 

Як і його родич, Юрій Погорєлов працював у ДАІ, де обіймав посаду старшого державтоінспектора, а після її ліквідації – зʼявився у сервісному центрі МВС. У коментарі Nikcenter в установі повідомили, що Юрій Погорєлов звільнився після призначення брата на керівну посаду у 2020 році і наразі у сервісному центрі не працює.

Ще минулого року Юрій Погорєлов судився із пенсійним фондом, вимагаючи перерахувати розмір його пенсії, а до того – протягом 2016-2019 років декларував невисоку зарплату і пенсію. В останній декларації брата керівника Регіонального сервісного центру зазначено, що у 2019 році він заробив 184,6 тис. грн – трохи більше 15 тис. грн на місяць. Ще близько 4 тис. грн щомісяця складала його пенсія.

Із Єдиного реєстру юридичних осіб відомо, що Юрій Погорєлов є одним із засновників компанії «Лагом-Авто», яка була створена у 2020 році і займається продажем автомобілів. Фірма зареєстрована у Херсоні, який із початку повномасштабної війни до листопада був окупований росіянами, а після звільнення і дотепер – постійно перебуває під ворожими атаками. Вже цьогоріч Юрію Погорєлову, попри війну та суди за розмір пенсії, цілком вистачило коштів, щоб придбати автівку із салону. 

«Бажана розкіш ідеально поєднується з комфортом для всієї родини», – описують автівку на офіційному сайті Land Rover. 

Можливо, Юрій Погорєлов прикупив вже третю машину, щоб возити на ній родичів? Адже наразі офіційно ні Геннадій Погорєлов, ні його дружина Надія, які мають чималі статки, не володіють жодним транспортом. Натомість Юрію Погорєлову належать ще й Toyota Land Cruiser Prado 2009 року випуску, яка зараз коштує близько 700 тис. грн, та ще одна Toyota Hiace. 

Раніше у матеріалі «Як у Миколаєві купити права» Nikcenter розповідав про корупцію у Регіональному сервісному центрі МВС Миколаївської області. І хоча його керівник Геннадій Погорєлов заперечував зафіксовані журналістом факти передачі коштів до установи за екзаменування, ситуація, схоже, не змінилась.   

Скільки заробляли у ДАІ? 

Державна автоінспекція за часів свого існування, схоже, була дуже прибутковим місцем. Адже за роки на керівній посаді в управлінні ДАІ Геннадій Погорєлов нажив чимало майна. Згідно декларації про майно, у його власності – будинок на узбережжі Південного Бугу у селі Галицинове та дві земельні ділянки там же. Дружина Надія володіє ще одним будинком та земельною ділянкою у Галициновому, а також будинком і землею у курортному селищі Коблеве, квартирою і будинком в окупованому росіянами Криму. 

Якщо вірити даним із закритих реєстрів, дружина Погорєлова полюбляє дорогі машини із не простими номерами. Із 2014 року жінка начебто користувалась автівками Volkswagen Touareg, Mercedes-Benz GLS 350 D 4 Matic, Toyota Hilux та Volkswagen Amarok. Майже всі ці автівки мали однакові номерні знаки – ВЕ8888ВН. Придбати їх можна у Регіональному сервісному центрі МВС, де раніше працював Юрій Погорєлов та який нині очолює чоловік Надії Геннадій Погорєлов. Лише такі номери для авто наразі коштують 36 тис. грн. Вартість машин, на яких їздила дружина екскерівника ДАІ, коливається від 800 тис. грн до понад 2 млн грн. 

Крім нерухомості та дорогих авто, Геннадій Погорєлов декларував дорогі годинники та криптовалюту, вартість якої на момент декларування склала 4 млн доларів.

Отримати коментар Юрія Погорєлова щодо походження його майна журналістам не вдалося. У відповіді на запит Nikcenter його брат, керівник Регіонального сервісного центру МВС Геннадій Погорєлов, зазначив, що все своє майно та джерела його походження зазначав у деклараціях про доходи. 

«Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди», – процитував посадовець законодавство, відповідаючи на запитання журналіста про те, чи відомо йому про походження коштів, за які було придбано новеньку автівку брата. 

Про можливі «корупційні оборудки» в автошколі «Адріа 20» і очолюваному ним Регіональному сервісному центрі МВС, запевняє Погорєлов, йому нічого такого особливого не відомо. 

Як бачимо, як і раніше, Борис Стояноскі, схоже, пропонує учням своєї автошколи отримувати медичні довідки та складати іспити за допомогою хабарів, допомагаючи збагачуватись недоброчесним співробітникам сервісного центру. Попри це, саме автошкола, працівники якої вже були викриті у корупційних порушеннях, отримує державне фінансування за навчання військових і їхніх рідних. Чи за таку можливість вони воюють на фронті?

Олеся Баранцевич, Альона Петрук, Центр журналістських розслідувань

Читайте також: