• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 13.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 13.6° Ясне небо

СБУ ліквідувала масштабну схему постачання до РФ українських насосів для атомних реакторів

Співробітники Служби безпеки України викрили масштабну схему постачання до Росії продукції для атомної енергетики та нафтогазової галузі РФ.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Зазначається, що помпове обладнання виготовляють на одному із заводів у Сумах. Зокрема, підприємство входить до структури російської фінансово-промислової групи «ГМС», яка є однією з найбільших «донорів» бюджету РФ.

Суд заарештував статутний капітал, нерухоме та рухоме майно українського заводу на загальну суму майже 365 мільйонів гривень.

За даними слідства, після повномасштабного вторгнення Росії керівництво сумського заводу розробило схему постачання української продукції до держави-агресора в обхід накладених санкцій.

Для маскування злочинної діяльності учасники схеми залучили підконтрольні комерційні структури з декількох країн Європи та Азії.

Слідчі встановили, що іноземні підприємства закуповували помпове обладнання нібито для своїх потреб, а потім переправляли його кінцевим замовникам до Росії.

Крім цього, посадовці постачали українське помпове обладнання до двох азійських країн для будівництва атомних електростанцій під керівництвом «Росатому».

Під час обшуків за місцями роботи та фактичного проживання фігурантів справи правоохоронці вилучили документи, комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами оборудки.

Наразі зловмисникам загрожує до 10 років тюрми.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Раніше повідомлялося, що на Миколаївщині судитимуть мешканця Баштанки, який здавав позиції ЗСУ ворогу та виправдовував збройну агресію РФ проти України.

Також СБУ у ході контрдиверсійної спецоперації у прифронтових районах Миколаївщини затримала агента головного управління генштабу ЗС РФ. Ним виявився  мешканець Миколаївщини, який збирав розвіддані про дислокацію, переміщення та озброєння Сил оборони України на південному напрямку.

Читайте також: