• понеділок

    7 жовтня, 2024

  • 18.8°
    Слабкий дощ

    Миколаїв

  • 7 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 18.8° Слабкий дощ

РФ вивозить з Херсону цивільних заручників та військовополонених, — правозахисники

В окупованій Херсонській області російські військові переміщують українських цивільних заручників та військовополонених в невідомому напрямку.

Заяву 21 жовтня опублікувала голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

Окупаційна влада виправдовує такі переміщення необхідністю «евакуації», але і не надає жодної інформації про нові місця ув’язнення рідним полонених.

Наразі ідеться про сотні людей, які утримувалися у різних локаціях Херсонської області. Станом на 20 жовтня відомо, що ув’язнених переміщують у невідомому напрямку з:

  • Херсонського слідчого ізолятора (вулиця Перекопська, 10);
  • «Північної виправної колонії (№90)» (Херсон, вулиця Некрасова, 234);
  • будівлі ІТТ №1 в Херсонській області (Херсон, вулиця Теплоенергетиків, 3).

— Це, найімовірніше, призведе до втрати правозахисниками та родинами полонених і без того обмеженої інформації стосовно українців у російському полоні, — пояснила Тетяна Печончик.

Крім того, за її словами, більшість полонених мають серйозні ушкодження та проблеми зі здоров’ям після катувань і тривалого перебування у непристосованих приміщеннях та нелюдських умовах.

Правозахисники просять українські та міжнародні інституції взяти процеси транспортування українських військовополонених та цивільних заручників на особливий контроль, фіксувати їх переміщення та вимагати від Росії надати інформацію про напрям та мету таких переміщень, місця та умови їх подальшого утримання.

Раніше повідомлялося, що окупаційна «влада» Херсонщини видала розпорядження про підготовку евакуації для так званих «банківських установ», підготовлено евакуаційні списки завезених російських медпрацівників і вчителів.

Також, за наявною інформацією, на тимчасово захоплену територію Херсонської області, для поповнення втрат і посилення підрозділів на лінії зіткнення, прибуло до 2000 осіб з числа російських мобілізованих.

Нагадаємо, Генеральний штаб ЗСУ прогнозує, що російське військове керівництво може забрати з правого берега Дніпра у Херсонській області досвідчених військових, а для стримування ЗСУ лишити мобілізованих.

Читайте також: