• вівторок

    8 жовтня, 2024

  • 13.1°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 8 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 13.1° Мінлива хмарність

196-й день війни: на півдні ЗСУ ліквідували понад 80 окупантів і збили російський штурмовик

Фото: Костянтин Ліберов

7 вересня триває 196-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії вздовж всієї лінії зіткнення. Крім того, ворог вів повітряну розвідку БпЛА — здійснив 34 вильоти, повідомляє Генштаб.

В Миколаївському районі одного такого шпигуна типу «Орлан-10» збито, повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

Також ЗСУ збили російський штурмовик СУ-25, який бомбардував села Херсонської та Миколаївської областей.

«Намагаючись утримати займані рубежі, ворог вкотре застосував тактику авіаційних ударів в напрямку Білогірки, Костромки, Сухого Ставку, Безіменного. За що й щедро сплатив штурмовиком. Су-25 влучно достроково приземлений нашими зенітно-ракетними підрозділами», — йдеться в повідомленні.

Вартість такого літака складає близько 11 мільйонів доларів.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:40 Певні міські голови виступали проти відкриття польових госпіталів у своїх регіонів, мотивуючи відмову ризиком «прильоту».

Про це ТСН розповів голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

За словами нардепа, він намагався брати участь у відкритті польових шпиталів в західних регіонах України, але там знаходилися противники цього.

— Ми намагалися закрити питання, привезти польові шпиталі. Але я особисто зіштовхнувся з неприпустимою поведінкою з боку начебто патріотично налаштованих людей. В деяких містах мери міст, у коаліції з головними лікарями області, не дозволяли нам відкрити польові шпиталі. Ми домовилися та привезли шість шпиталів від уряду Нідерландів, а нам кажуть, навіщо це їм, бо там же є лікарня. Зрозуміло, що лікарня – це ж гроші, і не завжди в бюджет клініки. А коли люди почали приходити в польовий шпиталь, в якому працювали лікарі-біженці, люди були здивовані, що не потрібно було ні за що платити: ні за УЗД, ні лікарю-гінекологу, ні за що. Потім ці самі біженці дарували лікарям-біженцям ікони, печиво, віддячували і підтримували один одного як могли. Нас просили прибрати шпиталь, мотивуючи, що може бути «приліт». Але, вибачте, це не Миколаїв, Херсон, це – захід, там немає такої інтенсивності обстрілів, — підкреслив Михайло Радуцький.

21:20 Ексначальник управління Служби безпеки України в Миколаївській області Олексій Лях за рішенням президента був назначений керувати управлінням відомства у Чернігівській області.

Щодо цього опублікуваний указ президента України Володимира Зеленського під номером №632/2022.

Перед призначенням Ляха звільнили колишнього керівника УСБУ на Чернігівщині Євгена Нетужилова, який обіймав керівну посаду від осені 2020 року.

Від лютого 2017 року по 30 серпня 2018 року Олексій Лях був головою УСБУ в Миколаївській області, а перед цим обіймав посаду заступника начальника управління Служби безпеки України в Миколаївській області і опікувався так званим відділом «К», тобто питаннями, пов'язанними з боротьбою з корупцією і організованою злочинністю на Миколаївщині.

21:00 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг ще раз нагадав усім членам альянсу про необхідність підтримки України на тлі наступальних дій ЗСУ на півдні і в Харківській області.

Цій темі він присвятив колонку у Financial Times.

Представник оборонного союзу наголосив, що безпека України нерозривно пов'язана з безпекою інших країн Європи.

 Ми заплатимо ціну, але ми повинні тримати курс, готуватися до зимової війни і виступати проти тиранії, заради України і заради нас. Ми маємо моральний обов’язок підтримувати цю незалежну демократію в серці Європи. Ціна, яку ми платимо за підтримку України, також сприяє нашій безпеці, — написав він.

Столтенберг акцентував, що Україна зуміла організувати наступальні дії одразу в декількох напрямках.

— Водночас між Україною та Росією триває війна на виснаження. Лінія фронту постійно рухається, і зараз українські війська проводять нові наступальні операції на Херсонщині на півдні та на Харківщині на півночі, — зауважив генсек Північноатлантичного альянсу.

Після чого додав, що зараз починається критична фаза цієї війни.

— Наближається зима і буде важко. Наша єдність і солідарність піддадуться серйозному випробуванню, оскільки сім’ї та підприємства відчувають кризу різкого зростання цін на енергоносії та вартості життя, спричинених жорстоким вторгненням Росії, — підсумував Єнс Столтенберг.

20:40 Після отримання результатів наступальних дій ЗСУ на півдні влада США повірила, що українська мета повернення Херсону до наступного року реалістична.

Про це пише CNN з посиланням на джерела.

Американські чиновники погоджуються, що Збройні сили України в силах вибити росіян з Херсону до кінця поточного року, якщо «продовжать досягати прогресу в своїх поточних операціях».

— Очікується, що нинішній український наступ триватиме до весни, а деякі атаки тепер мають на меті підготувати поле бою до запланованого наступу протягом наступних кількох місяців. Україна місяцями публічно сигналізувала про те, що має намір розпочати великий контрнаступ, щоб повернути території, втрачені Росією під час шестимісячної війни. І ще до того, як українські війська почали збільшувати ракетно-артилерійський вогонь на лінії фронту на півдні України, Київ активно перешкоджав зусиллям Росії по поповненню постачання та командуванню та контролю в регіоні, — додали на телеканалі.

20:20 Англійський політик Пол Жуковскі з виборчого округу Велвін Гетфілд у Хартфордширі власноруч доставив медичну допомогу для Миколаївщини.

Про його поїздку написали у регіональних ЗМІ Великої Британії.

У другій половині серпня чоловік заїхав у Миколаїв, після чого вирушив до Вознесенську. Його знайомі повезли продуктові передачі в села між Миколаєвом і Херсоном.

За спогадами політика, по дорозі до Вознесенська йому було важко керувати у повністю завантаженій 7,5-тонній вантажівці .

— Приїхавши в Вознесенськ в обласну лікарню, я не знаю, з ким мені потрібно говорити. Наш місцевий контакт, український православний католицький священик, мабуть, спілкувався з ключовими людьми, які порадили, що вони будуть надзвичайно вдячні за допомогу, але я не мав уявлення, хто це був. Зрештою знайшли жінку, співробітницю адміністратора відносно високого рангу, і мені вдалося пояснити, що я маю певну допомогу. Її обличчя, коли вона побачила кількість допомоги у вантажівці, дуже добре свідчило про емоції. Думаю, наш контакт не пояснив масштаб пожертви. У мене було 1500 кг рукавичок, масок, бинтів, інвалідних візків, ходунків, серветок, ковдр, безрецептурних ліків і багато іншого. Коли я пояснив, що це все для її лікарні, вона нагадувала кролика у світлі фар, я думаю, не могла правильно зрозуміти, на яку суму ми привезли допомоги Через п'ятнадцять хвилин персонал лікарні забрав усю допомогу, — розповів Пол Жуковскі.

20:00 Президент України Володимир Зеленський призначив начальників управлінь Служби безпеки у Чернігівській та Херсонській областях.

Про це свідчать відповідні укази президента.

Своїм указом Зеленський звільнив Євгена Нетужилова з посади начальника управління Служби безпеки України в Чернігівській області. Його місце займе Олексій Лях.

Новим начальником Управління Служби безпеки України в Херсонській області став Артем Борисевич.

19:40 Російські окупанти на тимчасово окупованій Херсонській області не зможуть навіть зімітувати проведення псевдореферендумів через дії української армії та спротив населення.

Про це заявив представник української розвідки Андрій Юсов, повідомляє пресслужба ГУР Міноборони у Telegram.

Він сказав, що окупанти можуть спробувати оголосити «якісь дії», а суть псевдореферендуму окупантів — це все ж таки імітація якоїсь «легітимності» процесу захоплення українських територій.

— Так-от ані Збройні Сили України, ані суспільство в цілому не дають росіянам навіть можливості імітувати цей процес. І, звичайно, світ одразу відкине і навіть саму спробу подібного референдуму – це буде несерйозно, – сказав він.

Андрій Юсов додав, що самі окупанти розуміють безперспективність навіть спроб серйозно підходити до так званих «референдумів».

19:10 Столична прокуратура передала в АРМА понад 50 залізничних вагонів-цистерн, які були ввезені на територію України з РБ напередодні війни та мали забезпечувати потреби російської армії у перші дні агресії.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

— За даними слідства, напередодні повномасштабного вторгнення РФ на територію України, білоруські компанії уклали з українськими фірмами контракти на постачання з РБ дизельного палива у вагонах-цистернах. Це паливо призначалося для заправки військової техніки російської армії після її вторгнення через північні кордони нашої країни, — йдеться у повідомленні.

23 лютого 2022 року вагони-цистерни перетнули українсько-білоруський кордон. А вже 26 лютого ешелон з паливом для колон російських військ, який прибув на залізничну станцію «Низківка», був знищений українською артилерією.

У квітні 2022 року в межах розпочатого кримінального провадження слідчі провели огляд місця події та вилучили придатні до використання вагони-цистерни.

Ухвалою Печерського районного суду міста Києва на це майно накладено арешт.

18:50 З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну військовослужбовці РФ у Херсонській області викрали 613 людей.

Про це Суспільному повідомила головна спеціалістка з питань інформаційної політики Херсонської обласної прокуратури Анастасія Весіловська.

За її словами, наразі слідству відомо про звільнення 346 осіб, 248 – перебувають у російському полоні.

— Серед викрадених окупантами людей – мери міст, сільські, селищні голови та їхні заступники, старости сіл, секретарі рад, депутати обласної та місцевих рад, правоохоронці, священнослужителі та інші громадяни, – розповіла Анастасія Весіловська.

Також вона повідомила, що ці цифри не є остаточними, правоохоронці продовжують встановлювати кількість викрадених осіб, а також їхні дані.

— Повідомлення про такі факти приймаються від близьких родичів зниклого або від інших осіб, яким відомо про зникнення людини, наступними способами: направлення такої інформації електронною поштою або дзвінок на гарячу лінію, – говорить вона.

18:32 Окупанти в пошуках партизан посилили облави на цивільних на півдні

Росіяни збільшили кількість обшуків та перевірок громадського та приватного транспорту. Людей також зупиняють на вулицях для перевірки телефонів та особистих даних.

— Подбайте, аби в телефонні книзі не було контактів, які викликають підозру: наприклад «Катя волонтер», «Саша ЗСУ», позивних ваших друзів, якщо такі є, – закликають у «Центрі національного спротиву».

17:54 Найближче завдання Сил оборони — вибити росіян з правобережжя Херсонщини і закріпитися там самим, каже полковник Роман Костенко. 

— Як мінімум, це убезпечить наш Південь: зупиниться просування росіян на Одесу і Миколаїв, зменшаться обстріли останнього. Але навіть просування ЗСУ на 10-15 км вперед дасть нам можливість вражати ворожі цілі не тільки далекобійною артилерією типу HIMARS, а й іншим артозброєнням з меншою дальністю, але якого в нас набагато більше, – пояснив він.

16:50 Сьогодні 07 вересня, в одному з районів виконання завдань, підрозділами протиповітряної оборони 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади та 80-ї окремої десантно-штурмова бригади ДШВ ЗС України були успішно збиті два російських штурмовика Су-25 «Грач».

Про це повідомляє Десантно-штурмові війська Збройних Сил України.

— Броньовані літаки окупантів були назавжди приземлені розрахунками ПЗРК «Ігла». На відео зафіксовано бойову роботу зенітників 80-ї окремої десантно-штурмова бригади ДШВ ЗС України, — йдеться у повідомленні.

16:39 Жителів населених пунктів, розташованих поблизу захопленої Запорізької АЕС закликають виїхати. Росіяни ігнорують будь-які гуманітарні коридори, тож громадян просять самостійно знайти спосіб покинути ці території.

Про це віце-прем’єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук написала в Telegram.

— Росіяни продовжують шантажувати українців і весь світ. Учора Радбез ООН вкотре засідав щодо ситуації на ЗАЕС. Маски зірвані. Російська держава безпосередньо займається ядерним тероризмом. Це перший прецедент в історії людства, — зазначила Ірина Верещук.

16:26 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україні не варто розраховувати на швидку перемогу над Росією, але висловив переконання, що війна не триватиме роками.

Про це він заявив у інтерв'ю LB.ua.

—Я хотів би не погодитися, що роки-роки-роки ми будемо боротися з цим агресором. Я більш оптимістичний у цьому випадку, у мене свій прогноз, як це має закінчитися. Я дуже обережно до цього ставлюся. Я кажу, що, раз, – це буде непроста війна, два – перемога буде за нами, три – не буде швидкої перемоги, але це точно не роки, — сказав Олексій Данілов.

16:10 На півдні Збройні сили України ліквідували ще 30 російських військових та знищили у Херсонській області баржу з бойовою технікою та особовим складом у районі Голої Пристані.

Про це повідомляє оперативне командування «Південь».

— Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами відпрацьовано вогневе ураження районів зосередження живої сили, озброєння, військової техніки ворога та пунктів управління. При спробі ворога налагодити альтернативну переправу в районі Голої Пристані, знищено баржу з окупантами та бойовою технікою на борту. Вогневий контроль Каховського мосту не дозволяє ворогу провести ремонтні роботи, — ідеться в повідомленні.

15:50 Голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва повідомила, що розпочинає роботу Офіс відновлення Миколаївщини. Офіс розробляє стратегію відбудови регіону та працює у співпраці з представниками Королівства Данії, з якими раніше було досягнуто домовленості про допомогу відбудови Миколаївщини.

На робочій нараді з Віталієм Кімом та Олександром Сенкевичем обговорили перші етапи покрокової концепції роботи Офісу, повідомляє пресслужба голови облради.

15:41 Європейська комісія у середу запропонувала виділити 5 млрд євро макрофінансової допомоги Україні.

Про це повідомила президентка комісії Урсула фон дер Ляєн, пише «Європейська правда».

— Ситуація в Україні вимагає нашої неослабної підтримки. Сьогодні Європейська комісія пропонує Україні додаткові 5 млрд євро макрофінансової допомоги, — повідомила вона.

За її словами, цей кредит доповнює 10 млрд євро, які Європейський Союз вже надав Україні у вигляді фінансової, гуманітарної та військової допомоги.

15:25 На Херсонському напрямку російські мають величезну технологічну перевагу і дуже добре озброєні.

Про це розповідають поранені військові, з якими поспілкувалися журналісти Washington Post.

Військові, які воювали на херсонському напрямку кажуть, що  російські безпілотники «Орлан» виявляють українські позиції з висоти більше кілометра над головою. Через це українські солдати не чують дзижчання двигунів апарата, який стежить за їхнім пересуванням.

15:12 Міністерство оборони відтермінувало взяття жінок на військових облік до 1 жовтня 2023 року. Відповідний указ підписав глава відомства Олексій Резніков.

Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганну Маляр в Telegram.

Вона підкреслила, що жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає.

— Разом з тим, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ вчора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков, — написала Ганна Маляр.

14:54 З українських портів триває відвантаження продовольства в рамках «зернового коридору». Сьогодні в море вийшли ще чотири судна із зерном.

 Про це повідомляє  Міністерство оборони Туреччини.

— Відвантаження зерна тривають з українських портів. Сьогодні з українських портів вийшло ще 4 судна із зерном, — йдеться в повідомленні.

14:35 Ніна Макаренко з села Перемога Броварського району Київської області під час окупації втерлася у довіру окупантам та вкрала у них патрони.

Про це жінка розповіла телеканалу «СТБ».

На початку квітня в соцмережах розійшовся ролик, знятий українськими визволителями. Бійці, зайшовши до села Перемога, зустріли жінку, яка повела їх до кролячої клітки та передала їм патрони, поцуплені у окупантів.

14:20 У вівторок, 6 вересня, у Миколаєві сталося пожежа у квартирі на восьмому поверсі дев'ятиповерхового житлового будинку. У квартирі перебував її власник.

Про це повідомляє пресслужба ДСНС України в Миколаївській області.

Пожежа  сталася на вулиці 3-та Слобідська. До Служби порятунки повідомлення надійшло 6 вересня о 19:15. Загорання ліквідували на площі 0,5 квадратних метрів.

14:13 Поранені військові, з якими поспілкувалися журналісти Washington Post кажуть, що їм не вистачає артилерії, щоб вибити російські війська з позицій, на яких вони закріпилися.

Про це йдеться в матеріалі Washington Post.

Військові зазначають, що ворог має величезну технологічну перевагу. І він дуже добре озброєний.

— Вони застосували проти нас все. Хто взагалі витримає таку п’ятигодинну атаку?, — каже 33-річний український військовий на ім’я Денис, чий підрозділ був змушений відступили під села під контролем військ Росії після довготривалих обстрілів кластерними і фосфорними бомбами.

13:51 Боєць 28-ої окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу розповів, як їм вдалося зупинити наступ російських військ на Коблево у Миколаївській області у перші дні повномаштабного вторгнення. 

Історію взводу «лицарів» опублікувало Оперативне командування «Південь». 

Старший лейтенант Олексій присягнув українському народові служити й захищати ще з 2004 року, як поліцейський. Бувши співробітником карного розшуку він розкривав тяжкі злочини та саджав злочинців за ґрати, за що й отримав після вступу до лав 28-ої ОМБр позивний «Опер».

13:40 З початку повномасштабної війни російські окупанти не обстрілювали Миколаїв лише 27 днів.

Про це в ефірі Freedom повідомив очільник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

— За всі 195 днів війни Миколаїв не обстрілював 27 днів із сьогоднішнім днем, і чотири з цих днів були за останні десять днів. Справді, стало тихіше. Я думаю, це пов'язано з тим, що наші ЗСУ знищують склади з боєприпасами, – сказав він.

13:25 Дитячі юнацькі спортивні школи Миколаєва переведено на тренування в онлайн та в безпечні місця за межами міста.

Про це повідомила начальник управління фізичної культури та спорту Ірина Бондаренко.

За її словами, вже завершено комплектацію миколаївські ДЮСШ на 2022-2023 навчальний рік. Так, 353 з 505 вихованців ДЮСШ з єдиноборств підтвердили намір продовжити тренування. В ДЮСШ № 7 було 419 вихованців, підтвердили своє тренування 152, в ДЮСШ № 3 було 577 вихованців, підтвердили своє тренування 240.

13:24 Релігійні громади Миколаєва, на території яких іноземні донори пробурили свердловини, не отримують компенсацій за електроенергію, що витрачається для перекачування та очищення води.

Проблему на засіданні бюджетної комісії міської ради 6 вересня озвучив депутат Максим Коваленко, пишуть «НикВести». 

— Великі європейські та американські  донори на територіях релігійних громад, церков зробили свердловини та поставили системи очистки. Загалом це 20 точок. Наразі виникла проблема: це споживає багато електроенергії та додаткових витрат. Я розумію, що місто у цьому проєкті допомогло баками, але хочеться, щоб місто також компенсувало витрати електроенергії, — сказав він.

Депутат додав, що ці 20 свердловин забезпечують питною водою близько 30 тисяч миколаївців. При цьому громади подавали заявки до міської ради на компенсацію коштів за електроенергію за квітень та травень, однак досі її не отримали.

12:48 Путін хоче обмежити напрямок вивезення зерна та іншого продовольства з України. Це питання він планує обговорити з турецьким лідером Раджепом Таїпом Ердоганом.

«Може варто задуматися про те, щоб обмежити напрямок вивезення зерна і другого продовольства за цим маршрутом. Я обов'язково пораджу на цю тему з президентом Туреччини Ердоганом. Адже ми з ним виробили механізм вивезення українського зерна, перш за все, щоб допомогти найбіднішим країнам, а що відбувається на прпактиці?, —заявив він під час виступу на Східному економічному форумі.

12:14 Кількість вихованців зменшилася у 2 рази: в Миколаєві планують об’єднати кілька спортшкіл.

Управління спорту хоче провести оптимізацію мережі закладів шляхом об’єднання: приєднати школу №7 школи до школи з єдиноборств, а школу №1 до «Перемоги».

11:57 Секретар РНБО Олексій Данилов зазначив, що Україні не варто розраховувати на швидку перемогу над Росією, але війна не триватиме роками.

—Я хотів би не погодитися, що роки-роки-роки ми боротимемося з цим агресором. Я оптимістичніший у цьому випадку, у мене свій прогноз, як це має закінчитися. Я дуже обережно до цього ставлюся. Я кажу, що раз – це буде непроста війна, два – перемога буде за нами, три – не буде швидкої перемоги, але це точно не роки, —  сказав Олексій Данилов.

11:26 Фото знищеного ЗСУ понтонного моста поблизу Дар’ївки на Херсонщині. Окупанти використовували його для перетину річки Інгулець. На супутникових знімках також помітні значні пошкодження самого Дар’ївського мосту.

Також можна побачити пошкодження будівлі біля річкового причалу, де з початку повномасштабного вторгнення Росії стоїть неідентифіковане судно.

Приблизно за 250 метрів від переправи супутник також зафіксував скупчення російської військової техніки та велику кількість окопів.

11:10 Ще 9 закладів загальної середньої освіти у Миколаєві планують перетворити на гімназії. В даних школах уже немає 10 та 11 класів. Це заклади загальної середньої освіти №№ 4, 7, 10, 14, 18, 30, 35, 48, 52.

Нагадаємо, що згідно з реформою мережі шкіл, ЗЗСО, де будуть старші класи (10-11, а потім і 12) перетворюються на ліцеї. В гімназіях будуть навчати дітей лише 9 класів. При цьому ліцеїв буде значно менше, ніж шкіл, де були старші класи. Тобто у частині закладів, що стають гімназіями, 10,11 класи просто ліквідовуються.

10:57 На думку аналітиків ISW, президент РФ Володимир Путін може спробувати скористатися звітом МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС і створити процес, аналогічний аналогічний Мінським угодам. 

Володимир Путін може спробувати використати побоювання, які викликають його дії, щоб змусити МАГАТЕ та міжнародне співтовариство визнати де-факто право Росії брати участь в експлуатації ЗАЕС. МАГАТЕ не може напряму залучати Росію до роботи АЕС.

— Путін може спробувати скористатися цією ситуацією, щоб створити процес, аналогічний Мінським угодам, які встановили «припинення вогню» в Україні після вторгнення Росії в 2014 році. Мінські угоди розглядали Росію як нейтральну сторону, а не як учасника, тим самим мовчазно приймаючи твердження Путіна, що Україна перебувала в громадянській війні, а не жертва російської агресії, – йдеться в матеріалі ISW.

10:19 Внаслідок ворожого обстрілу Баштанського району Миколаївської області загинула дитина.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора. Зазначається, що дитина загинула внаслідок обстрілу 6 вересня.

Станом на ранок 7 вересня 2022 року понад 1 тисячу 125 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 383 дитини загинули і понад 742 дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 389, Харківській – 205, Київській – 116, Миколаївській – 72, Чернігівській – 68, Луганській – 61, Херсонській – 55, Запорізькій – 46, Дніпропетровській – 26.

10:05 Інформація ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 7 вересня:

  • Вдень, 6 вересня, під ворожими ударами була Куцурубська громада. О 10:30 внаслідок обстрілів с. Куцуруб пошкоджено шість житлових будинків. Постраждалих немає. О 11:50 зафіксовані обстріли території за межами с. Солончаки. Постраждалих немає.
  • Тривають обстріли територій та прилеглих населених пунктів Березнегуватської та Широківської громад. За минулу добу влучання були поза межами населених пунктів.  Інформація щодо пошкоджень та постраждалих уточнюється.

09:13 Внаслідок обстрілу в Слов’янську обвалився під’їзд будинку й пошкоджено школу, повідомив начальник військової адміністрації міста Вадим Лях.

— Одне з влучань сталося в мікрорайоні Черевківка. Постраждала школа № 4. На щастя, обійшлося без жертв. А ось другим влучанням у будинку № 43 на вулиці Торській повністю зруйновано один з під’їздів. Вибуховою хвилею пошкоджено і сусідні будівлі, — відзначив він.

За інформацією очільника громади, під завалами можуть бути люди. Ведуться рятувальні роботи. Кількість постраждалих поки що невідома.

08:52 Президент Володимир Зеленський подякував воїнам миколаївської 79-ї десантно-штурмової бригади, що стримують ворога на донецькому напрямку.

Також він подякував силам протиповітряної оборони, которі вчора збили над Миколаївщиною чотири крилаті ракети, випущені Росією.

07:45 Протягом минулого дня, 6 вересня, авіація ЗСУ нанесла 13 ударів, а ракетно-артилерійські підрозділи виконали понад 250 вогневих завдань.

Підтверджені втрати ворога складають:

  • 83 окупанти
  • 5 танків
  • 12 гаубиць «Мста-Б» та «Мста-С»
  • 3 гармати «Гіацинт-Б»
  • 3 одиниці авто-бронетехніки.

Знищено 3 склади боєприпасів в Голій Пристані, Томиній Балці і Снігурівці.

07:11 На півдні України російські військові добровільно піднімають білий прапор та здаються у полон.

Про це розповіла керівник об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони України Південь Наталія Гуменюк в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Вона пояснила, що на півдні окупантам також дуже складно. Загарбники імітують підтягування резервів шляхом маневрування.

— Вони розуміють, що нові сили підтягувати нема звідки, хоча командування російських окупаційних військ намагається зімітувати підтягування резервів шляхом маневрування. Підрозділи переїжджають з одного напрямку до іншого, імітуючи підтягування сил. Але їхні розмови розкривають, що вони тут уже давно й сили на фініші, — зазначила речниця пресцентру Сил оборони на півдні.

Гуменюк додала, що така ситуація спонукає росіян складати зброю та здаватися в полон.

— Є випадки, коли вони добровільно піднімали білий прапор, а також випадки, коли наші військові під час роботи зустрічають російських окупантів, які готові поповнити обмінний фонд, - підсумувала вона.

Читайте також: