• понеділок

    7 жовтня, 2024

  • 18.8°
    Слабкий дощ

    Миколаїв

  • 7 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 18.8° Слабкий дощ

238-й день війни: ЗСУ знищили склади росіян на Миколаївщині та Херсонщині

19 жовтня триває 238-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

На Південнобузькому напрямку противник намагається покращити логістичне забезпечення, здійснює артилерійські обстріли в районах більш як 20 населених пунктів вздовж лінії зіткнення, повідомляє Генштаб.

У свою чергу, на півдні ЗСУ знищили 3 склади росіян та понад 80 окупантів, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Українською авіацією відпрацьовано 15 ударів в райони опорних пунктів та місць зосередження сил та засобі противника.

Ворожі втрати складають:

  • 84 окупанти
  • 2 самохідні крупнокаліберні гаубиці типу «Акація» та «Мста-С»
  • танк
  • 3 одиниці авто-бронетехніки
  • 3 склади з боєприпасами у Бериславському і Баштанському районах.

Онлайн-репортаж

Оновлюється


23:15 У Миколаєві прогримів вибух — зруйновано пам’ятник загиблим міліціонерам

У Миколаєві ввечері 19 жовтня прогримів вибух, у результаті якого було підірвано пам’ятник Солдатам правопорядку, встановлений за часи Радянського Союзу. 

Фотографію зруйнованого постаменту опублікував голова Миколаївської ОВА Віталій Кім у своєму Телеграм-каналі.

«Епічно. Російські окупанти вирішили щойно питання з пам‘ятником. Якщо це вибух від вибухівки — відповідати будуть по закону. Хто б це не був», - написав Віталій Кім.

22:11 «Укренерго» повідомляє, що відключення електрики по Україні відбуватимуться по черзі 

Де саме і о котрій годині будуть відключення — радять дивитися на сайтах операторів.

Зазначимо, що станом на 22:10 на сайті Миколаївобленерго відсутня інформація щодо запланованих відключень електропостачання на території Миколаївської області.

21:59 У Миколаєві від завтра на 60% буде зменшено кількість електротранспорту на маршрутах. Також будуть вимкнуті світлофори. Про це повідомив мер міста Олександр Сєнкевич.

Він також закликав миколаївців економити електроенергію.

— Врахуйте цю інформацію під час планування своїх поїздок. Водії, будьте уважні та дотримуйтесь правил дорожнього руху. Також прохання до всіх - завтра з 7:00 до 23:00 максимально зменшити споживання електроенергії, - написав Олександр Сєнкевич.

На комунальному підприємстві «Миколаївелектротранс» наголосили також, що транспорт працюватиме по всіх маршрутах міста, попри всі складнощі. 

«Просимо всіх наших пасажирів з розумінням поставитись до ситуації, яка сьогодні склалася в Україні. Сьогодні нашу країну можна підтримати зменшивши споживання електроенергії. Тож, спільними зусиллями та витримкою наближаємо нашу перемогу», - йдеться у повідомленні КП.

21:40 Київ заощаджує лише 7% електрики з потрібних 30%, - міська військова адміністрація закликала киян економити для уникнення віялових відключень. Про це повідомляє КМВА. 

У повідомленні йдеться, що електромережу не вимикатимуть примусово, якщо розпочати економне споживання вже зараз. Для цього потрібно обмежити роботу енергомістких приладів в години пік із 06:00 до 09:00 та від 17:00 до 23:00. 

Власникам бізнесу варто вимикати вивіски та підсвітку, не треба залишати увімкнену ілюмінацію та освітлення в приміщеннях на ніч.

«Ми вже закликали вас дотримуватися режиму економії електроенергії, а тепер наполягаємо: економте електроенергію та воду», - пише міська адміністрація.

КМВА нагадує, що до енергомістких приладів відносяться: електроплита, бойлери, електрична тепла підлога, посудомийна машина, мікрохвильовка, обігрівачі та кондиціонери, пральні машини та інші.

21:06 Черговий випуск миколаївських новин від команди єНовини

20:48 СБУ затримала організатора фейкового референдуму РФ у Луганській області.

За даними слідства, колаборантка – 50-річна мешканка села Стельмахівка. Вона після окупації району пішла на співпрацю з ворогом із ідеологічних міркувань.

У відповідь на лояльність загарбники доручили їй підготовку та проведення фейкового референдуму у рідному селі. Нині колаборантка перебуває під вартою.

20:34 Газові сховища країн ЄС заповнені на 92%, - голова Єврокомісії Урсула Фон дер Ляйєн

При цьому, частка російського газу на європейському ринку знизилася до 9%.

— Навесні ми припускали, що відмова від російського газу триватиме сім років. На сьогодні факти такі: нам знадобилося лише вісім місяців, щоб замінити дві третини поставок, - заявила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн.

20:17 Ізраїль відповів відмовою на прохання України про постачання систем ППО

— Я - міністр оборони, і я відповідаю за експорт ізраїльської зброї. Я хочу чітко заявити, що ми не продаватимемо зброю Україні, - заявив міністр оборони Ізраїлю Бені Ганц.

І додав, що допомога має виключно медичний та гуманітарний характер.

19:40 Мер Миколаєва закликав городян подбати про тижневі запаси води та їжі

Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич звернувся до містян з проханням подбати про те, щоб мати тижневий запас питної води та їжі на випадок відсутності електро- та водопастачання через російські атаки.

З таким зверненням Олександр Сєнкевич виступив у соціальних мережах.

— Друзі, ви бачите, як російські терористи обстрілюють об’єкти критичної інфраструктури по всій країні. Тому ще раз нагадую: запаси питної води і їжі потрібно мати обов’язково! Не забувайте про це! Наші аварійні бригади та комунальники працюють 24/7, щоб у місті все працювало, але треба бути готовими до будь-яких подій. Тихої нам ночі! На зв’язку!, - звернувся Олександр Сєнкевич.

18:39 «Зараз там цвинтар», — житель Кінбурну розповів про мінування та обстріли півострову військовими РФ

За його словами, російські окупанти продовжують обстрілювати та мінувати заповідну територію Кінбурнського півострову. Майже щоденно на мінах підриваються дикі тварини, є випадки й людських жертв. 

— Раніше у нас постійно було 70 диких коней. Як я останні рази був там, то лежали тільки їх кістки, тому що вони розриваються на мінах. Коней практично вже немає. У будь-який час можна почути вибух – це означає, що хтось наступив, – розповів місцевий житель.

18:09 Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що воєнний стан, оголошений російським диктатором Володимиром Путіним, — це підготовка до масової депортації українців.

17:50 Український народ отримав премію імені Андрія Сахарова «За свободу думки» у 2022 році. Разом з народом, її отримали його обрані лідери, зокрема президент Володимир Зеленський.

— Вони відстоюють те, у що вірять. Борються за наші цінності. Захищають демократію, свободу та верховенство права. Ризикують життям заради нас, — повідомила очільник Європарламенту Роберта Мецола.

17:25 Київ економить лише 7% електроенергії з 30% необхідних. Мешканців столиці закликали більше заощаджуватисвітло та воду в пікові години, щоб уникнути віялових відключень.

— Електромережу не вимикатимуть примусово, якщо ми будемо споживати економно зараз, – повідомили в міській військовій адміністрації.

Зокрема, киян просять обмежити роботу енергомістких приладів (електроплита, бойлери, електрична тепла підлога, посудомийна машина, мікрохвильовка, обігрівачі та кондиціонери, пральні машини) із 6:00 до 9:00 та від 17:00 до 23:00.

Також бізнес закликають вимикати вивіски, підсвітку, не залишати увімкненими освітлення в приміщеннях на ніч та ілюмінацію.

17:21 Греція розпочала постачання бойових машин піхоти (БМП-1) для України.

— Не приховуватиму, особливо цінуємо озброєння, які Греція передає Україні, щоб ми могли захищати нашу землю. Дуже важливо, що вже почалося довгоочікуване відвантаження з Греції броньованих машин піхоти БМП-1 для України, – заявив голова МЗС України Дмитро Кулеба за підсумками переговорів із грецьким колегою Нікосом Дендіасом.

16:50 Керівник Херсонської ОВА Ярослав Янушевич просить жителів тимчасово окупованої області ігнорувати заклики російських загарбників про так звану евакуацію.

Про це він написав у Facebook.

— Гауляйтер Сальдо заявив про так звану евакуацію з Херсонської області до регіонів росії. Ці заяви звучать на тлі успіхів наших військових, які на Херсонщині звільняють населений пункт за населеним пунктом. Херсонці, наполегливо прошу вас, – ігноруйте все, що вам кажуть, або вимагають від вас окупанти, — написав Ярослав Янушевич.

16:34 Президент України Володимир Зеленський провів стратегічну нараду щодо безпеки на об’єктах енергозабезпечення.

Про це він повідомив у Телеграм.

Володимир Зеленський зазначив, що під час наради були обговорені необхідні кроки з ліквідації наслідків у разі виведення з ладу енергосистеми України.

— Працюємо над створенням мобільних пунктів живлення для критичної інфраструктури міст, селищ та сіл. Готуємось до різних сценаріїв можливих наслідків. Україна захистить себе. Хоч би що планував і робив ворог, — підкреслив Володимир Зеленський.

16:23 Сили ППО сьогодні, 19 жовтня, збили 4 из 6 крилатих ракет та 10 іранських дронів-камікадзе «Shahed-136».

Про це повідомляють Повітряні Сили ЗСУ.

— О 12.05 19 жовтня ворог атакував Україну з північно-східного напрямку стратегічною авіацією. Із бомбардувальників-ракетоносців – Ту- 95 та Ту-160 випущено шість крилатих ракет Х-101/Х-555. Одну ракету знищено винищувальною авіацією, одну зенітним-ракетним підрозділом у зоні відповідальності Повітряне командування «Центр» на Київщині та Вінниччині, — йдеться у повідомленні.

Ще дві ракети було збито протиповітряною обороною Сухопутних військ на Чернігівщині.

— Одночасно з ракетним обстрілом окупанти атакували Україну безпілотниками-камікадзе «Shahed-136» з північного напрямку, зокрема з території Білорусі, — додали в Повітряних Силах.

16:09 У разі оголошення «часткової мобілізації» у Білорусі, ситуація буде ще складнішою, ніж в Росії та може призвести до соціального вибуху в країні.

Про це інформує пресслужба ГУР.

— При цьому, незаконний білоруський режим все більше усвідомлює усю небезпеку прийняття ним рішення стосовно відкритого приєднання до широкомасштабної збройної агресії рф проти України, — йдеться в повідомленні.

15:50 Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що домовився з російським президентом Володимиром Путіним про створення «газового хаба».

Про це повідомляє Reuters.

Виступаючи перед членами своєї «Партії справедливості та розвитку» у парламенті, Ердоган заявив, за словами Путіна, Європа може отримувати газ через Туреччину.

15:36 Російські окупанти намагаються залякати херсонців фейковими розсилками про нібито обстріли міста українською армією, влаштовують показову евакуацію, однак пропаганда не досягне своїх цілей.

Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

— Росіяни намагаються залякати херсонців фейковими розсилками про обстріли міста нашою армією, а також влаштовують пропагандистську показуху з евакуацією, — зазначив Андрій Єрмак.

15:24 Міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц та лідер опозиції Біньямін Нетаньягу у рідкісному прояві єдності між діячами коаліції та опозиції висловили небажання змінювати політику Ізраїлю щодо відмови від надсилання оборонного обладнання Україні.

Про це повідомляє The Times оf Israel.

Ганц зазначив, що країна не продає та не передає зброю для ЗСУ, але водночас продовжує надавати Україні гуманітарну допомогу.

У вівторок посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук повідомив газеті Maariv, що міністр оборони несподівано скасував довгоочікувану розмову зі своїм українським колегою Олексієм Резніковим. Він також не пояснив причину такого рішення.

15:00 Російський диктатор Володимир Путін запровадив військовий стан на окупованих Росією територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Про те, що указ підписано, президент заявив на засіданні Ради безпеки РФ.

14:51 Сполучені Штати, Франція та Велика Британія планують обговорити передачу Іраном безпілотників Росії на закритому засіданні Ради безпеки ООН у середу, 19 жовтня.

Про це заявив американський чиновник, повідомляє CNN.

Зазначається, що зустріч відбудеться на тлі постійних російських атак безпілотниками іранського виробництва по українських містах та інфраструктурі, що призвели до жертв серед мирного населення.

14:37 Жителів Херсона та області просять підготувати укриття через можливі провокації російських військових. Також громадян закликають запастися водою та їжею на кілька діб.

Про це повідомляє заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський в Telegram.

Він зазначив, що російська пропаганда поширює інформацію про те, що ЗСУ нібито обстрілюватимуть місто.

— Українська армія не робила і не чинитиме таких дій. Наші воїни насамперед звільняють людей, а не території. Для них важливе людське життя та збереження критичної інфраструктури міста, щоб це життя можна було підтримувати в нормальному стані і далі, — наголосив Юрій Соболевський.

14:24 Лідер Республіканської партії в Палаті представників Кевін Маккарті заявив про те, що республіканці готові скоротити допомогу США Україні в наступному році у разі перемоги в проміжних виборах.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

— Я думаю, що люди будуть сидіти в рецесії, і вони не збираються виписувати порожній чек Україні. Вони просто не будуть цього робити, — заявив Кевін Маккарті.

14:11 Президент України Володимир Зеленський призначив нових послів України у Словаччині та Марокко.

Відповідні укази опубліковані на сайті президента.

Мирослав Кастран став послом України у Словаччині. Указ про призначення датований 18 жовтня. Також Володимир Зеленський призначив Сергія Саєнка послом України у Королівстві Марокко.

14:00 У районі Вишгороду Київської області місцевий житель виявив російський безпілотник «Орлан 10». 

Чоловік одразу зателефонував до поліції та повідомив про знахідку.

— Що саме знімав цей літальний апарат типу «Орлан 10» – визначатимуть відповідні силові структури, – зазначив начальник поліції Київської області Андрій Небутов.


13:26 Так виглядає евакуація населення Херсону.

— Як бачимо, людей не дуже багато і не думаю, що вони мають розуміння куди і наскільки вони їдуть, – зазначив заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

13:25 Колаборант Володимир Сальдо заявив, що так зване керівництво Херсонської області вирішило перебратися на лівий берег у зв'язку з нібито підготовкою контрнаступу ЗСУ.

За словами колаборанта, на лівобережжі Дніпра переїжджають усі підрозділи та міністерства так званої «громадянської адміністрації» Херсонської області.

12:37 В Миколаєві продовжують роботи з обкладання пам'ятника Святому Миколаю мішками з піском.

12:10 Радник голови Офісу Президента Олексій Арестович припускає, що Росія може відвести війська з Херсона і перекинути їх на Київ та інші напрями, коли ЗСУ звільнять місто. Про це заявив в ефірі «Фейгін Live» увечері 18 жовтня.

Він прокоментував заяви командувача окупаційних військ РФ Сергія Суровікіна та херсонських колаборантів про евакуацію мешканців Херсона та кількох районів області на лівий берег річки Дніпро.

— Вони ці війська хочуть зберегти, щоби перекинути на нові напрями. Бо там значне кадрове ядро та боєздатні частини: морська піхота, десантники, стрілки, які вміють воювати. Перше, де їх варто очікувати, на Київському, Запорізькому, Донецькому напрямках. Дивлячись, які у них будуть політичні завдання стояти... Це не додасть нам ні здоров'я, ні відпочинку, — сказав він.

11:50 В середу 19 жовтня, близько 10:30 години, в Херсонській області ЗСУ збили російський вертоліт Ка-52.

Про це повідомляє Повітряне командування «Південь».

«19 жовтня, близько 10:30 години, в Бериславському районі Херсонщини підрозділом Херсонської зенітної ракетної бригади повітряного командування «Південь» збито ударний вертоліт окупантів Ка-52», — йдеться у повідомленні.

11:16 За 36 діб українські захисники збили 223 «Shahed-136» іранського виробництва.

— До знищення  баражуючих боєприпасів «Shahed-136», які окупанти маркують як «Герань-2», залучаються зенітні ракетні підрозділи, винищувальна авіація, самохідні зенітні установки, мобільні вогневі групи ПЗРК, зенітні гармати, великокаліберні кулемети та інше озброєння, — зазначили в командуванні Повітряних сил ЗСУ.

10:55 Пам'ятник Святому Миколаю у Каштановому сквері почали обкладати мішками з піском.

Так його хочуть захистити від ймовірних обстрілів росіян, оскільки терористи били по цьому району вже кілька разів.

Роботи виконують співробітники комунального підприємства «Миколаївелектротранс».

10:11 Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім припускає, що росіяни розповсюджують повідомлення про те, що ЗСУ будуть обстрілювати Херсон, оскільки самі планують вдарити по місту. Про це він сказав у відеозверненні в середу, 19 жовтня, пишуть «НикВести».

— Розсилають повідомлення: «Евакуюйтесь з Херсону, ЗСУ будуть обстрілювати Херсон». Знаючи російську тактику і те, що вони копають укріплення в районі Чаплинки під ствольну артилерію, в акурат, щоб бити по Херсону, в мене є відчуття, що росіяни готуються бити по Херсону. На жаль, — сказав голова ОВА.

Також росіяни вкидують фейкову інформацію щодо майбутніх масованих обстрілів України, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

— Робота ведеться по всіх напрямках. Наші військові — красені. Окупанти вмикають масове ІПСО, вкидають, що там хтось їде, масові обстріли, мільйон цілей, мільйон ракет, звідти-то евакуюйтесь, ядерна бомба. Коротше, нісенітниця все це, не ведіться. Довіряємо тільки перевіреним джерелам, спостерігаємо, як наші військові дають під зад російським окупантам, — відзначив він.

09:16 Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:30 ранку 19 жовтня.

Уночі, з 18 на 19 жовтня ворог двічі атакував Миколаївщину безпілотниками-камікадзе типу «Shahed-136». 13 з них було збито на території області. Так, 11 дронів збито силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Південь» та ще два – воїнами Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України.

 Миколаївський район:

Інформація про наслідки бойових дій не надходила.

 Баштанський район:

Під постійним вогнем залишається Березнегуватська громада. Вночі, 18 жовтня, орієнтовно о 22:04, 22:14 та 19 жовтня, о 02:05, було обстріляно околиці трьох населених пунктів. Інформація щодо постраждалих та пошкоджень уточнюється.

Також, 18 жовтня з 09:30 до 10:30 та з 20:00 до 23:00 були обстріли за межами сіл Широківської громади. Влучання зафіксовані по сільськогосподарським угіддям. Постраждалих та руйнувань немає.

У Первомайському та Вознесенському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

08:55 На Херсонщині окупанти вживають заходів для прихованого переміщення військової техніки та особового складу, повідомляє Генштаб.

З цією метою, у населених пунктах Таврійськ та Нова Каховка Херсонської області, противник блокує роботу операторів мобільного зв’язку та інтернету.

08:10 Над Миколаївщиною збили 12 російських дронів-камікадзе. Уночі, з 18 на 19 жовтня ворог атакував Миколаївщину безпілотниками-камікадзе типу «Shahed-136, повідомляє Повітряне командування «Південь».

Одинадцять дронів збито силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Південь» та один воїнами Національної гвардії України.

Читайте також: