• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 15.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15.2° Ясне небо

У Кабміні не виключають підвищення тарифів на світло через атаки РФ на енергосистему

Енергетики ремонтують лінію електропередач. Миколаївщина, березень 2023 року. Суспільне МиколаївЕнергетики ремонтують лінію електропередач. Миколаївщина, березень 2023 року. Суспільне Миколаїв

Тариф на світло в Україні може зрости на тлі нових атак Росії на енергетичну інфраструктуру. Це один з варіантів, який наразі вивчає уряд.

Про це міністр енергетики України Герман Галущенко розповів в інтерв'ю Bloomberg.

Він не виключив можливості підвищення тарифу на електроенергію для населення і зазначив, що уряд вивчає різні варіанти фінансування ремонту пошкоджених енергооб'єктів.

У червні 2023 року, після зимових атак, в Україні підвищили ціну на електроенергію майже вдвічі.

— Сьогодні ситуація ще складніша, порівняно з минулим роком, оскільки ми втратили багато гідроелектроенергії і змушені проводити планові ремонти атомних блоків, — сказав він.

За його словами, повністю оцінити наслідки атак РФ, а також збитки поки неможливо. Але масштаби можуть досягти мільярдів доларів.

— Руйнування були значні — і в електроенергетиці, і в електропередачі. Ситуація складна. Ми досі не розуміємо масштаби збитків, оскільки багато об’єктів все ще в руїнах, і ми не можемо до них дістатися, — сказав він.

Також, залежно від ситуації, у липні-серпні українців можуть просити максимально економити електроенергію.

— Росіяни не можуть викликати повторення відключень 2022 і 2023 років. Навіть у разі величезних збитків ми матимемо базову генерацію, яка покриває від 30% до 50% наших потреб, — водночас додав міністр.

Раніше в Міненерго повідомили, що відключення світла по всій території України запроваджувати поки не будуть.

Читайте також: