• понедельник

    7 октября, 2024

  • 18.8°
    Слабый дождь

    Николаев

  • 7 октября , 2024 октября

  • Николаев • 18.8° Слабый дождь

241-й день войны: россияне готовят Херсон к боям, ВСУ уничтожили три их склада

Фото: Костянтин Ліберов

22 жовтня триває 241-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 20 населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Серед них — Нововоскресенське, Мирне, Давидів Брід та Новогреднєве, повідомляє Генштаб.

Херсон залишила значна частина населення. Російські окупанти, що залишилися у місті, переодягаються у цивільний одяг та заселяються у залишені помешкання. Ворог готує Херсон до вуличних боїв, інформує Генеральний штаб ЗСУ.

Станом на 21 жовтня, російські окупанти проводять заходи з вивільнення приміщень Каховської лікарні від пацієнтів та медичного персоналу.

В місті Енергодар Запорізької області російські військові грабують залишені квартири та готелі в яких проживали.

Онлайн-репортаж

Оновлюється


23:00 До Верховної ради внесли проєкт постанови про визнання Білорусі тимчасово окупованою країною.

Авторами законопроєкту виступила група народних депутатів від різних фракцій і груп.

Як пояснив нардеп Олексій Гончаренко, у постанові є такі важливі моменти:

  • звернення до міжнародного співтовариства з проханням визнати територію Білорусі тимчасово окупованою Росією;
  • позбавлення уряду Лукашенка міжнародної правосуб’єктності;
  • припинення участі Білорусі в міжнародних організаціях (ООН, МВФ тощо);
  • заклик синхронізувати санкції щодо Росії та Білорусі як окупованої території та усунути можливість обходу Росією санкцій через Білорусь та використання цієї країни як офшорної зони.

22:35 Лідер республіканців у Сенаті США Мітч Макконнелл закликав адміністрацію Байдена прискорити військову допомогу Україні.

У своїй п’ятничній заяві Мітч Макконнелл привітав Конгрес за схвалення допомоги Україні на мільярди доларів і сказав, що якщо Республіканська партія отримає більшість у Сенаті на виборах, що відбудуться 8 листопада, у 2023 році вона «зосередить свій нагляд на забезпеченні своєчасної доставки необхідної зброї та більшої допомоги союзників Україні».

Позиція Мітча Макконнелла кардинально відрізняється від позиції лідера республіканців у нижній палаті американського парламенту Кевіна Маккарті, який нещодавно заявив про бажання скоротити військову та фінансову допомогу Україні у разі перемоги Республіканської партії на виборах до Палати представників Конгресу США.

21:22 Внаслідок ворожих ударів у суботу постраждали об’єкти енергетичної та критичної інфраструктури Волинської, Рівненської, Харківської, Хмельницької, Кіровоградської, Черкаської, Запорізької, Одеської та Миколаївської областей.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу за 22 жовтня.

«Протягом поточної доби окупанти завдали 40 ракетних ударів та запустили 16 ударних БпЛА іранського виробництва «Shahed-136». 20 крилатих ракет та 11 БпЛА нашим захисникам вдалося збити. Ворожих ударів зазнали об’єкти енергетичної та критичної інфраструктури Волинської, Рівненської, Харківської, Хмельницької, Кіровоградської, Черкаської, Запорізької, Одеської та Миколаївської областей», — йдеться у повідомленні.

20:35 В Миколаєві відправили під арешт сина з матір’ю, які записали пропагандистський ролик для росіян, повідомляє пресслужба Центрального районного суду.

Відповідно до матеріалів клопотання, підозрювані отримали від адміністраторів проросійського телеграм-каналу завдання записати відеоролик, що містить матеріали, які підривають інформаційну безпеку України та отримали текст, який необхідно було зачитати.

«В подальшому, підозрюваний, разом із матір’ю записали відеоматеріали, де коментували прихильність мешканців Миколаєва до РФ та зневагу до діючої влади та надіслали відеоматеріали адміністратору телеграм-каналу, який в подальшому поширив зазначене відео через засоби масової інформації та у мережі Інтернет», — йдеться у повідомленні.

За виконане завдання, вони отримали на банківську картку гроші.

20:08 Авіація ЗСУ завдала три удари по ворожих пунктах розгортання зенітно-ракетних комплексів «Панцир-С1» та «Бук-М2» в Херсонському районі. Результати ударів дорозвідуються, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Ракетними та артилерійськими підрозділами виконано понад 100 вогневих завдань по районах зосередження живої сили та техніки ворога

19:27 Тимчасові укриття встановлять на 34 зупинках в Миколаєві. Встановленням сховищ займатиметься комунальне підприємство «Миколаївелектротранс», свідчить рішення виконкому.

На замовлення підприємства вже розробили технічну документацію на виконання швидкоспоруджувального павільйону «Тимчасове укриття».

Виконавчий комітет також раніше визначив місця встановлення таких укриттів. Здебільшого вони розташовуватимуться в найбільш обстрілюваних армією РФ районах та місцях, де буває найбільше людей.

19:00 Російські війська залишили населені пункти Чарівне та Чкалове в Херсонській області, а з Берислава евакуйовано офіцерів та медперсоналу, повідомляє Генштаб ЗСУ.

«Збільшилася кількість випадків мародерства та протиправних дій у Херсоні. Окупанти вилучають у місцевого населення автомобілі та намагаються залишити місто за допомогою поромної переправи в районі Антонівського мосту», — додали в Генштабі.

17:45 Голова Рівненської ОВА Віталій Коваль опублікував фото гасіння пожежі на енергетичному об'єкті в області. Над ліквідацією наслідків працювало 16 одиниць спецтехніки ДСНС та 99 рятувальників.

17:00 Жителям Херсонщини дали рекомендації на випадок підриву росіянами дамби Каховської ГЕС.

«У разі прориву греблі Каховської ГЕС для території Херсонської міської територіальної громади через 2 години почнеться катастрофічне затоплення. Рівень води в річці Дніпро після прориву може піднятися до 5 м. Максимальний рівень води буде досягнутий через 13 годин 48 хвилин. Час стояння піка повені — 3 години 30 хвилин», — наголосили у відділі з питань цивільного захисту Херсону.

Тому громадян закликають у разі небезпеки вимкнути електроприлади, газові плити, взяти документи, необхідні речі, запас їжі та питної води і прямувати у безпечні райони.

Для громадян, які проживають вздовж берегової лінії річок Дніпро та Кошова, вказали безпечні райони, у які треба направлятися.

16:15 Миколаївська обласна станція переливання крові чекає донорів: потрібні II(+), I(-), II(-), III(-) та IV(-) групи.

«Ми також обов’язково приймемо і донорів з іншими групами та резусами!», — додали медики.

Миколаївська обласна станція переливання крові працює з 8:00 та знаходиться за адресою: Миколаїв, провулок Радіо, 2. При собі мати паспорт.

15:30 В Україні остаточно заборонили діяльність 12 партій, повідомляє Служба безпеки України.

«Днями Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду України відхилив апеляційну скаргу «Соціалістичної партії України» і таким чином остаточно заборонив її діяльність у нашій країні. Тепер в Україні повністю заборонено діяльність вже 12 проросійських політсил», — йдеться у повідомленні.

Повний список проросійських партій, заборонених в Україні:

  • «Опозиційний блок»;
  • «Соціалісти»;
  • партія «Справедливості та розвитку»;
  • «Наші»;
  • «Держава»;
  • «Партія Шарія»;
  • «Блок Володимира Сальдо»;
  • «Ліва опозиція»;
  • «Союз лівих сил»;
  • «Опозиційна платформа — За життя»;
  • «Прогресивна соціалістична партія України»;
  • «Соціалістична партія України».

14:50 Мер Луцька Ігор Поліщук повідомив про критичні наслідки для об'єкту енергетики у Волинській області.

14:10 Окупанти заявили, що усі мирні мешканці Херсону мають негайно залишити місто.

Раніше Генштаб ЗСУ повідомляв, що терористи готуються до вуличних боїв та переодягаються у цивільне.

13:36 22 жовтня, близько 12:00 години, в Бериславському районі Херсонщини підрозділом зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування «Південь» збито ударний вертоліт окупантів Ка-52.

12:50 Вранці 22 жовтня російські війська влучили крилатими ракетами у два об’єкти критичної інфраструктури в Миколаївській області, повідомляє Оперативне командування «Південь».

«Терористи здійснили масований удар з акваторії Чорного моря високоточними ракетами «Калібр» по об’єктах критичної інфраструктури України», — йдеться у повідомленні.

В південних регіонах уражено 4 таких об’єкти. По одному в Одеській та Кіровоградський областях, 2 — в Миколаївській. На Одещині 3 людей поранено. По інших об’єктах подробиці уточнюються.

Силами протиповітряної оборони під час цієї атаки 4 крилатих ракети збито над Одещиною, 1 — над Миколаївщиною.

12:07 В суботу вранці, 22 жовтня, російські війська здійснили ще одну ракетну атаку на енергетичні об’єкти магістральних мереж західних регіонів України.

Масштаб пошкоджень співставний або може перевищувати наслідки атаки 10-12 жовтня, повідомляє «Укренерго».

Відзначається, що ремонтні бригади НЕК «Укренерго» приступлять до відновлення щойно рятувальники ДСНС ліквідують наслідки ракетних влучань.

«Спеціалісти «Укренерго» вживають всіх заходів для якнайшвидшого відновлення електропостачання в регіонах, які наразі залишилися без світла», — йдеться у повідомленні.

Відзначимо, що в Миколаївській області фахівці вже працюють над відновленням електропостачання, повідомили мер Олександр Сєнкевич і голова ОВА Віталій Кім.

11:18 За даними на ранок суботи, 22 жовтня, українські військові ліквідували за добу 320 російських солдатів.

Загальна кількість втрат російської армії з початку вторгнення складає 67 тисяч 070 військових, повідомляє Генштаб.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 22.10 орієнтовно склали:

  • особового складу — близько 67070 (+320);
  • танків — 2579 (+6);
  • бойових броньованих машин — 5266 (+8);
  • артилерійських систем — 1653 (+5);
  • РСЗВ — 373 (+0);
  • засоби ППО — 189 (+0);
  • літаків — 270 (+1);
  • гелікоптерів — 243 (+0);
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1341 (+16);
  • крилаті ракети — 329 (+0);
  • кораблі/катери — 16 (+0);
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 4021 (+15);
  • спеціальна техніка — 148 (+1).

10:30 Голова Одеської ОВ Максим Марченко підтвердив удари по енергетичній інфраструктурі області, повідомивши, що внаслідок них у деяких населених пунктах Одеського району зникло світло.

10:05 Вранці, 22 жовтня, Російська Федерація знову масовано почала атакувати об’єкти критичної інфраструктури в різних областях України.

Внаслідок ударів в деяких населених пунктах зникло світло. В тому числі електропостачання немає в частині Миколаєва, причини поки невідомі.

В Одеській області місцеві телеграм-канали повідомили про стовп диму внаслідок вибуху. Мешканці окремих населених пунктів інформують, що у них зникло світло.

Вибухи пролунали також в Києві. Очільник Київської ОВА Олексій Кулеба нагадав усім жителям про заборону на фото- та відеофіксацію роботи ППО, ворожих об’єктів та їхнього падіння.

ДТЕК повідомляє, що в Київській області сьогодні будуть стабілізаційні відключення світла.

Голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій та міський голова Хмельницького Олександр Симчишин повідомили про вибухи у регіоні.

Після удару в Хмельницькому повністю зникло світло, закликали зробити запаси води.

«Хмельничани, місто без світла. Просимо за змоги зробити запаси води, адже за годину вона також зникне», — йдеться в повідомленні Хмельницької міської ради.

Крім того, вибухи пролунали у Рівненській, Луцькій та Чернігівській областях.

У Луцьку завдали удару по об‘єкту енергетики, підтвердив міський голова Ігор Поліщук. На місці працюють рятувальники. Мешканців просять зробити запас води. Наразі відсутнє електропостачання у частині міста.

На Рівненщині також є влучання, повідомив голова ОВА Віталій Коваль.

09:45 У Галицинівській громаді внаслідок обстрілів загинула людина, ще одна — була поранена, повідомляють у Миколаївській ОВА.

«Протягом доби, 21 та 22 жовтня, під обстрілами перебувала Галицинівська громада. Внаслідок ворожих обстрілів одного з населених пунктів з 10:00 по 11:00, з 23:10 по 23:50 та о 03:25 загинула одна людина та одна зазнала осколкових поранень. Пошкоджено електромережу, газопровід, частина населеного пункту наразі без світла та газу. Також виникла пожежа житлового будинку, яка була ліквідована», — йдеться у повідомленні.

Внаслідок обстрілів виникли три пожежі
Внаслідок обстрілів виникли три пожежі
Внаслідок обстрілів виникли три пожежі

Також ввечері, 21 жовтня, о 17:10 обстрілів зазнала Куцурубська громада. Влучання зафіксовано за межами населеного пункту, внаслідок обстрілу виникла пожежа сухої трави та чагарників на відкритій території. Постраждалих немає.

21 жовтня, о 21:45 внаслідок ворожих обстрілів в одному з населених пунктів Первомайської громади виникла пожежа 8 гаражів. Постраждалих немає.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Інформація щодо постраждалих та пошкоджень уточнюється.

Вчора, 21 жовтня, з 23:00 до 00:00 зафіксовано обстріли околиць Інгульської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Також вчора, 21 жовтня, з 18:30 до 19:00 обстрілів зазнала Широківська громада, влучання зафіксовано по відкритих територіях, дорогах та сільгоспугіддях. Постраждалих немає.

09:22 Уночі, з 21 на 22 жовтня, над Миколаївщиною, було збито десять безпілотників-камікадзе типу «Shahed-136», повідомляє Служба зв’язків з громадськістю повітряного командування «Південь».

08:05 Авіація ЗСУ відпрацювала 10 ударів по скупченню техніки противника й опорних пунктах в Бериславському і Баштанському районах, по позиціях систем ворожої протиповітряної оборони — ще й в Каховському, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 220 вогневих завдань.

Забезпечено втрати ворога в кількості:

  • 17 окупантів
  • реактивна система залпового вогню «Град»
  • танк
  • міномет
  • 3 одиниці авто-бронетехніки
  • 3 склади боєприпасів в Бериславському районі.

Пошкоджено ще 6 броньованих автівок і 2 міномети. Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

Читайте также: