• четвер

    19 вересня, 2024

  • 20.5°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 20.5° Ясне небо

Прихисток для переселенців та пункти незламності: як на Миколаївщині використовують модульні будинки від ЄС

Модульний будинок у Шевченківській громаді

З початку повномасштабної війни партнери з Європейського Союзу допомагають Миколаївщині з тимчасовим житлом для переселенців та жителів області, що втратили власні домівки через ворожі обстріли або бойові дії. На сьогодні у громадах області продовжують встановлювати модульні будинки – їх налічується вже понад півсотні. Однак тепер місцева влада використовує їх не тільки для розселення людей, але й для інших потреб. 

Де встановили модульні містечка, для чого їх використовують та що кажуть про це жителів Миколаївщини – у матеріалі «НикВести».

ПЕРШІ СУЧАСНІ МОДУЛЬНІ БУДИНКИ В ОБЛАСТІ

Єдині сучасні модульні будинки на території Миколаївської області встановили у Шевченківській громаді. Вони обладнані усім необхідним для комфортного проживання людини: туалетом, кухнею, ванною та меблями. Вартість одного складає 12,5 тисячі доларів, їх профінансували партнери з Бельгії.

«Це повнокомплектні сучасні модульні будинки, які мають санітарну зону, ванну, туалет, відповідно мають і кухню, мають ліжка. Вони повноцінно обладнані, утеплені, мають електричне опалення, мають підігрів води, мають плиту для повноцінного проживання людини, яка втратила житло», – розповів керівник «Центру підтримки бізнесу та економічного розвитку» Артем Ващиленко.

Загалом у громаді знищено більше 2700 будинків. Нові модульні оселі отримали дві родини, які втратили власне житло через бойові дії. В першому будинку проживатиме разом зі своїми двома доньками жителька Котляреве Анастасія. У другому – літня пара, яка втратила будинок у Шевченково.

«Влучив снаряд. Верхній поверх повністю знесло, а нижній завалився. Як дощ — все дуже тече, тому що даху там зовсім немає. Зараз я дуже задоволена новим модульним будинком, адже там буде все, що треба. А навіть якщо б і не було – це все-рівно свій куток, адже хочеться відчувати, що я у себе вдома», — розповіла жителька Шевченково Зоя. 

Ці модульні будинки виготовлялися на одному з миколаївських підприємств. Їх створили з екологічних матеріалів, вони компактні та легко переміщуються.

МОДУЛЬНЕ МІСТЕЧКО – ПРИХИСТОК ДЛЯ ОЧАКІВЦІВ, ЩО ТІКАЮТЬ ВІД ОБСТРІЛІВ

Ще 20 модульних будиночків отримала Чорноморська громада. Вони дещо поступаються за своєю характеристикою сучасним модульним будинкам у Шевченківській громаді. Там немає туалету, ванної кімнати та кухні. Однак ці будинки також розраховані на тимчасове розміщення переселенців та людей, що втратили своє житло.

Наразі з 10 модульних будинків у Чорноморській громаді створили модульне містечко. Там час від часу живуть жителі Очакова, які шукають прихистку на час російських обстрілів міста, повідомив «НикВести» голова Чорноморської громади Андрій Дмитренко.

«На сьогодні там ніхто не проживає. Там як відбувається? В Очакові обстріл — люди приїхали і сидять, а як закінчився — їдуть назад. Там проживати, на жаль, неможливо, тому що потрібен побутовий блок. Туалет на вулиці там є, а от виконати гігієнічні процедури, приготувати їсти немає де. Для нас зробити усе це нереально, зважаючи на те, що ще й податок на прибуток забрали. А загалом реально, нам донори обіцяли, що зроблять», – сказав Андрій Дмитренко. 

Ще 10 модульних будинків роздали жителям громади, щоб ті приймати на території свого домоволодіння переселенців. «У людини вдома є душ, туалет і кухня, а жити нема де. Так навіть зручніше, ставити модульний будинок поряд», додав він. 

Цей проєкт реалізують в межах пропозиції Шведської служби цивільного захисту (MSB) та Координаційного центру ЄС з реагування на надзвичайні ситуації (ERCC), який координує доставку допомоги постраждалим від стихійних лих країнам. 

Після завершення війни громада планує об'єднати усі будинки у модульне містечко та облаштувати там літній дитячий табір, повідомив Андрій Дмитренко: «У нас є секція вітрильного спорту, там є хороший тренер і дівчата, що вже з медалями. У нас під цю справу вже є територія, ми змонтуємо на ній модульні будиночки і буде для дітей чудовий табір. Ми ж у курортній зоні живемо. Але ж головне зараз, щоб війна закінчилася».

ТРАНСФОРМАЦІЯ У ПУНКТИ ЗДОРОВʼЯ ТА НЕЗЛАМНОСТІ

Такі ж модульні будинки за підтримки ЄС встановили й у Первомайській громаді. Ця громада одна з тих, що постраждали найбільше за час повномасштабної війни — деякі села там зруйновано на 75-95%. Тому жителі тимчасово користуються модульними будинками, поки відновлюють власні, пояснив у коментарі «НикВести» очільник Первомайської селищної військової адміністрації Максим Коровай. Наразі в громаді встановлено 10 модульних будинків. 

«Є будинки, які встановлені на подвірʼї приватного домогосподарства. Там люди проживали і проживають зараз, відновлюючи свої основні житлові будинки. Поки ми дали їх на постійне користування, тому що розуміємо ситуацію. А якщо вони вже відновлять свої основні будинки, то будемо пропонувати іншим жителям», — сказав Максим Коровай. 

Встановлений на подвірʼї модульний будинок

Наразі громада отримала ще 35 модульних будинків — там збираються встановити «Пункти незламності» та «Пункти здоровʼя», пояснив очільник СВА: «Зараз ми отримали ще одну партію модульних будиночків. Ми плануємо частково встановити їх у Киселівці, Квітневому, Благодатному, Білозірці і у Засіллі. Плануємо використовувати їх для людей, щоб вони могли використовувати їх як «Пункти незламності». Якщо не помиляюсь, то ще встановимо 35 будиночків. Наприклад, у Партизанському ми відкрили у модульному будиночку «Пункт здоровʼя», щоб люди могли отримувати медичні послуги. Так само плануємо зробити у Квітневому та Киселівці, щоб там працювали наші місцеві сімейні лікарі». 

Згодом з цих будинків будуть формувати модульні містечка і використовувати їх у весняно-літній та осінній періоди для перебування там волонтерів та ремонтних бригад, що допомагатимуть з відновленням громади, додав Максим Коровай. 

Бойченко Юлія, «НикВести»

Читайте також: