• четвер

    19 вересня, 2024

  • 18.7°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 18.7° Переважно ясно

Міноборони купувало харчі за цінами, які вищі на 30% від споживчих, — ЗМІ

Міноборони у першому півріччі 2023 року закуповувало продукти харчування на 30% дорожче ніж споживчі ціни. Крім того, 75% продуктів взагалі не доходило до військових частин. 

Такі результати показала перевірка закупівель Рахунковою палатою, пише «Цензор.НЕТ».

Зазначається, що Міноборони навіть не проводило аналізу цін та не контролювало реальну кількість поставленої продукції.

Рахункова палата дійшла висновку, що процес планування забезпечення та організації харчування особового складу ЗСУ та штатних тварин був суто формальним. Адже укладені договори не враховували реальну потребу в продовольчому забезпеченні ЗСУ, визначену Тилом КСЛ ЗСУ.

Для забезпечення харчування військових ЗСУ Департамент державних закупівель 30 грудня 2022 повідомив 29 потенційних постачальників про заплановані закупівлі послуг харчування Міноборони на наступний рік та запропонував надати інформацію про вартість послуг.

Цінові пропозиції надали 12 постачальників, які запропонували вартість за один комплект продуктів за Каталогом від 149,2 гривень до 164,2 гривень з ПДВ  за одиницю послуги щодо забезпечення харчуванням: для особового складу військових частин — від 37,15 гривень до 45,78 гривень з ПДВ, для особового складу вищих навчальних закладів — від 60,26 гривень до 63,96 гривень з ПДВ.

Виходячи з «моніторингу рівня ринкових цін та з урахуванням рівня інфляції на 2023 рік (28 %)» департамент визначив вартість за одиницю комплекту продуктів харчування 153,6 гривень з ПДВ, а за одиницю послуги забезпечення харчуванням: для особового складу військових частин — 40,48 гривень з ПДВ, а для особового складу навчальних закладів ЗСУ — 56,02 гривень з ПДВ.

«Але пізніше ця ціна через брак бюджетних коштів була знижена до 145,8  та 36,0 гривень відповідно», — йдеться у матеріалі.

Для укладання договорів департамент відібрав вісім суб’єктів господарювання: ТОВ «ВТ «Девелопмент», ТОВ «Архімагір», ТОВ «Ректан», ТОВ «Трейд Граніт Інвест», ТОВ «Актив компані», ТОВ «Гарна страва», ТОВ «Юніорпродукт» та ТОВ «С-Росток».

Також Рахункова палата встановила, що цінові пропозиції від ТОВ «ВТ «Девелопмент», ТОВ «Гарна страва», ТОВ «Юніорпродукт» та ТОВ «С-Росток» взагалі не надходили, а документи щодо визначення переможців за економічно-привабливою ціновою пропозицією відсутні.

Водночас деякі компанії мали ознаки ризиковості — від розміру статутного капіталу до наявних кримінальних проваджень.

Рахункова палата також виявила, що навіть знижені ціни на харчування Міноборони вийшли значно вищими, ніж в інших силових структур. Хоча забезпечення військовослужбовців ними здійснюється за нормами харчування військовослужбовців ЗСУ, харчування одного військового на добу становить у СБУ — 92,45 гривень, у ДПСУ — 94,98 гривень, у ГУР — 101,57 гривень, у НГУ — 118,61 гривень.

«За розрахунками аудиторів, застосування Міноборони механізму забезпечення харчування через закупівлю послуг забезпечення комплектів продуктів за Каталогом у І півріччі 2023 року призвело до неекономних витрат бюджетних коштів, розрахунково — 7 041,0 мільйонів гривень», — повідомляють у виданні.

 Основною причиною різниці у добовій вартості харчування аудитори визнали завищення цін у каталозі.

Наприклад, хліб закуповували на 8,72 гривні дорожче ринкової. Ціни на інші продукти харчування, у співвідношенні до закупівельних, також були вищими на: яйце — 36%; буряк — 44%; картоплю — 34%; моркву — 27%; цибулю — 15%; крупу гречану — 32%; крупу пшеничну — 54%; пшоно — 22%; цукор — 22 %; олію — 27%; яблука — 31%.

Також аудитом встановлено, що із 409 найменувань продуктів Каталогу майже 75% не постачалось. У березні 2023 року Тилом КСЛ ЗСУ здійснено узагальнення інформації щодо регулярності замовлення ЗСУ позицій Каталогу у 2022 році.

Крім того до військових частин 28 найменувань продуктів харчування, передбачених Каталогом, взагалі не постачались. Це зокрема, індича тушка, осетер охолоджений, тріска без голови заморожена, тріска філе заморожена, сом без голови охолоджений, телятина лопатка охолоджена без кістки тощо.

Найбільшу питому вагу, у загальному обсязі поставлених продуктів, становлять: крупи (близько 66%), макаронні вироби (60%), овочі (близько 54%), спеції та соуси (51%), молочні та кисломолочні продукти (50%), заморожені овочі (46%).

Найменшу питому вагу, у загальному обсязі поставлених продуктів, становлять: крупи швидкого розварювання (1%), риба (16%), м'ясо та м’ясопродукти (28%), напої (32%), мед, джем, шоколад (33%).

Нагадаємо, що у лютому 2023 року СБУ ліквідувала схеми розкрадання бюджетних коштів на харчуванні українських військових на понад 100 мільйонів гривень.

Також нагадаємо, що 21 січня 2023 року видання «Дзеркало тижня» опублікувало інформацію про те, що Міністерство оборони нібито закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

Після цього міністр оборони Олексій Резніков відреагував на скандал зі звинуваченнями свого відомства у закупівлі продуктів для українських військовослужбовців у кілька разів дорожче, ніж вони коштують у столичних магазинах уже з урахуванням націнки. Він назвав інформацію про закупівлю продуктів для військовослужбовців за завищеними цінами «технічною помилкою».

25 січня Директора департаменту закупівель Міністерства оборони Богдана Хмельницького, який фігурує у скандалі щодо продуктових закупівель, було звільнено з посади.

Крім того повідомлялося, що на харчування підрозділів Територіальної оборони Миколаєва за півроку з міського бюджету витратять 20 мільйон 996 тисяч гривень.

Читайте також: