• понеділок

    14 жовтня, 2024

  • 14.6°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 14 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 14.6° Мінлива хмарність

«У директорів взагалі не питали, що їм потрібно», – депутат міськради Норд поскаржилася на непотрібне витрачання грошей при ремонті шкіл

Депутат Миколаївської міської ради від фракції «Наш Край» Ганна Норд вважає, що при розподілі коштів на ремонт шкіл не враховується думка директорів навчальних закладів. У зв'язку із чим гроші витрачаються недоцільно.

Про це вона розповіла у програмі «Доброго вечора» на телеканалі НІС-ТВ.

Депутат Ганна Норд навела приклад Миколаївської загальноосвітньої школи №3, де на початку 2019 року Департамент енергоефективності поставив металопластикові вікна, хоча вона їх не потребувала. За гроші батьків у навчальному закладі вже було замінено практично всі вікна.

Вона наголосила, що ігноруються запити директорів на вирішення першочергових проблем.

– У директорів шкіл взагалі не питали: Що вам потрібно? Що ви хочете зробити? Чи потрібно це зробити?». Яскравий приклад школа №3, де зараз триває судовий процес. Стояли дуже непогані вікна, та їх викинули, вставили інші вікна. Ті інші вікна не доробили, підвіконня не поставили, відливи не зробили, все це руйнується, затікає. Нові вікна не відчиняються і так далі. У директора школи не спитали, чи потрібно це робити. І це не треба було робити. Витратили багато коштів, – зазначила Ганна Норд.

Вона зазначила, що, окрім самого ремонту, величезні суми грошей витрачаються на проектну документацію, на експертизу проекту, супровід ремонтних робіт.

– За таких ремонтів витрачаються гроші на проект. У середньому, наприклад, проект школи №1 коштував 1 мільйон гривень. До проекту ще триває експертиза. Наприклад, експертиза гімназії №2 коштувала 300 тисяч гривень. Чи потрібна була? Супровід з ремонту коштуватиме ще півмільйона, – розповіла депутат.

Варто нагадати, що депутат Миколаївської міськради від партії «ОПЗЖ» Максим Невінчаний зняв відеосюжет, в якому показав школу №3, де замінили вікна, хоча навчальний заклад гостро потребував і потребує ремонту дворової території, спортивної зали, модернізації харчоблоку, облаштування комфортних роздягальень та і т.д.

У той же час миколаївську загальноосвітню школу №1 імені Олега Ольжича заливає дощем через вікна, що протікають. Департамент енергетики та енергозбереження міської ради чотири рази оголошував торги на проведення термосанації будівлі школи, до переліку робіт з якої також входить заміна вікон.

Тогрги, які чиновники проводили у грудні 2020 року, березні 2021 року та серпні 2021 року з очікуваною вартістю 76 мільйонів 482 тисячі 224 гривні не відбулися. Четверті торги з термосанації будівлі школи було оголошено 1 листопада 2021 року. На сьогоднішній день договір на виконання робіт не укладено, триває процес кваліфікації переможця. Нагадаємо, раніше НікВести писали, що гуманітарна комісія міськради Миколаєва запропонувала скасувати торги з термосанації будівлі школи та провести заміну вікон поточним ремонтом. На комісію також приходив директор навчального закладу Володимир Заєць. Він просив замінити аварійні вікна, які не змінювали від дня відкриття школи – 37 років.

Проблеми з ремонтними роботами виникли й у міській школі №42. У вересні 2020 року НікВести писали, Департамент енергоефективності Миколаївської міськради з другої спроби знайшов підрядника, який за 35,6 мільйона гривень енергомодернізує школу №42.

Через рік директор миколаївської школи №42 Олена Карпенко поскаржилася на неякісні роботи з термосанації будівлі навчального закладу. За словами директора школи, у будівлі навчального закладу протікають вікна, залишилися не закріплені підвіконня, а також із вікон випадають гумки, призначені для їхньої ізоляції, чим ушкоджують шибки.

Пізніше стало відомо, що роботи там було розпочато у 2019 році і виконано лише на 15%. У 2020–2021 роках термосанацію не продовжували. За цей час змінилося три підрядники, а вже зроблене почало руйнуватися. При цьому на ремонт витратили 4,9 мільйона гривень із 29 запланованих за проектом.

28 листопада 2021 року в Департаменті енергетики Миколаєва повідомили, що співробітники підрядної організації розпочали роботи з усунення недоліків миколаївської школи № 42, які виникли через незакінчені роботи з термосанації. Розпочаті роботи завершать до кінця 2021 року.

Читайте також: