• понеділок

    7 жовтня, 2024

  • 18.8°
    Слабкий дощ

    Миколаїв

  • 7 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 18.8° Слабкий дощ

240-й день війни: ЗСУ вдарили по російських ППО та складах на Херсонщині

21 жовтня триває 240-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

ЗСУ тричі відбили авіаційні атаки росіян у Бериславському районі Херсонщини, повідомляє Оперативне командування «Південь».

«Ворог тричі атакував наші позиції своєю армійською і штурмовою авіацією. Як наслідок, отримав у відповідь вогневе ураження нашим силами і ретирувався», — йдеться у повідомленні.

Протягом бойового дня Силами оборони півдня була застосована авіація 7 разів: били по ворожих позиціях ППО, скупченню техніки, складах боєприпасів.

Онлайн-репортаж

Оновлюється


22:27 Заховали, щоб зберегти: В Миколаєві демонтували пам’ятник Фалєєву. Про це повідомила спікер Поліції Миколаївської області Ірина Воронцова.

За її словами, це зроблено для того, щоб зберегти пам’ятник від обстрілів російських окупантів. Роботи з демонтажу виконали працівники комунального підприємства «ЕЛУ Автодоріг».

«Хто там волав з приводу захисту скульптури Фалєєва?Відповідаю: сьогодні, 21 жовтня, скульптуру Михайла Леонтійовича заховали, щоб зберегти від обстрілів рос.окупантів. Це - наша історія, наша ідентичність, і треба шанувати пам'ять великих людей, які багато чого зробили для нашого міста, для нашої державності», - написала Ірина Воронцова, опублікувавши відповідні фотографії.

21:00 ЄС готує пропозиції щодо передачі Україні російських активів, заявив голова Європейської ради Шарль Мішель.

— Єврорада закликала Європейську комісію подати пропозиції щодо використання заморожених коштів для підтримки відновлення України відповідно до права ЄС та міжнародного права, - зазначив він.

20:15 Україна вимагає направити міжнародну місію на Каховську ГЕС, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

— Президент Володимир Зеленський повідомив, що ми спостерігаємо підготовку російських військ до здійснення чергового теракту на території Херсонської області. Йдеться про те, що росіяни замінували дамбу та агрегати Каховської ГЕС, — зазначив він.

За його словами, такий теракт може спричинити тисячі жертв та затопити десятки населених пунктів.

«Тому ми звертаємося до ООН, ЄС та інших організацій, щоб організувати міжнародну моніторингову місію на Каховську ГЕС. У негайному порядку на станцію мають прибути міжнародні фахівці разом із українським персоналом», — додав Денис Шмигаль.

19:00 В Оперативному командуванні «Південь» офіційно оголосили про звільнення шести сіл у Херсонській області.

Це Новодмитрівка, Костирка, Черешневе, Новомиколаївка, Новопетрівка та Блакитне.

Там відзначили, що в цих населених пунктах вже проведено комплекс стабілізаційних заходів.

18:45 Слідча суддя Центрального районного суду Миколаєва Галина Подзігун відправила під арешт 49-річну жінку, яка передавала спецслужбам РФ місця розміщення підрозділів ЗСУ, повідомляє пресслужба суду.

Відповідно до матеріалів клопотання, жінка долучилась до кількох телеграм-каналів, використовуючи псевдонім, який мав би приховати її стать та вік. При цьому, остання достовірно знала, що зазначені канали використовуються спецслужбами РФ для збору інформації про розміщення збройних формувань України.

В подальшому, вона неодноразово публікувала там інформацію про переміщення підрозділів ЗС України у Миколаєві та області, у тому числі, долучаючи до повідомлень відповідні фотоматеріали.

Окрім цього, під час спілкування у зазначених каналах, вона виправдовувала збройну агресію РФ, висловлювала сподівання на окупацію Миколаєва.

У судовому засіданні жінка не визнала свою провину і просила відмовити у задоволенні клопотання, пояснювала, що давно загубила сім-картку, за допомогою якої відбулась реєстрація у відповідних телеграм каналах. Водночас, зазначене твердження спростовується наявними у матеріалах клопотання матеріалами.

18:30 В п’ятницю 21 жовтня, близько 16:00 години, в Баштанському районі Миколаївщини збили російський штурмовик Су-25.

Літак заземлив підрозділ зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування «Південь», повідомляє служба зв’язків з громадськістю командування.

Фото для ілюстрації

18:06 Українці, яких депортували до росії, зможуть легше повернутися на Батьківщину, повідомив прем'єр Шмигаль.

Уряд запускає документ-посвідчення особи на повернення в Україну. Цей документ зможуть отримати члени родин депортованих людей у Державній міграційній службі. Отримання документа буде можливе й на основі звернення Мінреінтеграції.

 Оформлення посвідчення буде безкоштовним і здійснюватиметься за п’ять робочих днів.

17:05 В результаті слідчо-оперативних дій встановлено особи ще вісьмох організаторів незаконних «референдумів» у тимчасово захоплених районах Херсонської та Миколаївської областей.

Зловмисники добровільно пішли на співпрацю з ворогом і увійшли до складу місцевих окупаційних адміністрації, де їхнім завданням було фабрикувати результати фейкового плебісциту, повідомляє пресслужба СБУ.

У Херсонській області задокументовано злочинну діяльність сімох мешканців Генічеського району, які погодились на «пропозицію» агресорів очолити так звані «виборчі комісії» у райцентрі та селищі Новоолексіївка.

16:50 Російські окупанти замінували Каховську ГЕС ще у квітні, а цього тижня виконали роботи з додаткового мінування шлюзів і опор.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони (ГУР МО).

— Рашисти передбачають швидке звільнення українськими Силами оборони правобережної частини Херсонської області та готують серію терактів на цій території. Зокрема, під загрозою руйнування опинилася дамба Каховського водосховища й агрегати Каховської гідроелектростанції. При цьому підрив дамби було сплановано завчасно – основні роботи із мінування виконано ще у квітні, — йдеться у повідомленні.

16:39 Наразі у Білорусі не проводиться прихована мобілізація і країна не перебуває у стані підготовки до участі у війні.

Про це Олександр Лукашенко розповів журналістам, повідомляє видання БЕЛТА.

— Не звертайте уваги на це виття. Ми сьогодні нікуди не збираємося йти. На сьогодні ніякої війни. Нам вона не потрібна. Треба заспокоїтися. Кожен повинен робити свою справу, якщо ми хочемо, щоб не було війни, — заявив Олександр Лукашенко.

16:23 Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич прокоментував сьогоднішнє затримання директора КП «Миколаївська ритуальна служба» Олександра Сагайдака у підозрі в державній зраді. За словами мера, він особисто хотів бути присутнім під час затримання, щоб «подивитися цьому покидьку в очі».

Про це Олександр Сєнкевич сказав у своєму відеозверненні.

— Сьогодні вранці я отримав інформацію від СБУ, що директор одного з КП міста співпрацює з окупантами. Я особисто захотів бути присутнім під час цього затримання, щоб подивитися цьому покидьку в очі. Разом зі співробітниками СБУ ми прибули на нараду, де був присутній цей чиновник. Одразу скажу, що це було не в міській раді, не в моєму кабінеті, як пишуть деякі ЗМІ, бо в мене від початку війни немає свого кабінету. Ми не знаходимось і не працюємо у міській раді. Тож, СБУ вручила підозру цьому працівнику і затримала його. Я одразу ж на тій же нараді всім присутнім під камеру сказав і зараз повторюю: Так буде з усіма, хто посміє зрадити нашу державу, — розповів Олександр Сєнкевич.

16:06 У четвер вранці, 20 жовтня, російські окупанти вчергове атакували Миколаїв. Під час ворожих обстрілів міста сотні жителів мали отримувати гуманітарну допомогу. Місце видачі не розголошували задля безпеки людей в умовах воєнного стану та через можливі ворожі обстріли. 

Ні волонтери, ні жителі Миколаєва не побоялися прийти на заздалегідь визначене місце збору, тому масова видача гуманітарних наборів відбулася, повідомили у фонді Future for Ukraine.

15:49 Українські захисники деокупували вже 88 населених пунктів у Херсонській області.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

— Херсонщина - деокуповано 88 населених пунктів, — йдеться у повідомленні.

За словами Кирила Тимошенка, у них проживає 11 827 цивільних мешканців. Їм надається необхідна гуманітарна допомога. Також відбувається відновлення систем життєзабезпечення.

15:38 За оцінками Міністерства фінансів, у наступному році щомісячний дефіцит бюджету становитиме $3-4 млрд.

Про це повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко у колонці для GlobalMarkets, повідомляє пресслужба міністерства.

— Після останнього етапу скорочення витрат, ми фіксуємо щомісячний дефіцит на 2023 рік на рівні у 3-4 млрд дол. США, — повідомив Сергій Марченко.

15:25 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав німецький Бундестаг визнати Голодомор геноцидом українського народу та наголосив на геноцидній складовій війни Росії проти України.

Про це він заявив у зверненні до міжнародної конференції щодо війни в Україні «Міжнародне право проти геноциду» у Берліні, повідомляє Укрінформ.

— Коли ми говоримо про геноцид, я маю звернути увагу, що Голодомор не визнаний Бундестагом Німеччини як геноцид українців. Я переконаний, що перешкоди завжди були політичними, а саме: відсутність попередньої політичної волі в Бундестагу і стара добра політика «намагатися не провокувати Росію». Всі ці чинники призвели до того, що питання застрягло в підвішеному стані, — сказав Дмитро Кулеба.

15:05 Борис Джонсон та його колишній міністр фінансів Ріші Сунак лідирують серед потенційних претендентів на місце прем’єр-міністра Великобританії. Кандидати збирають підтримку, щоб стати лідером Консервативної партії у прискореному конкурсі.

Про це повідомляє Reuters .

Після того, як Ліз Трасс пішла у відставку після шести тижнів перебування на посаді, ті, хто хоче її замінити, намагалися знайти 100 голосів від консервативних депутатів, необхідних для участі в конкурсі. Переможця буде оголошено або в понеділок, або в п'ятницю наступного тижня.

— Я думаю, що він має перевірений послужний список, щоб змінити ситуацію. Він може знову змінити ситуацію. І я впевнений, що мої колеги чують це повідомлення голосно і ясно, — сказав депутат-консерватор Пол Брістоу про Бориса Джонсона в ефірі радіо LBC.

14:50 Сьогодні, 21 жовтня, працівники комунального підприємства «Миколаївелектротранс» завершили роботи біля пам’ятника Святому Миколаю.  Його повінстю обклали мішками з піском та накрили брезентом.

Про це повідомляє міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

— Такий захист вбереже пам’ятник від уламків та вибухової хвилі. Дякую комунальникам за роботу, — написав він.

14:34 Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо постачання російській федерації іранських дронів і ракет.

Про це повідомляє СБУ.

— Слідчі СБУ розпочали кримінальне провадження, яке має встановити всіх причетних до постачання в рф іранських дронів Shahed-136 і Mohajer-6, а також балістичних ракет малої дальності Fateh-110 та Zolfaghar», — ідеться в повідомленні.

За даними слідства, є всі підстави стверджувати, що представники іранської влади й оборонно-промислового комплексу умисно допомагають росії у війні проти України.

14:25 В п’ятницю, 21 жовтня, від ворожих обстрілів Запоріжжя постраждали п’ять осіб.

Про це повідомив секретар міськради Анатолій Куртєв.

Також пошкоджена цивільна інфраструктура та багатоквартирний будинок.

— На жаль, є п'ятеро постраждалих. Чотири людини перебувають у стані середньої тяжкості, їх госпіталізовано. Одна людина перебуває на амбулаторному лікуванні, — зазначив Анатолій Куртєв.

14:18 У результаті спецоперації у Миколаєві контррозвідка Служби безпеки нейтралізувала російського агента, одним із завдань якого було організувати потужну агентурну групу спецслужб РФ. Зрадником виявився начальник комунального підприємства «Миколаївська ритуальна служба» Олександр Сагайдак.

Спецпризначенці СБУ затримали його безпосередньо в міськраді, повідомляє пресцентр Управління СБУ у Миколаївській області.

— Встановлено, що зловмисник «здавав» ворогу персональні дані військовослужбовців Збройних Сил України, СБУ, співробітників Національної поліції і обласної прокуратури. Також передавав рашистам списки загиблих українських захисників. Крім цього, посадовець-зрадник збирав розвіддані про дислокацію і маршрути переміщення підрозділів ЗСУ на території регіону, — йдеться у повідомленні.

Іншим його завданням було «інформувати» агресора про роботу об'єктів критичної інфраструктури Миколаєва та інші закриті питання, які обговорювались під час нарад у міськраді.

14:10 В четвер, 20 жовтня, на телефонний номер аварійно диспетчерської служби 104 надійшов виклик про відсутнє газопостачання. Прибувши на місце бригада виявила перекриту засувку на шафо — регулюючому обладнанні, внаслідок чого садові товариства «Зорька» та «Культурний сад» залишились без постачання газу.

На місце була викликана поліція та складено протокол, повідомляє пресслужба АТ «Миколаївгаз».

Газорегулююче обладнання не обліковується на балансі АТ «Миколаївгаз» та обслуговувалось однією з мереж супермаркетів, станом на 21 жовтня спеціалістів компанії не допускають до обладнання для відновлення послуги клієнтам компанії.

13:55 Станом на 21 жовтня з початку російського вторгнення на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 12 тисяч 561 цивільний об’єкт, свідчать дані Миколаївської обласної військової адміністрації.

З 24 лютого в області зруйновано або пошкоджено:

  • об’єкти житлового фонду — 8066;
  • медичні заклади — 89;
  • навчальні заклади — 377;
  • заклади культури — 183;
  • об’єкти промислових підприємств — 179;
  • об’єкти життєзабезпечення: газо — 959, електро — 723, водо — 30, теплопостачання — 95;
  • інші не військові об’єкти — 1860.

Наразі в області тривають роботи з відновлення газо- та електропостачання у населених пунктах, які постраждали внаслідок війни.

Натепер без газопостачання всього 6450 споживачів.

На цей час припинено електропостачання, водопостачання, водовідведення у 89 населених пунктах (у двох — частково) Баштанського та Миколаївського районів.

13:29 Євросоюз активізує підготовку до нової хвилі біженців з України, яку можуть спровокувати удари по українській енергосистемі.

У ЄС зростають побоювання, що руйнація енергетичної інфраструктури України змусить багато українців залишити країну через відключення світла та тепла.

Про те, що Росія намагається спровокувати хвилю переселення, сказав і український президент на саміті у четвер.

— Росія провокує нову хвилю міграції українців до ЄС. Російський терор проти наших енергооб'єктів спрямований на те, щоб створити Україні якнайбільше проблем з електрикою та теплом цієї осені та взимку, і щоб більше українців поїхало до ваших країн, — зазначив Володимир Зеленський.

У відповідь на російські атаки та можливу ескалацію на східному кордоні блоку Європейська комісія оновлює свої надзвичайні міграційні заходи, заявив представник ЄС.

12:57 У Краматорську собаки вишикувались у чергу до станції годування.

«Я ніколи не бачив нічого подібного. Вчора ми встановили станцію годування домашніх тварин у Краматорську (за вашої підтримки!). Сьогодні вранці українські собаки стояли в черзі, щоб поїсти», — написав гендиректор World Central Kitchen Нейт Мук у твітері.

12:25 Борис Джонсон повертається з відпустки, щоб поборотися за посаду прем’єра Британії, пише The Telegraph.

За даними видання, Джонсон у приватному порядку вже закликає депутатів-консерваторів підтримати його повернення на Даунінг-стріт, обіцяючи, що тільки він може виграти наступні загальні вибори для Торі.

Колишній прем’єр-міністр просить іншого потенційного кандидата Ріші Сунака зв’язатися з ним і «знову бути разом» в уряді.

11:40 Журналіст Дмитро Багненко разом з дружиною та донькою пережив захоплення Херсону російськими загарбниками та окупацію.

Весь цей час він вів таємну зйомку, яку змонтували у документальний фільм BBC.

«Я працював місцевим репортером. Але ніколи не думав, що буду знімати вторгнення до мого рідного міста – єдиного захопленого обласного центру України», — відзначає Дмитро Багненко.

Від додає, що новою реальністю в його житті та житті дружини Лідії стала мета захистити доньку Ксюшу й лишитися здоровими.

11:01 Росія навряд чи перекинула до Білорусі достатню для наступу на Україну кількість військ, а сама РБ на це не здатна, — вважає британська розвідка

Вважається, що погрозами про розгортання 70 тис. білоруських та 15 тис. російських військ намагаються відтягнути українські сили з Півдня.

10:34 Трое людей поранено внаслідок обстрілу Запоріжжя, повідомив губернатор Олександр Старух. Обстріл пошкодив школу та житлові будинки, стався витік газу.

09:48 Завдано чергового удару по Антонівському мосту в Херсоні і по переправі, збудованій біля нього російськими загарбниками.

Удар завдано 20 жовтня близько 23 годині. Пролунало шість вибухів, пише херсонське видання «Мост».

Ймовірно, в той час по переправі пересувалася техніка і жива сила окупантів, які загарбники активно переміщують на лівобережну частину Херсонської області. 

Підконтрольні окупантам херсонські медіа повідомили про «удар по цивільним», які нібито переправлялися на лівобережжя.

Пропагандистів навіть не збентежило те, що удар по мосту і переправі завданий під час комендантської години, яка в Херсоні — з 22:00 до 05:00. Тобто, про перебування в районі переправи цивільного населення не могло бути й мови. До того ж в агітках про евакуацію вказується як місце збору Річморвокзал.

09:11 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 21 жовтня:

Миколаїв:

Вчора зранку, 20 жовтня, близько 09:03, ворог обстріляв місто із зенітно-реактивної системи С-300. Зафіксовано влучання в колишній авторинок та по відкритих територіях. Постраждалих немає.

Миколаївський район:

Вчора, 20 жовтня, о 09:05 внаслідок ворожого ракетного обстрілу Мішково-Погорілівської громади пошкоджено інфраструктуру. Постраждалих немає.

Зранку, 21 жовтня, о 06:50 ворог завдав ударів РСЗВ по узбережжю Куцурубської громади. Руйнувань та постраждалих немає.

Баштанський район:

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Інформація щодо постраждалих та пошкоджень уточнюється.

Вчора, 20 жовтня з 16:30 до 17:30 обстрілів зазнало село Широківської громади. Влучання було на подвір’я житлового будинку. Внаслідок чого пошкоджено господарчі прибудови. Постраждалих немає.

08:40 Російські війська вранці 21 жовтня вдарили по Харкову, після оголошення повітряної тривоги пролунали вибухи, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Внаслідок ранкових ударів окупантів по Харкову пораненння отримали 5 людей.

Є руйнування промислової інфраструктури в Київькому районі. На місцях працюють усі профільні служби.

07:45 Ракетно-артилерійські підрозділи виконали майже 110 вогневих завдань, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Зафіксовані втрати ворога складають:

  • 28 окупантів
  • 2 самохідні артсистеми типу «Мста-С»
  • міномет
  • бойова машина піхоти
  • танк.

Також пошкоджено 2 бойові машини піхоти, інша автомобільна техніка.

В районі Борозенського знищено ворожий контрольно-спостережний пункт. Підірвано 2 склади з боєприпасами. Решта результатів дорозвідується.

Читайте також: