• неділя

    6 жовтня, 2024

  • 20.8°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 6 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 20.8° Похмуро

Війна, 252-й день: на Херсонщині триває примусова «евакуація», ЗСУ знищили три склади окупантів

Херсонський напрямок, фото: Костянтин Ліберов

2 листопада триває 252-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 18 населених пунктів вздовж лінії зіткнення, повідомляє Генштаб. Від обстрілів з РСЗВ противника постраждало місто Нікополь та село Іллінка Дніпропетровської області.

Разом з тим ЗСУ знищили три склади росіян на Миколаївщині та Херсонщині. Протягом 1 листопада наша авіація нанесла 8 ударів по скупченнях живої сили та техніки, по зенітно-ракетному комплексу й опорному пункту росіян на півдні.

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано майже 160 вогневих завдань, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Забезпечено зменшення ворожого війська на:

  • 25 окупантів
  • 3 реактивні системи залпового вогню «Град»
  • самохідну крупнокаліберну гаубицю «Акація»
  • самохідну артиллерійсько-мінометну установку «Нона»
  • зенітно-ракетний комплекс «Тор»
  • 11 одиниць авто-бронетехніки
  • 3 склади з боєприпасами в Баштанському, Бериславському і Генічеському районах.

Онлайн-репортаж

Оновлюється


23:54 З деокупованих територій евакуювали 22 тисячі людей 

Про це в ефірі телемарафону повідомила віцепрем'єр-міністр, міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

— Є люди, які їдуть на деокуповану територію, а є люди, особливо жінки з дітьми, маломобільні, люди пенсійного віку, які евакуюються, – розповіла Верещук.

23:30 Зеленський відзначив миколаївських десантників на Донеччині: «Хлопці стоять міцно і не здають жодного сантиментру»

— На Донеччині тривають найжорстокіші бої. Хочу відзначити бійців 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади та 79-ї окремої десантно-штурмової бригади за стійкість при відбитті атак ворога. Там цими днями особливо важко: десятки російських атак щодня. Наші хлопці стоять міцно і не здають жодного сантиметру. Це справжній героїзм, - сказав президент Володимир Зеленський.

23:10 Миколаївські десантники знищили танк та БМП окупантів на Донеччині

В одному з районів Донецької області воїни-артилеристи 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗС України знищили танк та бойову машину піхоти противника.

Танк російських окупантів був знищений протитанковими засобами, а БМП – вогнем артилерії.

23:02 73% американців підтримують допомогу США Україні, представник Державного департаменту США Андреа Калан.

— Ми допомагатимемо стільки, скільки буде потрібно, тому що і прості американці, і конгресмени, і президент Байден - ми всі бачимо, що потрібно допомогти, щоб покласти край цій війні, - наголосила вона.

22:00 Володимир Зеленський зустрівся з міністром закордонних справ, Європейського Союзу та співробітництва Іспанії Хосе Мануелем Альбаресом.

— Завдяки Іспанії за важливу гуманітарну підтримку, у тому числі за передані сьогодні 30 сучасних автомобілів швидкої допомоги. А також за теплий прийом українців, змушених через війну виїхати за межі нашої держави.

Рішення Іспанії про передачу Україні систем протиповітряної оборони має для нас справді велике значення, – повідомив Зеленський після зустрічі.

21:45 У Німеччині зареєстровано понад 1 млн біженців з України — Олаф Шольц.

Цього року влада країни мобілізує додатково €1,5 млрд  для підтримки українців, які рятуються від війни.

Наступного року держава виділить ще 1,5 млрд. євро для українців, які прибули до Німеччини, і 1,25 млрд. євро для біженців з інших країн.

21:21 «Укрпошта» використовує Starlink на базових точках, — генеральний директор компанії Ігор Смілянський.

«Укрпошта не планує припиняти роботу за умов, коли немає електрики чи зв'язку. Ми розробили всі процедури, які дозволяють нам працювати. Наприклад, ми купуємо генератори, і навіть встановлюємо Starlink на базових точках.

Завдяки цьому, зокрема, можемо надалі надавати базові послуги для населення», – заявив Смілянський.

19:34 Мобілізованих з окупованого Криму перекидають на Кінбурнську косу на тимчасово окупованій частині Миколаївської області. Про це «Суспільному Крим» розповів один з незаконно мобілізованих кримчан.

— Тиждень тому ми приїхали в Херсонську область з Джанкоя. Потім нас повезлии на Кінбурнську косу, це наче вважається Миколаївська область. До цього сюди звозили ДОТи та різні укріплення. Командири кажуть, що ми тут будемо тримати оборону у випадку десанту з українського боку, — зазначив він.

19:16 Окупанти самовільно зводять невідому споруду поблизу сховища з відпрацьованим ядерним паливом на Запорізькій АЕС, повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України.

Окупанти будують невідому споруду з порушенням українського законодавства, норм, правил і стандартів ядерної та радіаційної безпеки. Крім того, персонал ЗАЕС не допускають до місця будівельно-монтажних робіт. 

Держатомрегулювання вимагає обмежити експлуатацію цього сховища. «Енергоатом» доручив гарантувати безпеку праці, здоров'я персоналу та охорону навколишнього природного середовища ЗАЕС.

18:30 Міська влада Миколаєва працює над тим, щоб встигнути до середини листопада зашити усі вибиті внаслідок обстрілів вікна у квартирах містян.

Про це «НикВести» розповів Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, йдеться у статті «Зима близько: Яким буде опалювальний сезон в Миколаєві?»

Відповідаючи на питання журналіста, мер Миколаєва констатував, що міська влада не встигає виконати всі роботи до початку опалювального сезону через брак людей та велику кількість пошкоджень.

— Трохи не встигаємо. Я думаю, що всі вікна будуть закриті десь на середину листопада. Це пов’язано з тим, що нам не вистачає людей, а кількість обстрілів та кількість розбитих вікон збільшується майже щодня. На момент інтерв’ю за тими темпами тих команд, які ми маємо, у нас є всі матеріали, але ми не встигаємо фізично закрити до 1 листопада, як я ставив задачу. І сьогодні я бачу, що це буде на рівні 10 - 15 листопада, - сказав Олександр Сєнкевич.

17:05 На Херсонщині мер окупованих Олешок закликав мешканців якнайшвидше евакуюватися через загрозу бойових дій на території міста.

— Із заяв так званих керівників окупаційної «влади» ми розуміємо, що більша частина території Олешківської ТГ буде перетворена на плацдарм для ведення бойових дій. Я особисто та більшість жителів громади проти всіх незаконних дій окупантів. Всі ми знаємо ціну кожному квадратному метру наших домівок і всього того, що нелегкою працею заробляли все життя. Але! Нас підвели до вибору – нелегке життя в евакуації або смерть в своїх оселях. «Освободітєлі» не дають іншого вибору. Зробіть все, щоб вижили ви та ваші сім’ї, – написав Євген Рищук.

16:33 Сили оборони Півдня України виконали близько 100 вогневих завдань по позиціях та логістиці російських окупантів у Херсонській та Миколаївській областях.

Про це йде мова у зведенні Оперативного командування «Південь» щодо поточної ситуації 2 листопада.

Вказується, що підрозділи ракетних військ і артилерії Збройних сил України завдали уражень по місцях скупчення ворога, а також логістичним ланцюгам. Інформація щодо втрат противника дорозвідується.

Тим часом призначені російськими окупантами гауляйтери та підконтрольні Кремлю інформагенції заявляють про серію ударів в районі Антонівського мосту поблизу Херсону. Йде мова про застосування 18 ракет HIMARS, з яких 12 нібито збило російське ППО, а 6 вразили свої цілі.

15:56 Російські війська будують захисні споруди на лівобережжі Херсонщини, зокрема і в Новій Каховці, повідомив міський голова міста Володимир Коваленко.

— Мова йде про окопи, відповідні укріплення з метою оборони у подальших боях зі Збройними силами України. Відповідно проводиться ціла низка примусового характеру дій, пов’язаних з тим, щоб звільнити територію від населення цивільного, – сказав він.

Разом із цим, стверджує мер, окупанти вимагають відселятися жителів вулиць, які розташовані біля самого Дніпра.

15:28 Після перемоги України над Росією президент Володимир Зеленський передусім планує з'їздити в деокупований Крим. Про це він сказав інтерв'ю чеському телебаченню, яке опублікував YouTube-канал Офісу президента України.

— Я поїду в Крим. Я дуже хочу побачити море, – сказав президент.

На уточнення журналіста, коли це станеться, Володимир Зеленський відповів, що «не взимку»: «Що робити на морі взимку? Я поїду туди, коли буде тепліше».

У Володимира Зеленського також запитали, чи очікує він на перемогу України наступного літа.  

— Я цього хочу. У нас буде наша перемога, – відповів президент.

15:10 Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич показав, як комунальники закладають мішками з піском пам’ятник Героям Небесної Сотні. Планується використати більше 3 тисяч мішків. Роботи виконують працівники КП «Пілот».

14:49 Колаборанта Сальдо викрили на ухилянні від сплати ₴60 млн податків, повідомляє Бюро економічної безпеки.

Співробітники Бюро проаналізували прибутки та витрати колишнього народного депутата та члена проросійської партії «ОПЗЖ». Виявилося, що вони значно різняться.

Детективи відкрили кримінальну справу через ухиляння від сплати податків (ч. 3 ст. 212 ККУ). За це загрожує штраф від 255 тисяч до 425 тисяч гривень із позбавленням права обіймати певні посади до 3 років із конфіскацією майна.

14:11 Данські компанії допомагають Миколаївщині відновлювати роботу підприємств, які постраждали внаслідок обстрілів. Зокрема об'єкти інфраструктури, водо- та теплопостачання регіону. Про це повідомляє Міністерство розвитку громад та територій України.

У межах співпраці з липня 2022 року данські компанії Aarsleff та Grundfos, а також Данське державно-приватне партнерство передали Миколаївщині 16 насосів та інше обладнання, необхідне для відновлення критичної інфраструктури водопостачання у регіоні.

— Найближчим часом данські партнери планують, зокрема, передати ще 13 насосів та 25 систем зворотного осмосу, — йдеться в повідомленні.

13:09  Росія вирішила повернутися до виконання зернової угоди, з якої вона самовільно «вийшла» в суботу.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив у Анкарі, що зерновий коридор для експорту українського продовольства запрацює з полудня середи, повідомило агентство Bloomberg News.

За словами Ердогана, міністр оборони Росії Сергєй Шойгу зателефонував до свого турецького колеги, щоб повідомити про початок операцій.

Невдовзі після оголошення Ердогана Міноборони РФ опублікувало повідомлення, що Росія відновлює участь у чорноморській зерновій ініціативі.

В міністерстві заявили, що Росія отримала «письмові гарантії» від України щодо невикористання зернового коридору для ведення бойових дій проти РФ.

— Російська Федерація вважає, що отримані гарантії наразі видаються достатніми та відновлює реалізацію угоди – Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продовольства з портів України («Чорноморська ініціатива»), зупинену після «теракту» в Севастополі, — йдеться у повідомленні міністерства.

12:56 Будівельна бригада з Чернівців допомагає Миколаєву зашивати ОСБ плитами вікна у багатоквартирних будинках та на об’єктах критичної інфраструктури.

«Дякую бригаді за роботу, а всій громаді Чернівців та моєму колезі Роману Клічуку за підтримку Миколаєва», - подякував мер Олександр Сєнкевич.

12:04 Фонд Сергія Притули оголосив збір коштів на гусеничну броньовану техніку, яка вкрай необхідна захисникам в умовах поганої зимової погоди.

Фонд збирається закупите 50 бронетранспортерів британського виробництва «Спартан», повідомив Притула.

— Цей день настав. Ми розпочинаємо новий великій збір. Дощі і скоро вже сніги будуть в Україні, це означає, що нашим військовим вкрай, просто позаріз буде необхідна гусенична техніка, — зазначив він.

Сергій Притула додав, що фонд шукає броньовану гусеничну техніку. Зокрема, британські «спартани» – їх є велика кількість.


11:18 У Миколаєві ряд об’єктів та пам’яток забарикадують мішками з піском, щоб врятувати від можливих пошкоджень через постійні обстріли з боку російський загарбників.

«На вулиці Садовій у нас є дуже знакові пам’ятки. Я не буду всі озвучувати, але є об’єкти, які ми заховаємо. Тисячі мішків, десятки тонн піску, але воно варте того, щоб заховати святі місця для миколаївців, - повідомив перший заступник Миколаївського міського голови Віталій Луков.

10:20 На пам’ятник Катерині II в центрі Одеси надягли червоний ковпак ката, а на руку повісили зашморг.

Раніше пам’ятник неодноразово обливали фарбою та розписували різними гаслами.

09:46 Окупанти вночі атакували Україну «Шахедами» — збито 12 з 13, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

«12 із 13 знищено протиповітряною обороною у східних та центральних областях держави», — йдеться в повідомленні.

Як додають військові, 6 БПЛА збито зенітними ракетними підрозділами, авіацією та мобільними вогневими групами повітряного командування «Схід».

«Ще шість — у зоні відповідальності повітряного командування «Центр», із залученням винищувальної авіації, підрозділів зенітних ракетних військ, а також мобільних вогневих груп Сухопутних військ та Сил територіальної оборони України», — додають в ПС ЗСУ.

09:15 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 2 листопада:

Миколаївський район:

Вчора, 1 листопада, о 12:10 ворог завдав удару по сільськогосподарському підприємству Шевченківської громади. Постраждалих немає.

Також вчора, орієнтовно о 14:10 та 16:20, ворог завдав ударів по двох населених пунктах Галицинівської громади. Внаслідок обстрілу касетними снарядами в одному з пунктів людина отримала поранення. Детальна інформація уточнюється.

Вранці, 2 листопада, о 06:00 внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено житловий будинок у населеному пункті Первомайської громади. Постраждалих немає.

Баштанський район:

Вчора, 1 листопада, з 09:30 до 12:00 та сьогодні, 2 листопада, о 03:45 обстрілів зазнав населений пункт Широківської громади. Внаслідок влучання боєприпасів та їх уламків виникло загоряння одного будинку. Також влучання були в раніше зруйновані будівлі. Постраждалих немає.

Тривають обстріли Березнегуватської громади. Так, вчора, орієнтовно о 22:32 було обстріляно один з населених пунктів громади. Постраждалих немає. Інформація щодо пошкоджень уточнюється.

08:43 ЗСУ знищили 12 загарбників під Снігурівкою, повідомляє Генштаб. Там уточнили дані по втратах окупантів після удару наших захисників 30 жовтня.

Також підтверджено втрати противника в районі населеного пункту Музиківка Херсонської області 29 жовтня. Внаслідок вогневого ураження, знищено зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцир-С1», а до десяти одиниць іншої військової техніки ворога зазнали пошкоджень.

07:55 Триває примусова так звана «евакуація» цивільних жителів з населених пунктів на тимчасово захоплених територіях Херсонської області, пише Генштаб.

Зокрема, з населеного пункту Велика Лепетиха окупанти вивозять людей автобусами. Виїзд приватним транспортом заборонений.

Відзначено переміщення російськими окупантами архівних документів із адміністративних будівель Херсону.

Читайте також: