• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

Антикорупційна експертиза знайшла ризики в проектах рішень міськради щодо ліквідації пологових будинків у Миколаєві

Громадська організація «Інститут законодавчих ідей» виявила корупційні ризики в проєктах рішень міської ради Миколаєва щодо затвердження передавальних актів пологових будинків №1 та №2, які фактично ліквідують та приєднують до міських лікарень №1 та №3 відповідно. 

Про це йдеться в висновках антикорупційної експертизи нормативно-правового акта міськради, пишуть «НикВести».

Як відомо, рішенням сесії від 31 липня пологові будинки №1 та №2 приєднали до двох багатопрофільних лікарень. Така необхідність була зумовлена тим, що за останній рік кількість пологів в місті значно скоротилась, через це коштів, які пологові будинки отримують від НСЗУ не вистачає на виплату заробітної плати в повному обсязі та основні платежі установ. Протягом двох місяців у пологових будинках працювали комісії з реорганізації, які займалися інвентаризацією майна та оптимізацією штату.

На сайті міської ради опублікувані проекти рішень про затвердження передавального акта та внесення змін до статутів лікарень, до складу яких увійдуть пологові будинки. Крім безпосередньо проектів рішень та пояснювальних записок, опубліковано також і висновки антикорупційної експертизи. 

Експерти громадської організації зазначають, що у нормах положень статутів лікарень, які планується оновити, відсутні механізми прозорості та відкритості в діяльності управління.

Скриншот з документу

«Така ситуація закритості сама по собі є корупціогенним фактором, оскільки за відсутності механізмів прозорості та відкритості діяльності спрощуються умови для вчинення корупційних та пов'язаних з корупцією правопорушень», — стверджують фахівці.

Зокрема, експерти наводять ряд факторів, які сприяють вчиненню корупційних правопорушень, серед яких:

  • дублювання повноважень;
  • відсутність чи недосконалість процедури вирішення конфлікту інтересів;
  • створення надмірних обтяжень чи штучних перешкод для отримувачів послуг ОМС;
  • недотримання принципу прозорості та відкритості;
  • відсутність чи недоліки процедур добору (конкурсу) на керівні посади у відповідному суб'єкті правозастосування.

Таким чином, у висновку експертизи «Інститут законодавчих ідей» заявляє, що проєкт рішення та статуту закладів в новій редакції містить корупційні ризики та не рекомендується до прийняття міською радою без додаткового доопрацювання і врахування рекомендацій.

Як відомо, у зв’язку з реорганізацією миколаївських пологових будинків №1 та №2, роботу втратять 57 працівників медичних закладів.

Варто зазначити, що колектив пологового будинку №2 в Миколаєві вважає помилковим рішення міської влади щодо фактичної ліквідації та збереження у місті лише одного профільного медзакладу. 

Очільниця міського управління охорони здоров‘я Ірина Шамрай, пояснюючи необхідність проведення реорганізації медзакладів, заявляла, що за останні 7 років кількість вагітних у Миколаєві зменшилась у 5 разів.

Міська влада планує зберегти у місті майже на півмільйона жителів один пологовий будинок — №3, який знаходиться у мікрорайоні Ліски у Заводському районі Миколаєва. 

Нагадаємо, у січні 2022 року миколаївська блогерка розказала про вартість «безкоштовних» пологів у пологовому будинку №3: 10 тисяч гривень — кесарів розтин, 8 тисяч гривень — природні пологи. Також була названа вартість звичайної палати — 580 гривень на день, але є і за 2500 гривень на день за цінами станом на початок 2022 року.

Зазначимо, ще держава гарантує безкоштовні пологи в Україні. У грудні 2021 року міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявляв, що Національна служба здоров'я України компенсує за одні пологи 15 тисяч 101 гривню за програмою медичних гарантій. За даними системи E-Health Миколаївський пологовий будинок №3 отримав у 2021 році 43 мільйони 125 тисяч 99 гривень за цією програмою. 

Читайте також: