• понеділок

    7 жовтня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 7 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

Війна, 210-й день: українські захисники нищать пункти управління та переправи росіян на Херсонщині

Фото: Оперативне командування «Південь»

21 вересня триває 210-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Вчора надвечір росіяни зі «Смерчів» вдарили по Баштанському району. В кількох населених пунктах перебито постачання електрики. Без людських втрат, повідомили в ОК «Південь».

Загалом на Південнобузькому напрямку протягом минулої доби обстрілів з боку противника зазнали понад 25 населених пунктів вздовж всієї лінії зіткнення, повідомляє Генштаб.

Зокрема, це Високопілля, Миролюбівка, Кар’єрне, Новогригорівка, Білогірка, Благодаті11:1-вка, Андріївка, Зоря, Шевченкове, Тернові Поди, Правдине та Мирне.

В свою чергу, ЗСУ на Херсонщині вчора ліквідували ще понад 150 окупантів та 40 одиниць техніки, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Онлайн-репортаж

Оновлюється

20:31 Російські окупанти вирішили «включити» до складу захопленої Херсонської області місто Снігурівка та село Олександрівка Миколаївської області, щоб їхні мешканці «проголосували» на фейковому «референдумі».

Про це повідомив гауляйтер Херсонщини Кирило Стремоусов, пишуть підконтрольні Кремлю «РІА Новости».

За його словами, мешканці окупованого міста та села самі «попросили» про це.

— До нас звернулися представники села Олександрівка та міста Снігурівка звільненої частини Миколаївської області та попросили включити їх до складу Херсонської області. Тепер вони як адміністративні одиниці Херсонської області братимуть участь у референдумі, — сказав колаборант.

19:58 Колишній миколаївський журналіст, сепаратист Юрій Барбашов, який наразі виконує обов'язки голови окупаційної адімінстрації Снігурівки заявив, що місцеві жителі «натхненні референдумом», який незабаром планує проводити Росія. Про це він сказав виданню «РІА Новости», підконтрольному Кремлю.

«Жителі Снігурівки на Миколаївщині натхненні референдумом, що пройде незабаром: з’явилася можливість стати громадянами справжньої держави, а не якоїсь структури, яка під неї мімікрує», — пишуть «РІА Новости».

Юрій Барбашов заявив, що начебто ще у 2014 році миколаївці і жителі області в опитуванні, яке проводили сепаратисти, висловилися за приєднання до РФ.

— Ще 16 березня 2014 року в Миколаєві було проведено пробний референдум у вигляді опитування про приєднання наших територій до Росії та відновлення історичної території Новоросії. Це було публічне опитування, воно широко висвітлювалося, відбувалося того ж дня, що й референдум у Криму. І відповідь мешканців Миколаєва та області була позитивною. Зараз наше населення натхненне, що з'явилася нарешті можливість стати громадянами справді держави, а не такої собі структури, яка під нього мімікрує. А держави потужної, шановної, суверенної, яка діє відповідно до сподівань свого населення, а не якогось заокеанського дядька, — сказав він.

Далі Юрій Барбашов почав розповідати типові російські наративи про американську гегемонію, транснаціональні корпорації та вплив США на Європу. А також заявив про привабливість статусу громадянина РФ.

— Певний правовий статус громадянина Росії дуже привабливий. І дуже довго ворота були для мешканців України не дуже прочинені, зараз вони відчинені навстіж. І цією можливістю, я впевнений, більшість нашого населення скористається, — заявив сепаратист.

19:11 Ввечері 21 вересня деякі росіяни вийшли на мітинги проти війни в Україні та оголошеної презедентом РФ Володимиром Путіним мобілізації.

В Москві учасники акції зібралися на Арбаті, однак майже одразу почалися затримання.

Мітингуючі скандують лозунги «Нет войне!». В центр зігнали силовиків та автозаки. Вони по одному вичіпляють активістів та забирають їх до машин.

18:08 Часткову мобілізацію в РФ оголошено, зокрема, через провали російської армії на Півдні, вважає очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

— Наші Збройні сили показують результат. Можна констатувати, що президент Росії невпевнений в подіях і намагається людським ресурсом перекрити діри, які зараз є в Збройних силах Росії, – каже він.

17:08 Центральний районний суд Миколаєва заарештував без права внесення застави місцевого жителя, який через мессенджер передавав спецслужбам РФ інформацію про переміщення підрозділів та техніки ЗСУ містом із зазначенням координат та розташування блокпостів з військовослужбовцями поблизу одного з мостових переходів.

Суд також наклав арешт на дві його квартири в Миколаєві та Одесі.

16:40 Після того як російський президент Володимир Путін оголосив часткову мобілізацію в РФ, у месенджері Telegram з’явилася низка каналів, де обіцяють інформувати про місця вручення повісток.

Про це повідомляє Інститут масової інформації.

— Зазвичай назва такого каналу складається з питання «Где раздают повестки?» та назви окремого міста. До прикладу, «Где раздают повестки? Москва», «Где раздают повестки? Ростов», «Где раздают повестки? Санкт-Петербург». Такі ж телегерам-канали є для Воронежа та Бєлгорода, — йдеться у повіомленні.

16:15 Погрози ядерною зброєю з уст російського диктатора Володимира Путіна не є чимось новим. Малоймовірно, що він вдасться до її застосування.

Про це в інтервю німецькому виданню Bild заявив президент України Володимир Зеленський.

Як зазначив глава держави, він не був вражений від чергового шантажу глави Кремля.

— Я не вірю, що (Путін, — прим.) буде використовувати цю (ядерну, — прим.) зброю. Не думаю, що світ дозволить йому її використати, — сказав Володимир Зеленський.

16:05 Перша леді України Олена Зеленська зустрілась у Нью-Йорку з новою прем‘єр-міністеркою Великої Британії Ліз Трасс. Очільниця британського уряду запевнила, що буде найбільшою подругою України.

Про це дружина Президента України розповіла в Телеграмі.

Олена Зеленська повідомила, що познайомилася з Трасс у Нью-Йорку, куди вони обидві прибули на 77-му сесію Генеральної асамблеї ООН.

15:46 Сьогодні вдень, 21 вересня, на вулиці Генерала Карпенка, 37 у Миколаєві на водогоні трапився порив. Через це навколо місця аварії утворилося озеро води.

Про це повідомляє кореспондент «НикВести».

15:39 Під час першої хвилі часткової мобілізації Росія зможе зібрати щонайбільше до 50 тисяч військових.

Такий прогноз озвучив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко в ефірі національного телемарафону, пише НВ.

— Ми маємо розуміти, що ця мобілізація не означає, що завтра всі 300 тисяч з'являться на лінії зіткнення. Насамперед у них потрапляють ті, хто має військові спеціальності, тому, думаю, ця хвиля буде 40-50 тисяч, — сказав Вадим Денисенко.

15:12 Єнакіївський металургійний завод на окупованій частині Донеччини припиняє роботу через брак персоналу, який мають намір «мобілізувати».

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

— Влада «ДНР» скасувала дію раніше виданих документів про відстрочку/звільнення від мобілізації. У зв’язку з цим планується «мобілізувати» від 200 до 500 працівників Єнакіївського металургійного заводу. Через нестачу персоналу виробництво на заводі «тимчасово призупиняється, — йдеться у повідомленні.

14:50 На сьогоднішній день у Миколаєві наслідки обстрілів ліквідовують 32 будівельні бригади.

Вони забивають вікна у багатоповерхівках та соціальних закладах, ремонтують дахи, повідомляє міський голова Олександр Сєнкевич.

14:39 Так званий Верховний суд окупованого Криму оголосив вирок заступнику голови Меджлісу Наріману Джелялову, а також активістам Азізу та Асану Ахтемовим. Окупаційна влада звинувачує їх у підриві газопроводу в селі Перевальне.

Про це повідомляє «Кримська солідарність».

«Прокурор» просив дати усім фігурантам 15 років ув'язнення в колонії суворого режиму, з обмеженнями в пересуванні упродовж року після відбування покарання. Також просив штраф.

14:21 Часткова мобілізація у Росії є достатньо сильним пострілом собі у ногу. Вона матиме у довгостроковій перспективі серйозні наслідки для Російської Федерації.

Про це повідомив під час всеукраїнського телемарафону UArazom радник міністра внутрішніх справ Ростислав Смірнов.

— Це, з певної точки зору, позитивна новина для нас. Це достатньо сильний постріл собі у ногу зі сторони РФ. І ми просто маємо розуміти, що ми живемо насправді в історичний момент того, коли Росія нарешті почала визнавати свої втрати на Сході. Вона почала визнавати свої програші, — заявив Ростислав Смірнов.

14:08 Пентагон 15 вересня уклав контракт на дрони-камікадзе Switchblade 600 для України.

Про це повідомляє Міністерство оборони США.

Сума контракту — 2,2 мільйона доларів, а підрядник — AeroVironment. Кількість дронів не зазначена.

Наразі у ЗСУ на озброєнні є Switchblade 300, дальність яких становить 10 кілометрів. «Старші» Switchblade 600 відрізняються потужною бойовою частиною, як у протитанкового комплексу Javelin. Вони призначені для знищення важкої бронетехніки на відстані до 40 кілометрів. Перебувати в повітрі Switchblade 600 можуть до 40 хвилин. Атакують ціль такі дрони зі швидкістю 185 км/год.

13:47 За результатами форуму «Agro&Food Security Forum», який відбувся у Варшаві, підписані експортні багатомільйонні контракти на десятки тисяч тон зернових, зокрема з постачальниками з Миколаївської області.

Про це розповів член виконавчого комітету Миколаївської міської ради Андрій Стахурський у Facebook.

— Приєднавшись до команди Ascet Shipping прийняв участь у форумі «Agro&Food Security Forum» у місті Варшава,  який проходив за підтримки Міністерство аграрної політики та продовольства України та Міністерство сільського господарства та розвитку сільських районів республіки Польщі, основна тема - забезпечення світової продовольчої безпеки, створення нових логістичних ланцюгів, також відбулась робоча поїздка до портів Гданська та Гдині, — зазначив він.

13:31 З метою безпеки Латвія не видаватиме гуманітарні чи інші види віз громадянам Росії, які ухиляються від мобілізації.

Про це міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевич написав у Twitter.

При цьому він додав, що Рига не змінюватиме введених з 19 вересня обмежень на перетин кордону для громадян Росії з шенгенськими візами.

13:14 Відразу після виступу президента РФ Путіна, під час якого він, зокрема, оголосив про часткову мобілізацію, росіяни розкупили всі прямі квитки на 21 вересня до Стамбула та до Єревану.

Про це пишуть російські ЗМІ.

Росіяни розкупили за кілька хвилин всі прямі квитки з Москви до Стамбула і Єревана. За даними сервісів продажу квитків, також закінчилися квитки до Тбілісі. В більшість країн росіяни не можуть долетіти прямими рейсами у звʼязку із санкціями, впровадженими за повномасштабний напад на українців.

13:09 Міноборони Росії відзвітувало, що знищило у Новій Одесі бригаду тероборони та десятки «націоналістів».

Високоточними ударами ВКС Росії по пунктах тимчасової дислокації 35-ї бригади морської піхоти ЗСУ та 114-ї бригади територіальної оборони в районах населених пунктів Новогригорівка та Нова Одеса Миколаївської області знищено понад 70 націоналістів, понад 15 одиниць спеціальної військової техніки та автомобілів, — заявили в Міноборони РФ.

 Як повідомлялося, ракетний удар було завдано 19 вересня. Було пошкоджено приватні будинки, торгові кіоски, аптеку, магазин. Також внаслідок обстрілу сталася пожежа гаражу на території приватного домоволодіння. Постраждалих немає. Пізніше стало відомо, що росіяни били по центру міста з літаків-винищувачів Су-35 двома крилатими ракетами Х-59.

12:30 Керівництво Миколаївщини шукає транспорт для евакуації в разі ударів по Південноукраїнській атомній електростанції, оскільки велика частина автобусів була мобілізована для потреб ЗСУ.

Про це під час брифінгу 21 вересня в Українському медіацентрі розповів голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Він відзначив, що у 30-кілометровій зоні від станції були проведені усі необхідні заходи безпеки та підготовка до потенційної атаки. Разом з тим, є нестача евакуаційного транспорту, додав голова ОВА.

«В нас є там проблема з транспортом, бо багато транспорту мобілізовано, за завданням передано військовим. Це є актуальним питанням. Ми зараз звертаємося щодо поновлення автобусного парку у разі цієї небезпеки», — відзначив голова ОВА.

Віталій Кім пояснив, що додатковий транспорт потрібен, аби вивезти з 30-кілометрової зони якомога більше людей за найкоротший час і не робити додаткові кола.

12:00 В Миколаєві судитимуть інформатора російських окупантів, який надавав дані для корегування вогню, повідомляє пресслужба Миколаївської обласної прокуратури.

Слідством встановлено, що у червні та липні поточного року обвинувачений неодноразово, на систематичній основі, збирав та поширював через спеціально створений представниками країни-агресора Telegram-канал, інформацію про місця розташування Збройних Сил України та територіальної оборони в місті Миколаєві.

Обвинувачений перебуває під вартою. Досудове розслідування здійснювалось слідчими слідчого відділу Служби безпеки України в області.

За злочин передбачено позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

11:10 У Росії анонсували акцію протесту проти мобілізації, яку оголосив президент Володимир Путін. Про це повідомляє рух «Весна» в Twitter

Активісти закликають росіян виходити на протести у всіх містах країни. Старт акції запланований сьогодні, 21 вересня, о 19:00 за місцевим часом.

— Щойно Володимир Путін оголосив часткову мобілізацію в Росії. Це означає, що тисячі російських чоловіків - наших батьків, братів і чоловіків - будуть кинуті в м'ясорубку війни. За що вони помиратимуть? За що матері і діти проливатимуть сльози? За палац Путіна?,  йдеться у повідомленні.

10:28 Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім вважає, що президент РФ Володимир Путін вирішив відправити на війну молодих хлопців, серед яких не має підтримки, та чоловіків з тимчасово окупованих територій України.

— Їхав в машині на роботу. Трапилась інформація, що Путін оголосив часткову мобілізацію, замість того, щоби визнати поразку у цій «воєнній операції» та вивести усі війська. Таке ще одне чергове випробування для України. Наскільки я зрозумів, перша категорія мобілізованих Путіним будуть молоді люди до 35 років, яких він збирається поховати на території України. Плюс мобілізувати після «референдуму» на окупованих територіях хочуть українських громадян, які візьмуть російський паспорт. При тому, що у Путіна основна підтримка електорату серед людей старше 50 років. Тобто він вбиває молодих, тих, хто може мислити, щоб утриматися при владі за рахунок старих. Ось така *****, малята, — сказав Віталій Кім.

09:50 Також президент РФ Володимир Путін знову почав погрожувати ядерною зброєю.

Під час свого виступу Путін заявив, що країни Заходу влаштували «ядерний шантаж» Росії, відтак при загрозі територіальній цілісності вона готова «використати всі наявні в себе засоби».

—Ті , хто веде ядерний шантаж проти Росії, повинні пам'ятати, що роза вітрів може розвернутися в їхній бік. При загрозі своєї територіальної цілісності Росія використовує всі наявні засоби, включаючи ядерну зброю, це не блеф, заявив президент РФ.

09:20 Президент РФ Володимир Путін заявив про часткову мобілізацію. Мобілізаційні заходи розпочнуться вже сьогодні.

За його словами, указ вже підписано. Відправлення людей на війну Володимир Путін назвав «необхідними кроками для захисту територіальної цілісності».

— Призову на військову службу підлягатимуть лише громадяни, які зараз перебувають у запасі і передусім ті, хто проходив службу в лавах ЗС, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід. Покликані на військові службу перед відправкою в частині обов'язково проходитимуть додаткову військову підготовку з урахуванням досвіду спеціальної військової операції,  заявив він.

08:40 Армія РФ уночі атакувала ЗАЕС — є пошкодження на одному енергоблоці, повідомляє «Енергоатом».

«21 вересня 2022 року, о 01:13 в результаті чергового обстрілу Запорізької АЕС рашистськими терористами було пошкоджено обладнання зв’язку енергоблоку № 6 з відкритим розподільчим пристроєм ЗАЕС», — зазначили у держпідприємстві.

Унаслідок атаки відключились блоковий трансформатор і трансформатори власних потреб енергоблоку.

Через втрату живлення відбувся аварійний запуск двох дизель-генераторів систем безпеки для забезпечення роботи насосів охолодження палива.

«О 02:00 персоналом ЗАЕС була знайдена можливість і налагоджено живлення власних потреб енергоблоку № 6 від системи шин інших енергоблоків станції. Дизель-генератори 6-го енергоблоку були вимкнені і переведені в режим чергування», — додали в «Енергоатомі».

07:40 Ракетно-артилерійські підрозділи відпрацювали понад 210 вогневих завдань по пункту управління ворожим військом в Бериславському районі, осередках сил та техніки в районі Гаврилівки і Чорнобаївки, по Дар’ївському мосту та понтонній переправі біля Нової Каховки.

Також в Новій Каховці вогневим контролем зупинено ремонтні роботи на мосту і уражено колонну військової техніки, що готувалася до переправлення через Дніпро.

Втрати ворога на херсонському напрямку за минулий день становлять 151 окупанта та понад 40 одиниць техніки, серед якої:

  • 7 танків
  • 19 одиниць авто-бронетехніки
  • 4 гаубиці, в тому числі самохідних «Мста-С» і звичайних «Мста-Б»
  • 2 самохідні гаубиці «Акація»
  • 4 самохідних артустановки.

Також дорозвідувані дані попередніх уражень свідчать, що знищено ще 62 окупанти, 5 броньованих машин, підтверджено ураження складу з боєприпасами в Благодатному, пункту управління 7 десантно-штурмової дивізії в Чорнобаївці.

Читайте також: