• понеділок

    7 жовтня, 2024

  • 17.7°
    Гроза

    Миколаїв

  • 7 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 17.7° Гроза

223-й день війни: Масштабний контрнаступ ЗСУ на Херсонщині

Фото: Оперативне командування «Південь»

4 жовтня триває 223-я доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Протягом останньої доби на Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони понад 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення, повідомляє Генштаб.

В свою чергу, вчора на півдні ЗСУ знищили понад 80 окупантів і 60 одиниць техніки, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Авіацією було нанесено 9 ударів по ворожих позиціях та об’єктах, а ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 290 вогневих завдання.

Ліквідовано:

  • 87 окупантів
  • 31 танк
  • реактивну систему залпового вогню «Ураган» і транспортно-заряджальну машину до неї
  • мінометний комплекс «Сані» 120-го калібру
  • 27 одиниць іншої авто-бронетехніки
  • Ще 2 танки і БМП були затрофеєні.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:32 Захисники України звільнили, закріпилися та повернули державний прапор у вісім населених пунктів Бериславського району Херсонської області. Про це повідомили в оперативному командуванні Південь у вівторок, 4 жовтня. 

«За результатами ретельно спланованої та блискуче реалізованої військової операції із визволення територій Херсонщини з-під окупації, нашими підрозділами звільнено, закріплено і відновлено державний прапор України у восьми населених пунктах», - наголосили в командуванні.

Захисники України звільнили такі населені пункти:

  • Любимівка;
  • Хрещенівка;
  • Золота Балка;
  • Біляївка;
  • Українка;
  • Велика Олександрівка;
  • Мала Олександрівка;
  • Давидів Брід.

22:00 Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас  заявила, що Захід не повинен піддаватися ядерним загрозам Москви чи передчасним мирним пропозиціям, коли ЗСУ досягають найбільших успіхів в боях.

Свою позицію вона озвучила в інтерв’ю Associated Press.

Очільниця уряду Естонії підкреслила, що останнім часом «дуже небезпечні» заклики до переговорів і миру в Україні надходять від «дуже видатних людей».

За її думкою, такі пропозиції зараз грають на користь лише Росії.

Вона додала, що ядерні погрози від РФ слід сприймати серйозно, «але не в тому сенсі, що «о, давайте здамося». ЄС навпаки має збільшити підтримку України.

— Ядерні держави світу дали дуже чіткий сигнал Росії: «Коли ви використовуєте ядерну зброю, дороги назад не буде, — нагадала Кая Каллас.

22:00 Генасамблея ООН збереться знову, терміново, у понеділок, 10 жовтня, на прохання України та Албанії для обговорення російської анексії.

Про це повідомила речниця ООН Пауліна Куб'як.

Під час цієї запланованої сесії без кінцевої дати Генеральна Асамблея, яка об’єднує 193 країни-члени ООН, повинна розглянути резолюцію, яка зараз готується, щодо російської анексії українських регіонів.

Минулої п’ятниці Росія заблокувала ухвалення резолюції Ради Безпеки, яка засуджує анексію нею чотирьох українських областей. Окрім вето Росії, чотири країни утрималися (Китай, Індія, Бразилія та Габон).

Проект резолюції, підготовлений США та Албанією, закликав усі держави та інші організації «не визнавати псевдоанексію» чотирьох регіонів і вимагав вивести російські війська «негайно, повністю та безумовно». США ще до голосування пообіцяли, що якщо Росія скористається своїм правом вето, то тема піде на розгляд Генасамблеї, де кожна країна має один голос, без права вето.

21:40 Українська армія посилиться новим пакетом допомоги від США, розрахованому на 625 мільйонів доларів.

Про це заявив президент США Джо Байден після спілкування з українським лідером Володимиром Зеленським, повідомляється на сайті Білого дому.

У ЗСУ поставлять 4 реактивні системи залпового вогню HIMARS, боєприпаси, бронетехніку та транспортні засоби.  За інформацією ЗМІ, українські військові отримають 200 тактичних колісних машин, які стійки до підриву на замінованих територіях.

Президент США ще раз акцентував, Вашингтон ніколи не визнає російську анексію української землі. Байден також попросив українську владу продовжувати постачати продовольство на світові ринки відповідно до «зернової угоди», укладеної влітку.

21:20 На постійному брифінгу Міністерства оборони Росії була мапа поля бою в Україні, на якій був відмічений 30-кілометровий відступ росіян на Херсонщині.

На це звернуло увагу видання «Агентство».

На перший тиждень жовтня у Харківській області майже не залишилося значних російських формувань, також окупанти втратили контроль на північною частиною Херсонської області, за яку довгий час тривали бої.

На показаній карті можна побачити, що на Харківщині росіяни контролюють вузьку частину території неподалік від Дворічної, хоча за день до цього Міноборони РФ запевняло у збереженні контролю над всією землею на схід від річки Оскіл.

Відповідно за добу ЗСУ звільнили дві третини підконтрольних Росії територій області.

 
 
Провали на Херсонщині росіяни відмітили самостійно: лінія фронту в області відкотилася у південну частину регіону на 30 кілометрів і проходить між Дудчанами і Давидовим Бродом. 

21:00 У Росії задоволені, скільки зерна їм вдалося викрасти з окупованих територій України за 7 місяців з повномасштабного вторгнення.

У цьому зізнався аграрний міністр РФ Дмитро Патрушев, пише німецька газета Bild.

Він заявив, що очікує «гарного врожаю» від анексованої української землі.

— З урахуванням тих орних земель, які там є, я думаю, що до російської скарбнички додасться не менше 5 млн. тонн зернових. Також я думаю, що підемо і іншими культурами. Цього року очікується історичний максимум по зерновим – 150 мільйонів тонн, з яких близько 100 мільйонів тонн – це пшениця, — сказав російський міністр.

20:49 Втеча російських військових на херсонському напрямку характеризується використанням мирних жителів задля прикриття від українських авіації та артилерії.

Про це повідомляє французьке видання Le Monde з посиланням на бійців ЗСУ, які ставали свідками подібних військових злочинів протягом останніх діб.

Аби вийти живими з північної частини Херсонщини, росіяни користуються цивільними українцями як «живим щитом».

— Зараз ми переходимо від одного села до наступного, потім до іншого і, нарешті, повернемо Херсон. Але прогрес уповільнюється через присутність цивільних осіб у селах, які утримуються окупаційними військами. За нашою інформацією, росіяни не дають їм залишити території, — пояснив ситуацію один з українських військових.

20:36 Наступ українських військових на південному фронті виявився настільки стрімким, що у російської армії не залишилося варіантів, окрім втечі.

Про це пише The Washington Post з посиланням на представника влади США.

Здобутки ЗСУ довели, що Україна здатна повернути собі території навіть тоді, коли Росія спробувала анексувати їх.

— Командири українських збройних сил на півдні створюють проблеми російському командуванню швидше, ніж росіяни можуть ефективно відповісти. І це посилює існуючу дисфункцію всередині російських сил вторгнення, — підкреслив західний чиновник на умовах анонімності.

На сході України ситуація для російської армії також погіршується з кожним днем. У приклад успішного контрнаступу джерело The Washington Post пригадало Лиман.

— Усі російські сили відступили в поганому порядку, зазнавши значних втрат від артилерійського вогню, коли вони намагалися залишити місто. Тоді, як ви пам'ятаєте, війська отримали наказ віддати територію. Але в Лимані ми вважаємо, що російські війська відступили, незважаючи на наказ оборонятися і залишатися. Відмова від цієї території - це саме те, чого Кремль не хотів, — сказав він.

19:59 На південному напрямку вже з’явилися мобілізовані в Росії резервісти, вони не пройшли необхідної підготовки і вже почали здаватися в полон.

Про це заявила речник оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк, пише LIGA.net.

— Кількість ми знаємо, але це тільки для нас. Вони з'явилися, вони не підготовлені, але цілком імовірно, що вони можуть готуватися безпосередньо на позиціях, – зазначила вона.

Наталія Гуменюк додала, що українські військові можуть стежити за цим процесом завдяки руху опору, який дає відповідну інформацію.

— Ми за ними ретельно слідкуємо та проводимо серед них ту ж інформаційну кампанію про те, щоб «не бруднивши» руки кров'ю, вони могли скласти зброю і перейти в «обмінний фонд», – додала вона.

За її словами, випадки здачі в полон вже є, поки що вони не дуже масові, але й кампанія розпочалася порівняно недавно.

— Є звернення і від підрозділів, і індивідуальні, – розповіла Наталія Гуменюк.

19:30 Екологічні збитки в Україні, спричинені повномасштабним вторгненням РФ, оцінюють у понад 35 мільярдів доларів. Під загрозою перебувають мільйони гектарів природних заповідників.

Про це заявив міністр екології Руслан Стрілець на слуханнях в Європарламенті в Страсбурзі, передає Reuters.

За даними міністра, близько 20% заповідних територій в Україні перебувають під загрозою знищення, і вже зафіксовано близько 2 тисяч випадків шкоди навколишньому середовищу.

За підрахунками України, збитки від забруднення повітря, спричиненого війною, наразі становлять близько 24,5 мільярда доларів, а ще понад 11 мільярдів доларів необхідно для усунення шкоди, завданої ґрунту.

Стрілець зазначив, що сім місяців війни спричинили викиди 31 мільйона тонн вуглекислого газу, що приблизно відповідає кількості, яку виробляє Нова Зеландія за рік. Ще 79 мільйонів тонн парникових викидів, за його словами, може бути вироблено під час відбудови зруйнованої інфраструктури.

19:08 Розповсюдження у західних ЗМІ новин про підготовку Росії до нанесення по Україні ядерного удару — це чергова стадія інформаційного тероризму, влаштованого РФ, щоб схилити Україну до перемовин на умовах кремля.

Це заявили в Центрі протидії дезінформації при Раді нацбезпеки та оборони України.

У Центрі навели за приклад публікацію італійської La Repubblica, яка писала з посиланням на джерела про російський «підводний човен з ядерними боєголовками, що вийшов на випробування», і статтю The Times про те, що Володимир Путін «наказує відправити в Україну ядерний військовий потяг». Також фіксуються чисельні відео у Twitter про наслідки точкового ядерного удару по Україні. Все це і може бути елементом тиску на Україну.

У Центрі зауважили, що РФ посилюватиме ядерний шантаж, а тому існує велика ймовірність різного роду провокацій з її боку.

18:52 Менш ніж за два тижні після оголошення «часткової» мобілізації Росію покинуло близько 700 тисяч людей.

Про це пише Forbes з посиланням на джерела.

За даними одного джерела, з початку мобілізації з Росії виїхало майже 1 млн людей. Друге джерело в адміністрації президента РФ повідомляє, що країну покинуло від 600 тисяч до 700 тисяч росіян. Співрозмовник видання підкреслив, що поки незрозуміло, який відсоток людей виїхав із країни з туристичною метою.

Як повідомляє Forbes, раніше ЗМІ наводили цифру 194 тисяч росіян, які виїхали за тиждень після оголошення про мобілізацію до Грузії, Казахстану та Фінляндії. На початку вересня, ще до оголошення часткової мобілізації, Росстат заявляв, що з початку року з РФ виїхали 419 тисяч осіб – удвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Міграційний відтік склав 96 тисяч проти приросту на 114 тисяч у 2021-му. 

18:24 Нобелівську премію з фізики у 2022 отримали троє науковців Ален Аспект, Джон Клаузер і Антон Зейлінгер.

Про це пише «Українська правда. Життя».

Комісія відзначила їхню працю «за експерименти із заплутаними фотонами, встановлення порушення нерівностей Белла та новаторство квантової інформаційної науки» найвищою науковою нагородою.

Переможців оголосили 4 жовтня під час конференції у Стокгольмі.

Ален Аспект, Джон Клаузер і Антон Зейлінгер провели новаторські експерименти з використанням заплутаних квантових станів, коли дві частинки поводяться як єдине ціле, навіть якщо вони розділені.

Результати дослідження розчистили шлях для нових технологій, заснованих на квантовій інформації.

17:55 Темпи зростання цін виробників промислової продукції у єврозоні зросли до найвищої позначки від початку спостережень.

Про це пише «Економічна правда».

Ціни виробників, тобто ціни, що сплачуються підприємствами за товари і сировину, зросли в річному вимірі на 43,3% в серпні, в порівнянні з 38% в попередньому місяці. Такі темпи зростання є найшвидшими за понад 40 років — з 1981 року, коли відповідні спостереження розпочалися.

Показник також перевищив прогноз економістів, опитаних агентством Reuters, які становили 43,1%.

Всі країни зіткнулися з рекордним зростанням цін виробників, але темпи серед найбільших економік варіювалися від 29,5% у Франції до 50,5% в Італії.

У Німеччині, яка нещодавно оголосила про енергетичний пакет на суму 200 млрд євро для підтримки підприємств і домогосподарств, що зіткнулися зі стрімким зростанням цін на енергоносії, інфляція цін виробників зросла на 46,9%.

Найбільше зростання зафіксовано в енергетичному секторі, де ціни зросли більш ніж удвічі порівняно з серпнем минулого року.

Зростання витрат бізнесу відбувається на тлі ослаблення попиту через рекордно високу інфляцію, що загрожує рентабельності та роботі підприємств у всьому регіоні.

17:33 ЗСУ підняли прапор України над селом Давидів Брід у Херсонській області, повідомляє Міністерство оборони України.

— Над селом Давидів Брід Херсонської області знову майорить український стяг. Українська морська піхота впевнено просувається до Чорного моря, – йдеться у повідомленні. 

Відео підняття українського прапора над селом опублікували морські піхотинці 35-ї бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського.

16:41 ЗСУ утримують ініціативу на Південному фронті, Росія стягує мобілізованих, повідомляють в Оперативному командуванні «Південь».

Проте окупанти потерпають через порушення логістики, нестачу боєприпасів та засобів захисту, додають там. 

Наші захисники виконали ще понад 170 вогневих завдань по ворогу. Попередньо відомо про знищення двох одиниць авто-бронетехніки та чотирьох окупантів. Решта – дорозвідується.

16:25 Завтра, 04 жовтня, Миколаївська станція переливання крові чекає носіїв груп I(+), IV(+), II(-), III(-) та IV(-).

Також потрібні тромбоцити III(+).

— Ці групи наразі є найбільш потрібними, але донорів з іншими групами та резусами ми також обов’язково приймемо! Сподіваємося на вашу допомогу!, — відзначили медики.

Станція приймає донорів щодня з 8:00 до 13:00, за адресою: Миколаїв, вулиця Радіо, 2. З собою мати паспорт.

16:00 Пенсіонерка з Миколаєва зняла квартиру для російської ДРГ — жінку судитимуть, повідомляє пресслужба прокуратури.

Обвинувачена, за завданням спецслужб країни-агресора, орендувала на власне ім’я квартиру для диверсійно-розвідувальної групи. На вказані цілі зловмисниця отримала на власну банківську картку від «замовника» 50 тисяч гривень, частина з яких призначалася їй особисто за надані нею послуги.

Також слідством встановлено, що 72-річна жінка під кураторством спецслужб РФ, добровільно погодившись на вчинення поставлених їй задач, у квітні та травні поточного року збирала інформацію щодо місця дислокації військовослужбовців Збройних Сил України на території Миколаєва, яку передавала своєму «куратору».

Зловмисниця перебуває під вартою. За вказаний злочин передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

15:09 На Миколаївщині знайшли вісім гідротехнічних споруд, власники чи балансоутримувачі яких невідомі.

Як повідомили в Миколаївській обласній прокуратурі, безхазяйні споруди є потенційно небезпечними об’єктами.

14:18 Російські військовослужбовці шукають способів здатися у полон, для чого масово звертаються на гарячу лінію проєкту «Хочу жить».

Про це в ефірі телеканалу «FREEДОМ» розповів офіційний представник Голоного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов, повідомляється на Telegram-каналі ГУР.

Зокрема, Юсов зазначив, що лише за останні кілька тижнів на «гарячі лінії» проєкту надійшло вже понад 2 тисячі звернень. За словами посадовця, цією інформацією цікавляться як вже мобілізовані солдати, так і мешканці тимчасово окупованих територій.

13:54 Фахівці «Миколаївводоканалу» полагодили водогін, який було пошкоджено ракетним ударом армії РФ біля скверу «Серце міста».

- Майже тиждень, дякуючи клятим рашистам, мешканці мікрорайонів Соляні та Північний жили без води. В результаті ракетного обстрілу було пошкоджено водогін. Хлопці майже кожного дня працювали до опівночі. Загалом сталося п’ять витоків на цій мережі, - відзначили у водоканалі.

Підприємству довелося витратити лише на нові матеріали понад 348 тисяч гривень, щоб все полагодити.

13:19 На Луганщині росіяни шукають чоловіків для мобілізації за допомогою дронів, повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

— У Сєвєродонецьку, Лисичанську та Попасній оперативна обстановка не дозволяє розпочати відновлення інфраструктури, проте дозволила провести псевдореферендум. Чоловіків призовного віку окупанти вже шукають дронами, на війні навіть студенти, — написав він.

12:22 Лукашенко визнав, що Білорусь бере участь у війні  проти України

— Щодо нашої участі у спеціальній військовій операції в Україні, ми беремо участь там. Ми цього не ховаємо. Але ми нікого не вбиваємо. Ми нікуди не посилаємо своїх військових. Ми не порушуємо своїх зобов'язань,  зазначив білоруський диктатор.

За його словами, він не хоче «допустити поширення цього конфлікту на територію Білорусі».

11:53 Обидві палати парламенту РФ ратифікували «договори» про «приєднання Херсонської області до Росії». При цьому до Херсонської області окупанти включили і два райони Миколаївської.

Про це заявив депутат Держдуми РФ Павло Крашенінніков у коментарі російському федеральному каналу «Звезда», який курирує Міноборони країни.

— Щодо Херсона, то ми знаємо, що найвища посадова особа Херсонської області (глава окупаційної адміністрації, колаборант Володимир Сальдо, — прим.) визначила два райони Миколаївської області, які також входять до складу Херсонської області. Там проходив референдум, - заявив він.

При цьому які саме райони росіяни формально вирішили анексувати, не вказано. У тексті договору, підписаного президентом РФ Володимиром Путіним та ватажками окупаційної влади, не зазначено адміністративних кордонів.

Може йтися про Баштанський район, частину якого окуповано, зокрема місто Снігурівка та село Олександрівка. Про їхнє «приєднання» до Херсонщини та проведення референдумів там раніше заявляв заступник голови окупаційної адміністрації Херсонської області Кирило Стремоусов.

Також росіяни могли формально анексувати Миколаївський район, до якого входить Кінбурнський півострів, що має сухопутне сполучення з Херсонщиною. На сьогоднішній день його також окуповано.

Окуповані території Миколаївщини за даними DeepState

11:20 Рада федерації схвалила договір про «приєднання» до Росії тимчасово окупованих територій України: так званих «ДНР» і «ЛНР», Запорізької та Херсонської областей. Про це повідомляють російські ЗМІ. Рішення ухвалили одноголосно.

Нагадаємо, що 3 жовтня депутати Держдуми ратифікували договори про «прийняття до складу Російської Федерації» самопроголошених «Донецької та Луганської народних республік» та окупованих Запорізької та Херсонської областей України.

10:56 Миколаївські студентки об’єднали зусилля та навчилися виготовляти окопні свічки для військовослужбовців.

Таким чином хочуть допомогти українським солдатам на передовій зігрітися у холодну пору року, пише «Суспільне».

10:20 Росія зіткнулася зі значними проблемами, пов’язаними із розміщенням, навчанням, спорядженням і розгортанням мобілізованих, а також призовників. Про це повідомляє британська розвідка у своєму зведенні у Twitter.

У розвідці нагадали, що 30 вересня  Володимир Путін підписав указ про звичайний осінній призовний цикл, метою якого є підготовка 120 тисяч призовників. За законом, ці призовники не можуть бути відправлені за межі Росії.

Розвідка зазначає, що це окрема категорія від мобілізованих у межах наказу про часткову мобілізацію.

У відомстві додали, що призовний цикл у РФ почнеться 1 листопада — на місяць пізніше, ніж звичайно. 

09:41 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 4 жовтня:

Миколаївський район:

Ввечері, 3 жовтня, о 18:34 та 19:02 ворог завдавав ударів по акватериторії м. Очаків Очаківської громади. Постраждалих немає.

Баштанський район:

Під постійним вогнем залишаються села Березнегуватської громади, що знаходяться на лінії розмежування. Сьогодні, 4 жовтня, о 00:45 під час обстрілів смт Березнегувате було  пошкоджено об'єкти торгівлі та адміністративні будівлі. Окрім цього, обстріли також зафіксовані о 01:03 та 01:07. Постраждалих немає. Детальна інформація щодо руйнувань уточнюється.

Вчора, 3 жовтня, з 13:00 до 15:30 та сьогодні, 4 жовтня, з 01:00 до 02:00 с. Новоолександрівка Інгульської громади зазнало обстрілів. Інформація щодо постраждалих та руйнувань уточнюється.

Вчора, 3 жовтня, зафіксовано обстріл с. Широке Широківської громади, о 09:30 – поза межами населеного пункту. Також сьогодні, 4 жовтня, о 04:00 знову були вибухи біля с. Широке. Постраждалих та руйнувань немає.

09:09 У відповідь на твіт президента Володимира Зеленського Ілон Маск спробував виправдатися за «російський Крим» та «референдуми» на анексованих територіях України.

«Я, як і раніше, підтримую Україну, але переконаний, що масова ескалація війни завдасть великої шкоди Україні і, можливо, світу. Кошти SpaceX на запуск і підтримку Starlink в Україні на даний момент становить близько 80 мільйонів доларів. Наша підтримка Росії становить 0 доларів. Зрозуміло, що ми за Україну», — написав він.

Ілон Маск заявив, що спроба повернути Крим призведе до масових смертей, можливо, зазнає невдачі і може призвести до ядерної війни — «це було б жахливо».

08:30 РФ перекидає на війну в Україні росгвардійців з Сибіру, повідомляє Генштаб.

Відзначається, що підрозділи нещодавно сформованого та переміщеного на територію України 3 армійського корпусу не в змозі ефективно виконувати завдання за призначенням. Озброєння та військова техніка застарілі і непридатні до використання, військові самовільно лишають позиції і відмовляються воювати, вживають алкоголь, порушують дисципліну. Повідомляється, що це основні причини деморалізації військовослужбовців.

07:55 Російське повномасштабне вторгнення завдало екології України збитків у 35,3 мільярдів доларів, а мільйони гектарів природних заповідників наразі знаходяться під загрозою. Про це міністр екології Руслан Стрілець заявив на слуханнях в Парламенті ЄС в Страсбурзі у понеділок, повідомляє Reuters.

П'ята частина заповідних територій в Україні знаходиться під загрозою знищення, і вже зафіксовано близько 2000 випадків екологічної шкоди.

За оцінками міністерства, збитки за забруднення повітря, спричиненого російською війною проти України, наразі становить близько 25 млрд євро, і ще 11,4 млрд євро необхідно для усунення шкоди, завданої ґрунтам.

Він зазначив, що лише за сім місяців війни в атмосферу було викинуто 31 млн тонн вуглецю, що приблизно дорівнює кількості, яку виробляє Нова Зеландія за рік.

Стрілець додав, що ще 79 млн тонн парникових викидів може бути вироблено у ході відновлення інфраструктури та будівель, зруйнованих російськими окупантами.

Читайте також: