• субота

    5 жовтня, 2024

  • 24.3°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 5 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 24.3° Переважно ясно

«Поступово стає «сірою зоною», — військовий оглядач про воєнне значення Кінбурну на Миколаївщині

Встановлення контролю над Кінбурнською косою на Миколаївщині відкрило б для ЗСУ значні можливості на півдні України.

Про це 24 Каналу розповів військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

За його словами, з того, як саме в оперативному командуванні «Південь» описують ситуацію довкола цих територій, можна зробити певні висновки.

— Можна сказати, що Кінбурнська коса поступово стає «сірою зоною». Те, що об'єкт з такою великою площею став «сірою зоною» – це унікальний випадок, – сказав військовий оглядач.

На його думку, якби ЗСУ перебували на Кінбурнській косі, то їм було б дуже важко її утримувати. Адже з воєнної точки зору це дуже складна ділянка.

— По-перше, там дуже ускладнена логістика. По-друге, було б складно вести оборонні дії без ретельної підготовки лінії оборони, – додав він. 

З іншого боку, за словами військово-політичного оглядача, ця територія могла б стати плацдармом для подальших дій українських військових на Півдні.

— Кінбурнська коса могла б дати можливість створення операційної зони на лівобережній Херсонщині, яка сягала б до 20 кілометрів вглиб Херсонщини й охоплювала б Голу Пристань, Олешки, Нову Каховку та інші населені пункти, – сказав Олександр Коваленко.

Він додав, що з цієї точки зору Кінбурнська коса – ідеальний варіант, який би дозволив ЗСУ розпочати у цій операційній зоні активну діяльність.

Раніше в оперативному командуванні «Південь» повідомили, що жодна зі сторін не має абсолютного контролю над Кінбурнською косою та островами, що поблизу Херсона. Бойова робота продовжується.

Також військово-політичний оглядач Олександр Коваленко розповів, що на Кінбурнській косі в окупантів склалася «суїцидальна патова ситуація». Він прогнозує, що невдовзі на там може статися ще один «жест доброї волі» росіян.

Як відомо, у Миколаївській області залишаються окупованими всього три населені пункти, які знаходяться на території Кінбурнської коси. Наразі Сили оборони України продовжують бойову роботу щодо звільнення цієї території, військова операція проводиться у режимі тиші.

Нещодавно очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що звільнення Кінбурнської коси – це питання часу, «ще й не дуже великого». Це також підтвердила керівниця пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

Наразі Збройні сили продовжують завдавати вогневого ураження по окупантам на півострові. Зокрема, українські захисники вразили район зосередження живої сили, озброєння та техніки росіян на Кінбурнській косі.

Нагадаємо, що російські окупанти продовжують обстрілювати та мінувати заповідну територію Кінбурнського півострову. Майже щоденно на мінах там підриваються дикі тварини, є випадки й людських жертв. Про це йдеться у статті «НикВести» «На межі знищення: Як заповідна Кінбурнська коса потерпає від дій окупантів».

Читайте також: